torsdag 31 mars 2016

Inredning Orangeri

Nu börjar vi komma någonstans!

Jag får väl erkänna att det blir mer och mer utekök och trädgårdsrum och mindre av grovträdgårdsskjul, men det är så himla mysigt att ha nära kontakt med trädgården och bara vara därinne.  Vädret är så ostadigt i Sverige att man behöver en värmestuga...

Planen var ju vaskskåp och hyllor, ett kylskåp och en ordentlig arbetsbänk. Allt det har kommit på plats, förutom att jag kärade ner mig i den gamla slöjdbänken så den får vara kvar någonstans.

Jag målade hyllorna och konsolerna förra året när vi hade grön äggoljetempera från ovolin hemma, samma som på väggarna. Jag har länge velat testa att måla hyllor i samma färg som väggen, jag tycker att det blev riktigt läckert.
Köksbänken har legat temporärt ett bra tag, men nu när jag har fått hem en sticksåg så testade jag den för att få till hörnen. Helt ok för en newbie, passade på när maken var bortrest så att jag kunde ta det lugnt och testa mig fram. Ibland kan det vara besvärligt när någon vill hjälpa till på ett område där självförtroendet inte är så stort, finsnickeri är ett av mina outforskade områden. Man hittar ett helt annat jävlar-anamma när det inte finns någon att fråga vart allt är, det är bara att svära och köra på.

Kapade till reglarna inomhus, sågen står nere i källaren.
"Arbetsbänk" i orangeriet. Det första hörnet kapade jag till på plats, inte att rekommendera. Jag skulle bara testa lite, men väggen var ju i vägen för sticksågen. Tog ut kurvan efter en gratängform i porslin. 




Tyckte att det blev rätt bra, tanken var ju att såga av hörnen så att man inte slår sig i höften när man kommer in, bänkskivan är ju djupare än väggen.
Sen var det dags att fästa reglar i väggen. Var inne på stolpar mm men fastnade för att dra reglarna rakt in i väggen och lägga upp bänkskivan ovanpå. 
Måttade så att både skåpet och kylen fick plats under.


Och upp med bänken på reglarna. blev superstabilt.


Jag funderade på hyllplan tidigare, men nu lutar jag åt rullvagnar i vardera hörn, det blir lätt så skräpigt med djupa hyllplan och det är fint att se så mycket som möjligt av golvet. 

Det som är kvar nu är att sätta sidor och golvlister, och en vask och blandare. Vasken har jag nog ändrat mig på, tänkte svart när bänkskivan skulle vara svart, nu får vi se.


Det blev enklast möjliga på köksskåpen, Ikea vaskskåp och en inklädd kyl med frysfack, Lagan. Kylen är inte helt tyst men det kan det vara värt för att kunna laga mat här. Vasken är tänkt att fällas in i ekskivan behandlad med osmo hårdvaxolja. Funderade på att svartluta skivan men jag tyckte att det blev snyggt med en träfärgad skiva. Kylskåpet är redo för sommar och kylda drycker. Det är lugnt och stilla att vara i orangeriet. Det växer så sakteliga här och var.


Och man kan titta på de små oliverna som växer till sig!


tisdag 29 mars 2016

Orangeriet har fått kalkputs!

Orangeriet har fått kalkputs. Helt enastående. Storheten i detta kanske kan undgå, men det är såhär; kalkfärg är den enda färgen som går att måla med utomhus. Ja, jag veeet att det finns annan färg som kan ge kulör på en putsad fasad. Men det finns inget vackrare än ockra i kalk, uppmålat på en fasad skimrar huset i alla väder. En lång grå dimmig vinter blir en happening bara genom skiftningar i gyllene toner.

Men för att måla med kalkfärg krävs kalkputs. Och det kunde vi ju inte ha eftersom det var cementputs på det gamla orangeriet. Cementputs på leca och målat med plastfärg. Fel, fel, fel!
Före - sliten vit vattenbaserad färg och sprickor mellan mjuka block och hård cement
Före - en liten provmålning med färgen jag funderade på tidigare
Eller?!? Vi fick hit murare, de primade, satte upp nät och drog på ett grundlager med stolevell coat. Sen var det dags för ytputsen. Och det är här det märkliga inträffar. Murarna undrar om de ska använda kalkputsen som står i förrådet? Det var ett gäng påsar som blev över från omfogningen av huset. Ja, jag kan inte förklara detta men med armeringsnätet och stolevell (som är cementkalkbruk med diverse plastfibrer inblandat) så tyckte de att det gick alldeles utmärkt att dra på kalkbruk. Och jag är inte den att ifrågasätta glada nyheter! Denna uppbyggnad av puts och underlag är rätt unik, men det rör sig om ett litet orangeri. Ett litet experiment men det borde fungera.
Före - med lite lagningar

Efter - Vacker torkande kalkputs. Och hängrännor!
Det blev så himla bra! Fogbruket som nu fick bli finputs är 90% kalk och 10% marmorkross. Strukturen filtades när putsen satt sig lite, lite för rakt. Det är svårt att få riktiga murare att göra det lagom ojämnt. De strävar efter rakt, deras händer vill inget annat och antagligen har de alla problem med innerörat och blir sjösjuka om det inte är perfekt. Min käre make kan man vända upp och ner och snurra ett par varv, men när han kommer på fötter igen kan han sekundsnabbt se att mina trädgårdsrader böljar. Mycket imponerande superkraft!

Före - Lite för vackert ljus på en förebild kan man tycka
Efter - Tråkigt ljus men fin fasad!
Så nu får vi den obeskrivliga lyckan att måla med kalkfärg! En gul ska det bli, blekgul eller varmgul eller gulrosa... Det finns många att välja på. Vi ska vänta på att bruket genomhärdat, och jag vill gärna ha det lite varmare. 1 maj kanske blir en bra kalkfärgningsdag.
Ordentlig skit från målarkalk!

Före - Inser hur mycket jag behöver en rullbar verktygsvagn. Verktyg överallt!

Efter - Lite gul kalkfärg på detta och vi är hemma!
De monterade även upp hängrännor, tänkte ha tunnor att samla regnvattnet i. I ek. Det lär bli gulligt på mitt lilla hus! Hörnen blev för raka ja, men vad gör man, kalkfärgen lär mjuka upp det en del.

måndag 7 mars 2016

13 ton stenmjöl igen!

Förrförra hösten drog vi in 13 ton stenmjöl på tomten, nu var det dags igen. Utan grävmaskin dock, med grannens skottkärra Otto som enda hjälp.
Delen närmst huset räckte inte sanden till, så nu var det dags. Gick rätt fort ändå, hade en språkkurs i lurarna så gick och pratade för mig själv. Det är riktigt tungt att skotta blöt stenmjöl. Mina händer, armbågar och underarmar räcker inte till som de brukade, det känns som att överbelastningsskador hänger i luften. Man har ju läst att skaderisken ökar när man bli äldre, och kvinnor är ju överrepresenterade, men det är svårt att ta in att det skulle gälla en själv. Jag som alltid har tränat jättemycket och jättehårt och varit jättetuff =) Stå där med märkliga strålningar från handeleden, det kan ju bara inte stämma?!? Men det gör det ju så man får hejda sig lite. Ta det lugnt och prata med grannen ett tag. Faktiskt en hel del som var ute trots vädret.

Dobro jutro, dobar dan, dobre veče. Jeden, dva, tri. Vesna, Leto, Jesen, Zima. 21 lektioner och 22 skottkärror. Bra lördag.

Nu vill jag ha hit någon som kan bila bort gammal puts på trappan, någon som lägger om gräsmattan och någon som fixar stuprören och hängrännor. Måla sockel och plantera lavendel kan jag åta mig själv. 

Pergolan utanför orangeriet UPPDATERING
Måla pergolan, sätta tväror
Hälla på ett par kubikmeter stenmjöl
Fixa gräsmattan
plantera mer växter

Finns en del hög kvar att ta av, men vi har ju gropar att fylla.

Söndagen var det regnblandad snö, bytte jacka tre gånger och mössa två, men det var rätt skönt att vara ute ändå, vindstilla och mysigt. När det regnar är det ingen som skjuter på Spillepengen så man kan lyssna på fåglarna istället. Helt underbart att vara ute när man kan ta in lugnet. Jag tänker inte på det först men man märker skillnaden väldigt tydligt, det är som att man andas djupare, sen kommer man på vad det är. Ingen skjutning, inga knallar som studsar mellan husväggarna i oregelbundna salvor.

Jag flyttade på planteringsbordet med mängder obestämbara sticklingar och flyttväxter i mängder med små plastkrukor. I mars ser det mesta dött ut men man får vänta ett tag så kanske det syns vad man har i krukorna, jag måste ju ha tryckt ner något tänker jag. Och tänker att jag borde ha en hög med lappar som jag kan skriva namnen på och stoppa ner, det hade verkligen varit häftigt om jag blir en sån person med väldig ordning. Inte omöjligt, känner att jag nog har det i mig. Djupt därinne. 

Fruktansvärt skönt var det att få bort allting och rulla ut markduken. Här ska det bli stenmjöl och troligen läggning av ölandsstenen som jag har sparat. Längst bort blir sittplatsen, sedan en bänk som avdelare, och i den hitersta halvan planteringsbord och redskapsskåp. Planteringslådan för oreganon fick bli kvar som avslut.  Jag hann med sex kärror innan det var dax för söndagsmiddag.


Japp, jag har grävt upp den gigantiska busken och rensat en kvadrat i mitten från åkervinda, men gav upp och hällde tillbaks jorden. Det får bli markduk och ett tunt jordlager tills vidare.
Pergolan ska sprayas militärgrön, eller medium olive som det heter på sprejflaskan. De tre närmaste stolparna är provmålade, det blir färgen längst till vänster. Lite allergisk mot skarpa färger i trädgården. Ska även fråga om tillåtelse att spraya grannens blågröna stolpar i en mjukare färg. Inget man vill accentuera på ett plank, metallstolpar. 


Till höger i bilden ser man en till mullvadshög, ytterligare en jakt på åkervindarötter, men gropen blev geggig så jag har skjutit upp det projektet ett tag. Det ska dit en stolpe till och något mer som jag inte kommit på än. Härligt att se lite förändring. Geggiga marsdagar är ingen bra städdag, man blir själv lika geggig som allt annat, men det gör så stor skillnad just då när det är som värst.

Fruktträdgården UPPDATERING
Bygga klart spaljén och plantera tre små träd. Innebär målning, grävning och lite snickrande.
Duk, stenmjöl och stenläggning på uteplatsen
Ta bort busken, spraya portalen grön och plantera klätterväxter. En fontän i mitten? Brännässlor och slingervinda gör det hela intressantare.