måndag 27 maj 2013

Färgträsket igen!

Orangeriet ska målas. När vi är i färgaffären säger jag förrådet för att inte låta pretentiös. Förrådet är murat med siporexblock, sedan putsat med cementputs och målat med någon form av oljefärg. För de som inte vet så är detta fel, fel, fel! Cementputsen är alldeles för hård för blocken och spricker, och oljefärgen blir fort tråkig och har en hemsk yta. FULT. Men vi kommer inte ta ner putsen som sitter som berget, nixpixjagvillhamittorangeiiår, utan vi målar på det med fuskfärg. Silikonharts kallas det, ger en matt yta om än något livlös, och ska enligt produktbladet ha nanoteknologi som fungerar som en inbyggd liten städtant.

Det får vara hur det nu vill med det, färgen fäster på vårt underlag och kommer ge en snyggare yta än vad det är nu.


Vi köpte en 1L provburk från cuperol för 50 kr. Billigt. Jag valde en smutsig beige med dragning åt gult och rött. Det är provmålat hela väggen till vänster om fönstret. Syns knappt. Färgerna rosa, grönt och grått har också varit på listan men jag vill ha något lite italienskt, och gult är ju lättare att få accepterat. Det finns väl förankrat i det svenska färgseendet om man säger så.

 Det blev en rätt behaglig vaniljgul som faktiskt inte känns alltför skrikig. Kanske lite för lite rött i den, men tillräckligt bra för inte pyssla med fler provburkar... 
 Så. taket är rött tegel med dragning åt orange. Fönstren är färdigmålade vita. Tänker roströd vattbräda, vitt under takfoten. Men sen här då, på panelen och vindskivorna och porten. Vitt? 1700-talsgrå? Grönt som på stora huset? Gult som på putsen?
Satte mig och provmålade lite men kunde inte komma mig för att lägga till en tredje färg. Det känns på något sätt bäst att måla bort panelen och snickerierna, men sannolikheten att matcha in en linoljefärg så bra till putsen... 

Färgträsket, jag går ner mig varje gång trots att jag bestämt mig för att sluta grubbla och göra snabba val. Jag vill bara få det bra så vi kan börja måla baksidan och bygga vedbodarna! Sen borde jag lite på mig själv. Vi lånade hem färgsnurran med 600 kulörer och jag tänkte roa mig med att hitta den som teglet på huset matchade bäst. Vilken som passade? Jo den färgen jag valde lite snabbt i affären . Curry 50. 

måndag 6 maj 2013

Småhusharmoni

Inför orangeri-bygget har jag byggt en kompost och så har vi fällt ett par träd. Det lilla spelet sliding puzzle for grown ups fortsätter nu med vedskjul.

Låt mig förklara, för att tömma förrådet innan det blir ett orangeri så måste en del småhus byggas. Trädgårdsskjulet ska upp där komposten låg, och det kan vara bra att fälla dom träden man ska innan man bygger nya hinder.

I det blivande orangeriet förvaras ved som behöver ett vedskjul. Eftersom man alltid kan krångla till saker så ska vi göra precis det. På ett väldigt charmigt sätt. Jag älskar små roliga hus, och tänkte bli lite inspirerad av det här....




Beach huts och bikupor från den engelska kusten. Det fina med dom, förutom läget såklart, är färgkombinationerna som uppstår när olika ändå bli harmoniskt. Det svåraste som finns är att återskapa slumpens skönhet, men jag gör ett försök. Ska bara se om det går att hitta linoljefärg i sorbetkulörer... lite gladare men fortfarande kanske inte så illigt som passar bäst på en sandstrand.

På baksidan av förrådet/orangeriet kan de stå, här finns redan en bra vägg.


Krävs bara några vändor till tippen först... Det låter ju förebådande men tippen tror jag är ett av de bästa ställena på jorden. Gratis katharsis, öppet alla dagar, ingen föranmälan. Kör in, tippa och kör ut med frid i sinnet.

fredag 3 maj 2013

Ljum morgonsol

Vilken ljuvlig morgon.
Gick ut för att vattna gräsmattan och kom på att det nog var dags att plantera mina helleborus orientalis 'double ellen' som jag köpte på malmömässan. I grevens stund vill jag nog säga. Det har ju inte regnat så mycket på sistone. 


Julrosor i rosa, lila och purpur. Hoppas nu att de överlever och kommer tillbaks. Magnolian låter oss vänta länge i år, körsbärsträden ser nästan ut att hinna före.

Det är vackert ute nu. Irisen hade växt tio centimeter under helgen.

Rabarbern viskar paj.

Det kommer bli en skön helg. Jag ska fläta vidare på staketet kring äppellunden. Jag väntar på lite mer pinnar att fläta med bara, tänkte låta sälgen blomma ut ordentligt till alla insekters stora glädje innan jag beskär ner den. Äppelunden på morgonen, plantera gula rabatten till lunch och bygga lite mer kompost på eftermiddagen. Jag hoppas på en sol att slå följe med runt huset.

Thalia narcisserna är gudomligt vackra och verkar trivas. Alliumen har fortfarande fina blad. Här ska det sättas kungsängsliljor tror jag bestämt.

Den där björken alltså. Jag älskar björkar och den är fin från fönstren på ovanvåningen, men den växer bra roligt. Vi kollar med grannen då och då för att försäkra oss att de inte störs av den. Laddar upp för att sätta mängder med allium runt den, ska bara få bukt med lite björnbär som växer där också....

Tänk, jag hade nästan glömt hur översvallande underbart det är med trädgård. Tankarna på en altan i västra hamnen sköljs ut likt drömtöcken som rinner av i morgonduschen.