När jag var hemma sjuk en dag i förra veckan sträcktittade jag på Arga snickaren från förra säsongen. Det är en hel del sedelärande byggnadsmoral som lärs ut i de programmen, en del förstår, andra inte och fortsätter käpprätt mot kaos och krasade relationer. Jag tänkte dela med mig av mina tankar, som är lite mer byggnadsvårdsrelaterade, och för oss som tar i med stora projekt...
1- Var överens. Vad ska renoveras,
varför, i vilken ordning och hur mycket av ekonomin får det ta. Om ni inte är överens, kompromissa.
2- Lev i nuet. 1-årsplaner, 5-årsplaner och 30-årsplaner kan lätt göra att man väntar med att leva tills "det är klart". Inse att det går att ställa en vas med tulpaner på ett dammigt bord i ett halvrivet kök, det går att ha vänner över fastän taket är oisolerat. Det går att sätta ett äppelträd innan man har tid att ta itu med trädgården, de går att flytta på det i värsta fall.
Och det är ok att köra lite quick-fix i rum man ändå tänker riva. Hur mycket är det inte värt att skjuta fram slutmålet en eftermiddag för att slippa stirra på den tomatröda sovrumsväggen i fem år? Måla över skiten med vanlig plastfärg eller tempera om det ändå ska ner, fixa ett fint temporärt kök eller bad. Se till att det går att
BO under renoveringen.
3- Ha tålamod. Kom ihåg varför ni gör det, och varför ni vill använda "krångliga" metoder. Gå tillbaks till punkt 1 och påminn er själva om valen ni gjort. Låt lösningar ta tid, sök kunskap. Det är också mycket lättare att ha tålamod om man följer punkt 2, huset kan vara mysigt ändå!
4- Planera projektet lagom. Ha en plan, men låt den vara flexibel. Sök kunskap, men var inte rädd för att sätta igång. Ofta så är det inte så krångligt som man tror. Våga pröva och var förberedd på överraskningar. Ha en flexibel sluttid så att försenade leveranser eller misslyckanden inte blir något annat än en läroprocess. Se skillnad på saker som inte går att ändra så lätt (isoleringsmaterial) och sånt som alltid går att fixa till sen (kulör eller ett extra eluttag).
5- Äg ditt hus Många vanliga husfixare gör vad som helst i sina hus, vi som vill vårda och återskapa blir ibland underlägsna våra kulturarv. Efter alla överväganden är de till syvende och sist är det vi som ska bo där. Vi kommer ändå inte bli hus-orcher.
6- Håll ordning. Fixa ha arbetsbänkar, verktygslådor, målarställningar med gott om plats och regnskyddat. Räkna med att det alltid kommer damma och stänka och täck ytor och plasta för dörrhål och flytta ut alla känsliga möbler. Räkna vändan till tippen som en del i projektet, sopsortera hela tiden och släng inte allt i en hög. Ha ett par extra presenningar för att dela upp det och skydda tills du fixar ett släp. Se till att sopa bort det värsta och lägga verktygen fint så blir det lättare att gå in dit igen och fortsätta.
7- Använd lusten Se till att ha roligt.
Det är kul att skapa med händerna, men man kan göra det tråkigt. Tillåt dig själv att variera lite i arbetsuppgifterna. Om du skrapar färg måste du inte skrapa samma dörr i 8 timmar. Det är ok att ta ett fönsterfoder eller spackla något emellan, försök bara att göra det så att det för dig närmare slutmålet.
Fixa bra arbetskläder som du trivs i, fina handskar och en bra radio. Skyddskåpor med radio är lyx när man står med värmepistolen eller sågen. Beröm varandra mycket och skratta så ofta det bara går. Skoja dock inte till det med varann om den ena står på stege eller använder farliga verktyg. Fäktas med pinnar ska man också vara försiktig med, frusna vattenslangar är hårdare än man tror!
8- Fika ofta
9- Håll inne med kritiken Din partner har nog gjort så gott hen kan. Skit i det mesta och gläds åt att det är klart och att du har sluppit göra det. Håll inte tillbaks varann i onödan eller använd det som ett sätt att få utlopp för andra irritationer. Ni kommer behöva all energi ni kan hitta så det är bara dumt att förstöra den som finns. Är det något viktigt så kan det komma senare vid ett lugnt tillfälle och vara j-ligt konstruktivt.
10- Fira! Skål för de stora säckarna som körts till tippen med masonit, hurra för den nykalkade fasaden och en fanfar för att all äcklig snickerifärg är bortskrapad från hela fönstret! Huset återfår sin själ och vi får något miljövänligt och vackert att titta på. Det är något att fira det.
|
Värd att fira! |