måndag 8 oktober 2012

Platan på plats

Platanen var 5,5 meter hög så färden hem från Flyinge plantshop gick i högtidliga 40km/h på småvägar. 

Det regnade och blåste men trädet verkade med på noterna ändå. För att det vackra trädet inte skulle rasa och knäcka en gren så surrade vi fast den mot terrassen med spännband över natten. På lördagseftermiddagen tittade solen fram och det var läge att få ner den i jorden.
Ett sånt här mega-träd ska säkras med ordentliga stolpar, stolparna ska slås i så nära stammen som möjligt men jag hade ju grävt stort så jorden var lös.... det blev fyra stolpar till slut, och ett extra spännband i toppen. Jag har lite dåligt samvete för att jag gett trädet ett så blåsigt hem, det piskade och ven precis hela natten... Men platanen kommer nog klara det fint över vintern. Nu är det bara att fylla bevattningsröret varannan dag och vänta på frosten.

Vindarna kommer ju så småningom att dämpas också när pergolan och spaljéer kommer upp. Tanken är att ha en spaljé runt uppfarten och en pergola i anslutning mot gräsmattan till för att rama in området runt trädet. Jag har lite olika planer på ett medelhavsrum eller en fransk park, men jag vill inte ta några beslut än, det är så lyxigt att låta idéerna växa fram samtidigt med rummet.

Spaljéer finns ju i alla möjliga former och färger, jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker är snyggt än men det är ingen brådska. Vintern är lång.