måndag 11 april 2011

Grand design!

Arkitekten slog klubban i bordet och nu är det spikat. Ett eminent besök av arkitekt Karin Petterson och en rundabords-diskussion resulterade i Den Stora Planen.

Det var precis vad jag behövde, ett par erfarna och entusiastiska glasögon som pekade ut poänger och brister, och hjälpte oss att lösa upp knutarna. Entrén är bestämd, och skisserna på trädgården blev så mycket lättare. Detta är en 5-15- årsplan, men nu jag behöver inte slösa tankemöda eller resurser på fel saker. Vi fick även med oss riktilinjer för utformningen av tillbyggnationen, så dessa ska jag börja rita på och få in bygglovet rätt omgående. I nedre delen ser man en grå utbyggnad, detta är hallen utformad som en glasad veranda. Låga sittbänkar på långsidan med plats för skoförvaring, och höga garderober på kortsidan. Utformningen kommer vara som alphyddan. Papptak med låg vinkel och lite snirkliga takfötter. Svart-vit rutigt golv och mycket pärlspont.

Efter hallen följer loungen med kakelugn och sköna sittplatser. Fortsätt rakt fram och du är inne i biblioteket, som har dörr mot ett badrum. Badrummet har även det svart-vit rutigt golv och enkel, tidlös utformning. Med Karins hjälp så blev det mera handikapp-vänligt.

Matsalen har två stora fönster mot den öppna verandan, furugolv som flyter ihop med köket, en järnkamin och känns lite mer som vardagsmatsal än finmatsal.

Köket blir lite mindre, vasken flyttas upp en enhet för att kunna korta av köksbänken och få plats med en vägg. Väggen byggs upp med fönster och fönsterdörr och ansluter mot källartrappan. På detta sätt kan man stänga av köket från övervåningen och all värme flyter inte iväg upp på vinden. Stora pardörrar ut mot den öppna verandan och en arbetsbänk med marmorskiva. Möjligen också att det blir ett nytt fönster ut mot gården mellan vask och spis.

Bakom köket ligger groventré med tvättmaskin. Även här läggs svart-vit rutigt klinker med fris.

På detta sätt har man ändrat planlösning till att bli ett hus med 3 sovrum och 2 gästrum, 2 badrum, kök med sittplats samt separat matsal, kontor, lounge nere och tv-rum uppe. Samt en gigantisk öppen veranda och en liten inglasad veranda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar