fredag 29 april 2016

Ljuvligheter i rospergolan

Rosorna har inte klätt in pergolan än, men redan finns här ljuvliga saker. Kungsängsliljorna trivs i den fuktiga lermarken. Måste köpa fler såna här lökar. Narcisserna 'Thalia' sprider sig frikostigt.

Och jag har installerat en fontän i mitten på en tegelpelare. Ett genidrag av maken, först hade jag tänkt att göra en form av pelare av ölandsstenen, men den är ju obändigt ojämn. Vi hade en halv pall med golvtegel kvar från golvläggningen i orangeriet. Pallen har stått ivägen i stort sett överallt och jag har tänkt febrilt på vad man skulle kunna ha den till, men det här hade jag inte kommit på själv.  

Så fantastiskt fint. Fågelbadet från plantagen (varför köpte jag inte fler?) fick flytta över hit och solcellspumpen plockades fram ur förrådet.  Plattorna är bara lagda utan bruk, det var ett tag sen jag grävde upp busken så förhoppningsvis har jorden satt sig, men annars är det bara att plocka ner dom och stapla upp igen. I botten ligger fyra plattor ölandssten ovanpå stenmjöl.

Konstruktionen är alltså väldigt enkel och jag tror att jag staplade i max en kvart.

Runt fågelbadet har jag tänkt så ängsfröblandning. La ut en 2x2 meter ogräsduk och ett lager jord över. Jag ska vänta med att så tills den första omgången ogräsfrön kommit upp, svårt att se skillnad på sådden sen. Tanken är ju att man ska kunna gå igenom bågen. Kanske en liten metallstol. Eftersom det kommer växa åkervinda i ytterkanterna kan jag inte plantera perenner, men jag vill ju ha ängskänslan kvar så mycket det går. 

Utsikt från fikagruppen. Med den gröna färgen blev den så neutral som jag ville, det ska vara en del i köksträdgården som ger höjd och inte konkurrera alltför mycket med växterna.

  Och utsikt från orangeriet! blubb, blubb!

måndag 25 april 2016

Färdigställande av entrégången

Från parkeringen upp till entrén är det en lång grusgång. Gruset och entrén påbörjade vi 2011. Naturgruset räckte inte hela vägen in till huset, och vi avvaktade med att beställa mer tills dagvattnet och diverse var färdiggrävt. Såhär har det sett ut, en meter markduk längs med hela huset.  Gropigt underlag eftersom marken ändrat höjd efter grävning och tunga grävmaskiner.

I helgen fick vi en U18-spelare från rugbylaget som hjälpte till att skotta stenmjöl. Högen har ju legat där den legat på grund av mina onda handleder. Jag tror att det kanske börjar bli bättre men böja handlederna är inte att rekommendera just nu. Jag krattade upp gruset, lyfte markduken och så hjälpte maken till att jämna av stenmjölet.

Vi hittade ett roligt hål under markduken. Jättedjupt. Det har bildats erosion runt den inkommande ledningen. Vi fyllde igen detta hål och försöker komma ihåg att inte plantera träd här. 

Vädret var rätt ok fastän molnigt, så det blev lunch ute...

och lite boule!

En styv dags jobb men nu är det grus hela vägen från parkeringen till entrén!

Gruset räckte till hela ytan nu när det var avjämnat under. Inga förrädiska grushålor längre... Ska bli kul att snickra planteringslådor till hallonen snart, de har väntat i sina hinkar länge nog! 

Fin vy heeela vägen från orangeriet och ut! Entrépartiet som skärmar av här ska sättas tillbaks efter att orangeriet blivit målat, så man får passa på att njuta av siktlinjen.

Bra läge för en liten bänk. Jag funderade på att flytta in buxbomen, men oj vilka rötter den hade! Får bli att klippa in den istället. Jag fnular också på ett par krukor med någon form av litet träd i, som en allé.

Gången upp till huset UPPDATERING
Fylla på naturgrus
gjuta tillbaks plinten

fredag 1 april 2016

Stajla en rospergola från Clas Ohlson!

Förra sommaren var vi igång med att renovera fönster. Helt sjukt men vi blev klara. Vad vi inte gjorde var att använda rospergolan som målarverkstad som jag hade planer på. Vad vi kommer göra är att ha den som växtstöd! Väldigt originellt måste jag säg, vet inte hur jag kom på den idén.

Jag är ju allergisk mot skrikiga färger i trädgården, och det mesta i färdigväg kommer lackat i svart, vitt eller illigt blågrönt. Pergolan var svart.

Här en sommarbild 2015 när vi monterade upp den. Den göms nästan i det gröna här men syntes tydligt ända ut från vägen. Den gav ett väldigt spinkigt intryck.

Profilerna var väldigt krusidulliga med onödigt mycket plåt.


Här på bild tagen för några veckor sen syns det hur skarpt det svarta är jämfört med naturens färger. Pergolan matchar spaden och stolparna på staketet. Inget man vill framhäva kanske? Alla skruvfästen rostade också omedelbums så det var rostiga rinningar.


Första steget var att gräva bort monsterbusken, det tog en hel helg. Stefan fick en arbetsbeställning och knipsade av all överflödig plåt på krullarna och det blev genast mycket snyggare. Om någon behöver svarta plåtbitar att leka örhängen med så har vi. Drog över med rostskyddsfärg lite här och var. Sen spraymålade jag hela schabraket! Montana gold är väldigt bra sprayfärger, testade med tre olika gröna och fastnade för Manila Green, vilket även min smaksäkra faster tyckte var den trevligaste av de tre. Snyggt!



Jag sprayade slut på två burkar och fick med stolparna och det mesta av mitteldelen. Har beställt två burkar till för att ta det översta och kulan! (har även en guldspray...)


Grönt och gräddgult, fantastisk färgkombo det kommer bli här. Fönstret blir nog grönt på denna sidan, olika färger på orangeriet i varje väderstreck! Vita spröjsade dörrar på ena sidan, grågrönt på förrådsdörren, varmgrått på portarna och övedsgrönt på fönstret. 


Och Manila green på pergolan. Och på allt annat som kommer i min väg...