onsdag 5 juni 2013

Inredning orangeri

Tankarna börjar nu spinna på nästa steg i beslutsprocessen. Jag har hoppat över golvet, och landat i hjärtat av mitt orangeri, krukeriet.
Krukor, hyllor, bänk = lycka
Det är ju denna yta som är make or break, kommer det bli funktionellt, engelskt gud jag dör snyggt eller kommer jag bara få tag på shabby-chic kopior av funktionella såll, skopor och snörbehållare? Vem vet.

Som vanligt när man går in i detaljerna så börjar man skena iväg. Jag har ju en rostfri diskbänk som ska in där, trähyllor på konsoler ovanför är tanken. Eluttag för vattenkokare. Mot förrådsväggen öppna hyllor typ lagerhyllor för krukor, jord, verktyg och sånt. Men sen börjar det. Behöver man inte en liten kyl? Slippa gå in i huset efter öl? Kollar runt på nätet, vad kostar en vinkyl? Hur mkt el drar den? Hur mkt låter dom?Tretti.se har den bästa hemsidan med sina reglage där man kan ändra alla sökönskemål. Konstaterar snabbt att en kyl är bättre ur ljud- och energisynpunkt. Tänker att jag gått över ån efter vatten och går in på ikeas hemsida. Självklart har det en liten billig, hyffsat tyst sak. Med ett frysfack. Now we are talking! Is till drinken. Glass. Och plats för potatis och sånt...

Vänta nu. 

Vi har ju pratat om hur vi ska göra ytan utanför, att vi nog måste göra det som en liten plaza eftersom det blir så många dörrar ut. Kanske göra den där armeringsjärnspergolan ändå? OCH vad passar då bättre än att låta uteköket vara här? Det funkar ju aldrig med ett utekök utan tak ändå, och det finns ju tak i orangeriet!!! Ett jättebra tak.

Så, kokplatta, kyl, vask, grillen utanför.... En skiva i betong, en meter extra lång för en bardisk! Now we are verkligen talking!

IKEA Lagan, så oskyldigt vit

Det bidde en byggmaxdörr

Jag förlorade slaget om dörren. Slaget blev inställt pga verklighetsförankring och bristande idealism. När vi ändå kört hela vägen till byggmax i Staffanstorp för att köpa reglar och osb så var det bara så enkelt att ta en dörr också.  Plopp, klart.

Tycker inte om byggmax betalningssystem. Svinhet parkeringsplats, inget direkt kösystem. En anställd som skötte både kassa och skrev upp vad man hade i bilen. De sålde inte ens glass som man kunde ha när man väntade. Keff.

Förråd före

Förråd med byggmaxdörr
Här från baksidan ska man komma in i det som blir kvar av förrådet, 2.20x2 meter, med plats för två långväggar med hyllor och en verktygstavla på kortsidan. Linjerna är markerade på golvet. Tänker någon form av nedfällbar arbetsbänk om man ska pilla med något i förrådet.
Härligt med dörrar

Förrådsskal
Såhär ser andra änden av rummet ut. Fuktkänsliga och tunga saker fick stå kvar härinne, så flyttar vi bara det rakt in och bygger hyllorna runt. Gipsväggen till vänster ska rivas, och ytterväggen ska öppnas upp med de tre pardörrarna, det blir ett rätt stort hål, bara 80 cm kvar på vardera sida. En limträbalk över dörrarna och två stolpar för att avlasta lite.

Betong och julstjärnor
Innertaket är gipsat, med ångspärr och 300cm isolering. Det kommer nog inte bli alltför svårt att hålla 5 grader till olivträdet härinne, men det får inte växa sig för högt!