torsdag 20 december 2012

Armchairgardening

Jag älskar trädgårdsbloggar. Så många begåvade fotografer och trädgårdspippisar det finns på internet. Jag har haft oturen att vara sjuk ett par dar och lindrat febern med färgglada bilder på mobilen. En av mina bästa källor till inspiration är The Garden designers roundtable. Varje månad bloggar ett antal halv-och helproffs om tankar för trädgården. Denna månad var det "Cheap and Chic". Alltid så rolig läsning med många tolkningar. Så härligt att de tar det med lättsamt allvar.

Vad som är fint och fult blir så intressant i en trädgård. Vi har mycket mindre hjärntvätt på trädgårdsområdet än på vanlig inredning, så det är spännande att se vad alla hittar på. (undantar från "alla" en majoritet av trädgårdsdesigners, för där är det rätt ensartat. Inte fel, oftast vackert, men förutsägbart)

En underbar bild från studiogblog på temat Cheap and Chic. Inget speciellt alls, men ändå, jag skulle ha höga förväntningar på drinken som serverades där. Oh-la-la, margarita med lagrad tequila och cointreau? Tackar man ju inte nej till!



Trädgård är inte lika bundet till tycke och smak och trender, är inte lika ängsligt. Och det går faktiskt inte för normala människor att uppnå det perfekta i naturen, det perfekta som alltid bara blir tråkigare, inte vackrare.

Naturen har sina egna skyddsmekanismer mot människors ideal. Hell no, i wont bend! säger moder natur på sitt alltid så ovårdade men direkta sätt. Ge mig tio minuter så har jag tryckt dit lite maskros.



tisdag 18 december 2012

Juletö

Sån julstämning det blivit nu när snön töat bort, riktig skånsk jul med lerig, grön gräsmatta och brunblöta löv. Trevligt för småfåglarna, koltrastarna och såna som vill fortsätta trädgårdsarbetet....

Tog in så mycket natur jag kunde för julpyntet. Det mesta låg ju täckt under snön men lite murgröna fick abrupt avsluta sin klättring uppför lönnarna och ge ett vackert men kortvarigt sällskap åt julrosor och en julstjärna. Är det för galet att bygga en glasveranda enbart för julrosor och hyacinter till jul? jag tycker att det är ett lika bra skäl som något annat. Kanske inte det man använder för att sälja in det till maken.

Det blev brunt och vitt i julfönstret. Och en egen stjärna i det lilla köksfönstret, gjord av äppelgrenar från högen. Knappt man kommer ihåg nu hur jag fick kämpa mig igenom snön för att få fatt på dom, trots att det bara var några dagar sen.

Det är något märkligt med julen, eller om det är vintern. Man finner att man rullat snöbollar i timmavis, 11 månader om året tycker jag att pyssel är rent meningslöst, men är det advent kan en hel dag vikas åt att doppa julskum i choklad och hälla på glitter-strössel.



måndag 3 december 2012

Grus i snöbollen

Ungefär där när man funderar på om November är en månad eller en klinisk diagnos och alla dessa årstidsfanatiker tystnat under sina stickade filtar så vänder det. Lyckades få ut gruset under lördagen så att det täckte alla gångar, sedvanlig fika-uppladdning på fredagskvällen och sen en fyrtio skottkärror med grus när solen gått upp. 
Bilderna är från halvvägs in i arbetet för det blev inga bilder på söndagen för..

lagom till advent kom snön, och med den julefriden. Julefriden är när allt skräp på tomten täckes av ett förlåtande lager vitt. Lite shabby-chic-skavt men det går väl an.
Jag håller på julpyntet lite, vet inte vad jag vill riktigt men funderar på brunt. Kanske inte en klassisk julfärg men höganäs-kärl och vita ljus... En amaryllis är på gång opp och den vackra julstjärnan är monterad. Den är tredimensionell och man bygger den själv av en byggsats, tålamod och lite glögg. Den här är köpt på byggfabriken men det finns säkert på fler ställen. Glögg köps med fördel från systemet. Tålamod är en dygd som övas upp under ett långt liv. För att få ut den lite från väggen så skruvade vi upp en konsol, hade tur som hade en överbliven färdigmålad. Den hade tom en liten ursparning överst så att den passade perfekt till fönstret.

Det enda problemet med julstjärnan är förvaring, vi hade en sopsäck över och hängde den på vinden, men den har fått några smällar så i år är nog sista gången vi har den uppe. Men om dom säljer glögg även nästa år så blir det nog en ny.