måndag 17 oktober 2016

Heltäckningsmatta - ett nytt äventyr

Känner att det börjar spåra ur lite detta, men vad gör man inte för sin älskade. Heltäckningsmatta? Jag?

Hela den här historien utspelar sig mellan nyår och trettondagen. 2013. Känsligt det här med heltäckningsmatta, men jag är redo att bekänna, berätta om den kompromissade renoveringen.

Tanken var ju "100%" i klädkammaren, som vi började använda 2013. Kanske ett slitet uttryck, men det blir oftast något kvar när vi är klara. Klara typ. Vi har inte riktigt den där oförsonliga läggningen som krävs för att göra något perfekt. Funktionen finns där, då är det väl bra? Jojo, men livet är ju inte bara funktion. Det är ju så himla mycket trevligare när det är klart.

För att ta det där sista lilla struliga, då behövs energi, målordet är 100%. Doslocket ska tapetseras och sättas upp, sista biten som det inte fanns list kvar till får lösas banne mig, man får lov att bestämma sig vilka klädstänger man ska ha. Med 100% i huvudet och en helg att göra det på får man lite eld i baken och slutar krångla med invecklade lösningar.

Så det var i den sinnesstämningen som jag lät mig övertygas om att heltäckningsmatta var lösningen på våra problem.  Och det blev faktiskt riktigt bra.

Rummet som vi inrett till klädkammare var tidigare målat i tomatrött och fuchsia. Listerna nerkladdade med färg och tapetkanter och med ett björkimiterande slitet klickgolv. I fönsternischerna rutig väv. Men det var stort och ljust, orginal-lister på de flesta väggarna och söt stuck i taket. Och tapeten satt rätt bra på väggen.
Före
Osannolikt nog hade min nya sambo ett påslakan som matchade perfekt
Det var inte läge att värmepistola golvlister i 40 timmar och måla med fin linoljefärg, skrapa taket eller riva ner tapeter och putsa om. Vi målade om väggarna, gipsade igen ett dörrhål och satte upp en tapet på den väggen, och gipsputsade fönstersmygarna och bakom elementen. Och började använda det som klädkammare. Jag hade fortfarande lösa klädställningar eftersom jag inte ville ställa in något innan golvet var klart.

Men nu alltså, golvet måste fixas för att få det helt klart, kanske fanns det fina målade golvbrädor under klickgolvet och masoniten?

Nej. Bara ett dragigt underlagsgolv. Hopp. Vad gör man nu då sittandes med en skiva masonit i handen? Förhandlingsläget är sämre än vanligt. Jag hade fått tillåtelse att starta projektet om jag lovade att det skulle vara ok till första arbetsdagen. Det är ju där vi har alla kläder och kaos är ingen bra start på ett nytt arbetsår. Inte läge att fortsätta riva masonit och beställa hem furuplank.

100%

I desperation börjar jag rabbla upp alla golvtyper man kan lägga på ett masonitgolv. Inget av dem ok i min snäva världsbild förutom möjligen linoleum. Maken -Heltäckningsmatta, det vill jag ha, det hade mormor! Gud så mysigt, mjukt och varmt!

Jojo. Ivägsläpad till matthuset under larviga protester resignerade jag slutligen.

Och det blev så bra! Heltäckningsmattan var aningen tung att lägga, svårt att flytta något som man står på, men vi fick det på plats.

Två skåp från ikeas fyndhörna blev en liten vika-tvätt ö.

En affär som stängde ner reade ut konsolerna, lite för shabby chick för min smak men så perfekt att de hade plats för en klädstång! Maken fick ett par användbara meter att ösa in kläder på.

Badrumsmöblerna från svedbergs, som vi förvarat i källaren till badrumsrenoveringen på bottenvåningen som kanske aldrig blir av, passade bra bredvid linneskåpet.

Klädhängaren från hallen som inte fick plats när vi flyttade ytterdörren är perfekt att hänga halsband på. Snickrade till en hylla av golvplank till handfatsskåpet, och ett par hyllor till det inbyggda linneskåpet. Det lilla hålet var tidigare en balkongdörr till en sedan länge försvunnen balkong.

Fastän golvet är mörkt så är det ett riktigt fint ljus härinne. Takbelysningen behövs vintermorgnar men för det mesta så räcker dagsljuset.

På den här väggen blev det hyllor, stänger och en öppen garderob. Tankar förekom om platsbyggd men en enkel garderob i verkligheten är bättre än en vacker i fantasin. Iallafall om man inte är förtjust i att ha alla sina kläder i en hög på golvet.

Stänger hittades på hornbach, sen var det bara att köra en utrensning av kläder och så var det klart! (eller, klart och klart, klädhögen gömmer den saknade listen)