tisdag 29 mars 2011

Entréfunderingar

Huset har sin nuvarande entré på den västra fasaden. Istället för ett stort soligt kök och matsal har man då en mörk hall på den bästa sidan.

Entrén ligger också fel i trädgårdsperspektivet, den syns inte från gatan och vägen dit tar upp den bästa odlingsplatsen. Genom att flytta entrén till östra sidan av huset löser man dessa problem. Men vart i öster ska den ligga?

Det första rummet man möter i öster är en härlig lounge, med mjukt gröna väggar, burspråk och kakelugn. Det är här man fikar när man har besök eller myser på en söndag. Annars så står rummet öde. Jag ville inte röra detta rum men när jag vågade leka med tanken på att sätta entrébyggnaden här så löste det många problem.


Genom att flytta både hall och wc från den västra fasaden kan man ha ett kök och matsal med stora fönster i väster mot verandan. Planlösningen mellan kök och matsal blir halvöppen. Det lugna rummet blir tillgängligt för ett tyst sovrum. Utrymmet vid trappen blir tvättstuga light.


Den fd matsalen får då plats med både ett stort badrum och ett kontor/bibliotek.Det är mindre ändringar av planlösningen som krävs, och båda rummen som rivs, hall och wc, är i stort behov av renovering. Köket rörs inte, men kompletteras med en köksö. En öppning tas upp i den bärande väggen mot köket, men den rivs inte.


Utvändigt är det naturligt att låta hall-verandans utseende bli inspirerat av alphyddan.






onsdag 23 mars 2011

Veranda

På den västra fasaden finns grunden av en gammal inglasad veranda kvar. När det regnar, snöar eller haglar så blir det pölar kvar. Trevligt som fågelbad men kanske inte för tegelväggen som frostsprängs.
Min tanke är att med inspiration från samtida amerikanska hus ge den ett väderskydd. Ett tak, nya pelare, en utökning så att den täcker hela gaveln så kan det se ut såhär!
Genom att utöka verandan får också en trevlig utgång från köket. Men mest av allt för att det blir mer harmoniskt med volymen till höger.
Här är en variant som visar hur det ser ut om man följer takets vinkel. Den blir då ÄNNU större. Kanske lite för stor. Tegel skulle man kunna sno från förrådet. Förrådet hade passat med pappat tak. Det som talar för denna lösning är att det är historiskt korrekt. De loggior som finns på jugendhus har tak som går ihop med det vanliga hustaket.

Alphyddan

1915 ca byggdes huset ut. För att vinna 1 meter (?) längre vardagsrum och sovrum byggdes hela taket om. Mest troligt är dock att de ville ändra utseendet på huset. Jugendstilen kändes säkert hopplös förlegad. Vi tog bort de felmonterade plåtarna och hittade svamp i den högra stolpen och syllen. Det skadade virket togs bort och det oskadade virket har under vintern behandlats med boracol. Nu har vi beställt en ny syll och sågat pärlspont som ska målas och monteras under våren.
Efter lite trixande med Paint så skulle det kunna se ut såhär!
Förhoppningsvis lite mindre muppigt med rätt storlek på teglet!

Målad tegelfasad

Huset är någon gång målat med vit färg på teglet. Antagligen har de målat det för att det är så många olika varianter av tegel, med tillbyggnader och flyttade fönster.

Det vita är inte så vackert, det blir fort smutsigt och kräver ommålning. Det gör också att det blir en stor kontrast mellan det gigantiska taket och fasaden.

Jag beställde hit en blästringsfirma i höstas, verkligen trevlig firma från Örebro. De gör jobb över hela landet och svängde förbi för att provblästra. Det fungerade bra och den här vackra fasadfärgen kom fram.



Stolen är målad i Övedsgrönt från Ottossons. Jag tror att den blir en bra kontrast till den gula färgen. Eftersom fasaden antagligen kommer att variera mycket i färg så tror jag det blir bra med en markant färg på fönster och snickerier för att binda ihop det. Blästermäster kommer v 15.Tills dess är det lite att röja för ställningar och skylift. Och glömma drömmarna om ett växthus denna sommar.


onsdag 2 mars 2011

Inspirationscollage i Köket

Så jag vill ha en lösning som binder ihop ett modernt valnötskök från 2007 med ett stabilt hus från 1903. Utan att förstöra resurser som har investerats i det av föregående ägare. Gå runt problemet lite lagom.

Jag tänker att skåpsluckorna kan målas i samma färg som köksön, men att den nya köksön ska vara i äldre stil. Och till det detaljer i glada färger i bullig retrostil. Så jag klippte ihop lite bilder från Kvänums hemsida. Går det att kombinera eller blir det kaos?








tisdag 1 mars 2011

Inspiration köksö

Det som blir slutsatsen av mina köksfunderingar kan summeras i detta:

Jag vill ha ett mysigare kök!

Och hur ska jag göra det?

Bevara så mycket som möjligt av den befintliga köksbänken. Ta bort ett skåp och korta av diskbänken. Måla köksluckorna ljusgrå och byt till vettigare beslag. Ta bort glaset och kakla istället, sätta upp öppna hyllor för att få plats med mer vardagsporslin vid diskmaskinen och

Jag vill Ha en Köksö!

Egentligen vill jag ha en cottage inspirerad, men det tror jag inte fungerar till släta moderna luckor i övrigt. Alltså blir twisten på stilen mer åt industriretro med 50-talsinfluenser.

























En massiv köksö med en utslagsvask, marmorskiva och målad i samma färg som luckorna. Industrilampor typ de grislampor som är så poppis nu, och ruffiga barstolar. Tänker att köksön kan ha en låda under bänkskivan, och sedan vara helt öppen. För att få plats med bunkar etc kan man ha små rullvagnar under, som går att låsa hjulen på. I rostfritt troligen. Genom att ha vagnarna lösa kan man ta bort dom om man vill äta ofta vid köksön. Finns risk för att man aldrig vill lämna köket.

Planlösning bottenvåning

Detta hus har ju en historia. Inte så mycket vi vet om men det har byggts ut och om iallafall tre gånger. En gång 1914, en gång 1950 och en gång 2007. Det är nog något i husets planlösning som aldrig gett det ro. Entrén var från början på hörnet av huset, så långt bort från gatan man kan komma. Sedan blev det två entréer när huset gjordes om till två familjer på 50-talet. Och sen 2007 så försvann den gamla entréen, så att huvudentréen låg uppe på altanen.


Det är aldrig någon av våra besökare som hittar rätt från början. De dimper rakt in i köket, där det inte finns någon hall. Det är helt enkelt en naturlig entré. Så vad göra, sätta belysning längs gångstigen till altanen och bygga för den andra gången? Nej, det blir nog bättre att återföra den gamla planlösningen och bygga upp farstun igen. Denna gången lite större så att det får plats med en garderob.

De andra problemen vi har är att det på 210kvm bara finns två sovrum och ett badrum! Köket har ingen bra kontakt med altanen, köket är omysigt, vi saknar grovkök och matsalen ligger långt, långt bort. Till källaren kommer man genom en lucka i köksgolvet.
Genom ta bort lilla toaletten blir det kortare mellan matsal och kök. Det får även plats med en köksö med en spektakulär utsikt och en kökssoffa. Och en utgång till ett växthus/orangeri som ställs intill altanen. Hela huset har källare så ändrad dragning är inte ett stort problem. Källarnedgången får ett eget rum igen, och mot det ställs kyl och platsbyggt skafferi. Denna avskiljning som kompletteras med ett glasparti ser till att inte all värmen i köket smiter upp i taket på ovanvåningen.
Grovköket utformas så att det ser ut som ett butlers pantry, men med en kromad duschdraperistång i taket, och en undangömd tvättmaskin. Det är perfekt att ha tvättmaskinen intill köket så kan man pyssla med det medans maten puttrar.
Det som är lite humor i det hela är att detta är väldigt likt original-planlösningen som revs 2007. Ja, utan WC i hallen dårå.


Drömköket!

I ett kök lagar man mat. Och spenderar minst 2 av de 6 vakna timmarna man är i sitt hem på vardagarna. Jag vill att mitt kök ska vara ljust, ombonat, effektivt och inbjuda till matlagning, bak och umgänge.

Ljust är för mig fönster, lampor och ljusa färger. Ombonat är äkta material, omtanke om detaljer och en avslappnad inställning till prylar. Inget flashigt, men sådant jag behöver, och gärna i glada färger som turkost och äppelgrönt. Effektivt är lättavtorkade ytor och att ha spis, vask och kyl på korta avstånd. Det är också att inte springa på varandra. Ett inbjudande kök är för mig nostalgi kombinerat med restaurangkök och synliga redskap. Där vill jag laga mat när jag ser bakmaskinen, skålarna och måtten. Jag vill ha plats bakom ryggen för att inte bli påsprungen. Jag vill ha ett övermått av vassa knivar och skärbrädor. Jag vill ha en välfungerande köksradio. Och en soffa att sitta i med min martini.

Hur är mitt kök nu? Det är modernt. Det är välgjort. Det är ljust. Det är stilrent. Men det är också kallt och inte så lättarbetat. Det har inte kontakt med verandan utanför, det är lite av ett genomgångsrum och spisen är vääääldigt långt från vasken. Det är också för modernt för min smak. Och för huset.
Föregående ägare har lagt ett par hundratusen på ett kök som varken passar mig eller huset.
Bilden är från samma dag vi flyttade in. Senare på kvällen var det inflyttningsfest. Köket är perfekt för frukost och drinkar men den där valnöten är min nöt att knäcka.