Hur förbättrar man en lerjord? Ja, det vanliga förstås, man häller i mullämnen och sånt. Diffust svar? Ja, men här finns en utmärkt, praktisk studie med beskrivning av hur man gör. Otroligt bra läsning. http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/fakta_tradgard_fritid/FTF27/FTF27.HTM
Jag försöker mig på slow-gardening, vilket inte är så lätt när allt ute är så sjukt kul, och man är till hälften mullvad, men jorden måste man respektera. Jag har varit ute varje kväll efter jobbet, och nästan hela helgerna från soluppgång till solnedgång, och jobbat/myst i trädgården. Jag har maskrosor i varje plasthink.
Projekt Flytta Jord 2.0 löper på bra och snart är parkslidens område en köksträdgård. Lådorna är på plats, avvägda och fyllda med jord. April-maj står det på fröpåsarna. Nu är det April-maj. Gissa vad jag ska göra i helgen?
torsdag 26 april 2012
tisdag 10 april 2012
Örter och grönsaker
Köksträdgårdar är en av mina favoriter i trädgården. Nu börjar det bli dax att starta flyttamassajord II så odlingslådor är under uppförande på parkslidens stengrav. Pallkragar är inget för mig, de är så lätta att snickra med en kap-och gersåg och en skruvdragare.
De lådor jag gjorde i barsebäck var en yta för örter, björnbär och smultron och jordgubbar, omringat av pilestaket och buxbom. Denna platsen var fin året om. Lådorna snickrade jag av tryckimpregnerat virke och platonmatta på insidan. I botten la jag tidningspapper för här fanns kirskål tidigare, och markduk under gruset.
Köksträdgården sattes där det alltid odlats. Här la vi tegel i fiskbensmönster. Till vänster kom uppstammade vinbär och till höger rabarber. Bortanför grävdes för mer potatis.
Här använde jag vanligt virke men hann inte bli klar med linoljemålningen innan odlingen kom igång =) Jorden var 1/3 ko på påse, den vanliga jorden och lite torv. De var 1200x1200 breda, vilket var lite jobbigt för ryggen.
Ytan till höger blev en uteplats under körbärsträdet, med fiberduk och sjösten i vitt och grått.
För att få lådorna att hålla bättre är det smart att fodra med platonmatta, knopparna mot trät, så ligger inte jorden an. En list ovanför platonmattan är smart för då trillar inte jorden ner där.
Den optimala bredden på en odlingslåda har jag kommit fram till är ca 80 cm, sen kan den gärna vara lite längre. Då får man plats med lagom med växter i zic-zac och det går lätt att rensa ogräs och så. Gångarna bör vara minst en meter breda,
I gångarna rekommenderar jag plattor. Knappt nån ogräs och jorden går att borsta bort. Gräs är hopplöst, det går inte att klippa så nära lådorna så då får man hålla på och kantskära där, och det drar till sig sniglar. Torrt och ogästvänligt runt lådorna är melodin.
Den klassiska fyrkanten är fin om man har plats, och gärna en kantavgränsning av flätad pil, störar, smultronhäckar. En liten allé av uppstammade bär kan också vara sött. Luktärtsspaljér, ett vattenporl i mitten eller annan utsmyckning ger lite höjd och får det att se fint ut även på vintern.
Vattenutkastare bör finnas nära, sätt gärna en grenkontakt så att du kan ha en svettslang att ligga i odlingslådorna om kvällen. Idealisk bevattningsmetod för grönsaker. Om man köper flera svettslangar kan man låta dom ligga i hela tiden. En liten plats för att borsta rotsaker och skära blast är också bra, och en liten kompost så man kan slänga blasten och ogräset nära.
Att sätta små nummer på lådorna är inte heller fel, så att man kan skriva växföljdsordningen i boken så att det är begripligt för alla.
måndag 2 april 2012
Kalkputs i taket!
Nyputsat. Maken putsade ett tak på samma tid som det tog mig att tvätta två limfärgsväggar. De sista två väggarna fick jag tvätta med sällskap av P3.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)