måndag 27 oktober 2014

Oktobers sista trädgårdsdag...

Tack gud för lite sol. Tror inte att jag överdriver om jag säger att de senaste veckorna har det regnat minst en gång om dagen. Ett molntäcke har gjort det mörkt om dagarna, ett grått töcken som jag tycker att skåne kan spara till november, när det ändå blåser så hårt att man struntar i utomhus.

Men i söndags kom solen, och det blev en underbar dag. Stärkt efter en underhållande och god brunch, med lite mimosa i glaset och trevligt folk runt bordet, kändes det som att det var dags.

Åsynen av nära-döden buxbom i vattenfyllda hinkar gjorde sitt till.

Jag jämnade ut rabatten och började plantera! Det har tagit över ett år från första spadtaget och redan halvvägs hade jag fått nog, men det var ju bara att fortsätta att gräva. Jag har lätt lagt 200 timmar på detta. Men klockan tre var det dax att gå i mål.

Nygrävd jord är så himla vacker.

Sen var det bara att sätta ner det vintergröna. Tre häcksektioner med Taxus media Groenland, sedan rader med buxbom. Lavendeln Grappenhall får stå kvar ett tag till, men den ska inte vara där egentligen.

Buxbomen ska klippas i fyrkanter, och idegranshäcken får bölja i en mjuk våg. Vi kom fram till att vi inte ville ha en helt tät vägg i bakkant utan få in lite öppningar mot "skogen" där bakom.

Trevliga siktlinjer in mot träden. Området ska förädlas med några mindre träd, och Hydrangea arborescens 'annabelle'. Buxbomsraderna är tänkta som avdelare mellan färgsektionerna. Lite prydnadsgräs mellan buxbomarna är tänkta att sila blommorna och ge liv och rörelse. 

Såhär ser det ut från sittplatsen under pergolan. Först en vit plantering, sedan lavendelblått och sist syrligt rosa. Mycket silver i underplanteringarna. Ljusslingan hängde vi upp i pergolan för att se lite vad vi höll på med, men ändå glatt överraskad över hur rakt vi fick det. Det är lite ojämnt nu men stammarna står på rad, och det övriga kan man ju klippa rätt.

I hörnet mot grannens förråd ska det upp en liten trädgårdsbod, det kommer att bli mycket murgröna upp mot staketet, vacker växt som trivs bra här. Jag är lite sugen på havtorn, men det ska ju inte gärna bli snår av det. Jag vill helst inte behöva ta rotskott härinne, syrenerna är tillräckligt besvärliga med det som det är.

Det är en lång lista med önsketräd men jag får se hur mycket plats det blir kvar efter att trädfällaren varit här. Det är dags att ta ner de stormskadade träden och tallen som växer in i lönnen,

En sån lättnad det är att ha kommit hit. Växterna står där de ska och kommer få en trevlig vinter. Jag är väldigt nära att slippa ha perenner i krukor i väntan på våren. 




onsdag 22 oktober 2014

Det blev en Polo!

Nu tror säkert mamma att jag köpt en ny bil! Nej men det blev Soffan Polo, skarpa linjer och mycket plats, och skön!


Som jag trodde så är den lite miss-matchad med fåtöljerna och det är en lite stor grupp för ett litet kök, men gästbekvämlighet före estetik om jag måste välja. Nu kan man sitta några stora och några små och fika bekvämt i köket. Samt ligga och lösa sudoku följt av tupplur.


Armstöden är ju låga, men det åtgärdas med kuddar för nackstöd! 

Jag ska pröva att möblera om och testa olika varianter, men jag är riktigt nöjd med inköpet, förutom en sak. Nya soffor borde komma med en varningstext, "låt denna kemikaliehärd stå ute och vädra av sig en månad". Nu har jag fläkten igång hemma, men aj vilken reaktion jag fick när jag satt i den igår. Kliar fortfarande i ögonen... 

tisdag 21 oktober 2014

Soffa till myshörnan i köket

Jag vet inte om det är något fel på min kropp men jag slappnar inte riktigt av om jag sitter på en stol. Jag är helt fascinerad över den allmänna bristen på soffor i kök. Varför människor, varför? Och inte kökssoffor nu, utan stoppade soffor som man sitter riktigt bekvämt i. Antingen självplågeri av människorasen eller så är det bara jag som läser jag tidningen way too länge.

Vi har turen med ett långsmalt kök att ha två ytor att sätta möbler på, en matplats och en myshörna har vi det till. Jag har varit inne på en köksö och stoppad bänk istället, men jag gillar mina läs- och drinksittningar.


Här kan man sitta på lite lagom avstånd från en eventuell matlagare och ha det rätt bekvämt.


Myshörnan är bra för långa sittningar, men man får ju bara plats två... så jag tänkte på att fixa en liten soffa i köket. 50-talsmodellen som ikea har är jättefin och skulle passa här, men jag är ute efter något med nackstöd, och lite mer stoppning. Fönstret är 1300 brett, och jag vill inte att det ska inkräkta alltför mycket på köket. Så jag skrev en lista över alla lämpliga små soffor på Ilva och gjorde en omfattande provning av soffor kortare än 160 cm. Jag satt en hel del.

Angel, pris 10 000
Angel var riktigt snygg med fint grovt tyg och snygga knappar, men väldigt djup eftersom ryggen var lutad bakåt. Sittdjupet var mycket bra, men min kortbente make hade nog invänt och ansett att den var hopplöst djup. 

