måndag 18 april 2011

Inspiration Alpstugan

Vi var ute på en Söndagspromenad i Alnarp och tog bilder på de vackra tegelhusen. Denna veranda liknar vår Alpstuga bara det att denna står på marken. Vacker färgsättning i grönt, ljusgrönt och vitt.

Färdigblästrat!

Roger blev klar i fredags förmiddag. Vilken härlig känsla att komma hem till ett gult tegelhus, det är så spännande att få göra "fixet" nu. Foga om, impregnera, måla fönster, anlägga trädgård... Ja, allt förutom att måla fönster kan ju vänta, men det är så mycket roligare att göra underhåll på ett vackert hus!
Östra fasaden
Södra fasaden
Södra fasaden igen
Västra fasaden i motljus
Norra fasaden. Entrégången låg här när trädgården nådde ut till andra gatan också.
ser sådär ut...

fredag 15 april 2011

Blästermäster dag 3

Imorse var det dimmigt. På något sätt kändes det som att det var blästraren som hade skapat ett stort dimmoln. Det var det inte. Men igår skapade han detta. Vi provmålade alphyddan med två olika gröna, övedsgrön i en mjukare grön och Köpenhamnsgrön i en klarare kulör. Jag var helt inne på Övedsgrönt när huset skulle putsas vit-grått, men nu får jag fundera ett tag till.

torsdag 14 april 2011

Blästermäster dag 2


Med hjälp av en skylift kom Blästermäster åt de mest besvärliga vinklarna. Och det visade sig att här hade de byggt ut med ett känsligare tegel, troligen Åkarpstegel. Vi har fått rätt mycket intresserade förbipasserare. Främst den äldre generationen som kan sina tegelbruk. Utbyggnaden under alphyddan och den vänstra flygeln är senare tillägg, ca 1915. Fogarna här behöver fräsas ur och fogas om. Grattis min murarutbildade sambo!

Blästermästers verk dag 1



Så här långt kom Gurra på en dag i hälleregnet. Det visade sig lite oväntat att tornet var en originaldel. Och att fönstren satts igen medans Lommateglet fortfarande var i produktion.



tisdag 12 april 2011

Blästraren är här!

Som jag har längtat. Och längtat. Och Längtat.

Nu kom vår superhjälte med sin sandblästringsmaskin och snart är den vita fasaden ett minne blott! Det gula teglet lyser fint fastän det är mulet och huset ser redan mindre ut. Förhoppningsvis är han klar redan på torsdag, men vi får se. Tyvärr blev det inget super-väder att blästra i. 8 grader och varierande duggregn och hällregn. I måndags var det 17 grader och het sol!

måndag 11 april 2011

Grand design!

Arkitekten slog klubban i bordet och nu är det spikat. Ett eminent besök av arkitekt Karin Petterson och en rundabords-diskussion resulterade i Den Stora Planen.

Det var precis vad jag behövde, ett par erfarna och entusiastiska glasögon som pekade ut poänger och brister, och hjälpte oss att lösa upp knutarna. Entrén är bestämd, och skisserna på trädgården blev så mycket lättare. Detta är en 5-15- årsplan, men nu jag behöver inte slösa tankemöda eller resurser på fel saker. Vi fick även med oss riktilinjer för utformningen av tillbyggnationen, så dessa ska jag börja rita på och få in bygglovet rätt omgående. I nedre delen ser man en grå utbyggnad, detta är hallen utformad som en glasad veranda. Låga sittbänkar på långsidan med plats för skoförvaring, och höga garderober på kortsidan. Utformningen kommer vara som alphyddan. Papptak med låg vinkel och lite snirkliga takfötter. Svart-vit rutigt golv och mycket pärlspont.

Efter hallen följer loungen med kakelugn och sköna sittplatser. Fortsätt rakt fram och du är inne i biblioteket, som har dörr mot ett badrum. Badrummet har även det svart-vit rutigt golv och enkel, tidlös utformning. Med Karins hjälp så blev det mera handikapp-vänligt.

Matsalen har två stora fönster mot den öppna verandan, furugolv som flyter ihop med köket, en järnkamin och känns lite mer som vardagsmatsal än finmatsal.

Köket blir lite mindre, vasken flyttas upp en enhet för att kunna korta av köksbänken och få plats med en vägg. Väggen byggs upp med fönster och fönsterdörr och ansluter mot källartrappan. På detta sätt kan man stänga av köket från övervåningen och all värme flyter inte iväg upp på vinden. Stora pardörrar ut mot den öppna verandan och en arbetsbänk med marmorskiva. Möjligen också att det blir ett nytt fönster ut mot gården mellan vask och spis.

Bakom köket ligger groventré med tvättmaskin. Även här läggs svart-vit rutigt klinker med fris.

På detta sätt har man ändrat planlösning till att bli ett hus med 3 sovrum och 2 gästrum, 2 badrum, kök med sittplats samt separat matsal, kontor, lounge nere och tv-rum uppe. Samt en gigantisk öppen veranda och en liten inglasad veranda.