Ginger, pris 8800
Ginger kändes väldigt menlös när man satt i den, tråkigt tyg och inte så skön. Sen är ju lösa ryggkuddar inte min grej. 

 Infinity, pris 3800
Infinity var en riktig överraskning, jag hade inte ens med den på listan. Den ser så väldigt statlig ut på bilden. På nära håll var den vacker och lätt, oljat trä i ljus ask, grovt tyg och snygga linjer. Den nättaste och mest prisvärda av dessa. Nackdelen är det ljusa trät, köket är ju av rödgul valnöt. 

 Nelly, pris 5600
Nelly var min favorit på listan innan jag åkte till Ilva. Men, den blå är inte alls så ljusblå, lite mer teal, och jag tror inte att det går med de turkosa väggarna. Tyget kändes lite tråkigt och inte så grovt som jag vill ha det i köket. Sen var den inte så skön att sitta i.

Polo 8 800 
Polo, fanns i flera roliga färger och med olika knappar, men den mörkgrå är den som går bäst med köket. En riktig primadonna som tar plats visuellt, mycket skön att sitta i. Den var nog den som var minst matchad med 50-talsfåtöljerna, men mest i min smak efter Angel.

Stavanger, pris 8 800
 
Stavanger var väldigt tydlig i utseendet, cool soffa men man sitter spikrak i den, utan möjlighet till bakåtlut.  För en annan plats hade jag gärna haft den, trevlig hallsoffa.

Soffan kommer hem idag, snabb leverans måste jag säga, och det ska bli kul att se om den går plats eller om jag måste möblera om massor. Valde faktiskt en färg som passar bra med sovrummet om det nu inte skulle gå alls. Vilken jag valde? Det var svårt men väldigt lätt när jag bestämt mig för att bara ta den jag tycket om bäst.

Anledningen till ivern att möblera om var faktiskt dödens skåp. Vi har inga överskåp så alla glasen står i utdragbara lådor. Ok med dricksglas men glas på fot kan vara lite känsliga... Så jag har letat efter ett grunt skåp för glas. Jättesvårt, de flesta grunda är även små rätt allmän och jag vill ju få plats med litegrann.  Ikea har dock ett furuskåp, Olofstorp, som matchade behoven väldigt bra. 

Det är kanske lite svartare och rustikare än vad jag behöver just där, men riktigt välgjort. Och man kan tydligen ha det i orangeriet också om man tröttnar på det =) Vi slog till på ett sånt, och får möblera om lite för att få det på plats. Eventuellt att jag målar om luckorna i någon grå tempera så småningom. Lite sugen på grå vägg och grått skåp. 

Och så började jag med det här Ikea-pusslet. Allt var i lådan, men man måste montera upp skåpet innan man kan sätta på luckor, så det fick vänta ett litet tag till. 

Det blir också en Ikea-hack, de väldigt trevliga gångjärnen tillät inte att man placerade skåpet i ett hörn, för då slog luckan i väggen. Inhandlade ett dolt beslag på jula som får testas.

tisdag 7 oktober 2014

Pergolan fick lavendelhäckar

Alltså, lavendel. Min bästaste växt. De är nästan vintergröna, kommer tidigt på våren, blommar och drar till sig alla möjliga sorters surr. De luktar gott när man planterar dom. De luktar gott när man klipper ner dom på våren. De luktar gott när man rensar ogräs runt dom. De doftar underbart när man klipper gräsmattan om kvällen.

Och de doftar när man planterar om dom i nya lavendellådor!


Nu börjar man se strukturen. Till vänster ska det läggas gräs, när resten av växterna är flyttade och gräset/ogräset uppgrävt. Till höger ska det fyllas upp med stenmjöl.


Det kommer bli rätt underbart att sitta under blåregnet och lukta på blommorna. Och kanske äta chokladtårta med lavendelgrädde?

När man kommer runt från framsidan av huset kommer man fram till det här, en ganska lagom nivåskillnad på 20 cm ca. Till höger om lavendellådorna ska jag slänta så att det går att köra skottkärra upp där.

Tre lavendelplantor fick det plats i varje låda, tror att de blev ca 2,5x 0,7m stora. Grappenhall blir så himla fet! Nu är de lite tråkiga i nederkant, men en säsong så har de nog fyllt upp där. Jag satte den finaste sidan åt andra hållet eftersom den kommer få mindre sol och inte växa så mycket. 
Här ska trappsteget byggas.

Här bakom stor-lådan ska det också bli någon form av sittplats. Man sitter rätt mysigt skyddad av träden och kikar ut. 


Jag har en del kvar att fylla.. och plantera!

En stor del av helgen lades på att gräva upp pioner. De var rätt ordentligt stora och jag visste ärligt inte vart jag skulle sätta dom. En del är fina i ljusrosa men andra är rödrosa, skär sig mot det mesta andra i trädgården. Det lämpligaste stället fick bli på framsidan, dit jag transplanterat en del av buxbomen redan. Maken fick röja marken medan jag gav mig på mega-pionerna. Det är vanligen inte så stressigt att flytta växter, men pionrötterna är så sköra! Jag hatar att döda saker så jag blev lite extra svettig. Men åtta pioner fick flytta dit. Hittade två till i hinkar senare på kvällen som jag glömt att jag grävt upp, få se vart de tar vägen....


Rosa och röda pioner i österläge, lagom mycket sol tror jag. 

Här har vi inget gjort, men för att påminna mig om de ställen som är vackra redan nu!


Kan jag tittat på när jag funderar på vart 1 kvm blå iris ska flyttas.