tisdag 29 maj 2012

A golden afternoon och en dagbädd

Antingen så jobbar jag i mitt anletes svett, smutsig och dan, eller så ligger jag halvsovande och läser. Det finns liksom inget mellanting. jag har följdaktligen längtat efter en dagbädd, ett ställe man kan krypa upp i bland kuddar, lagom skugga och kontemplera sin tillvaro. Mest troligt åtföljd av en kall öl, en mojito eller en kopp té. Oftast té om jag ska vara ärlig. det andra kräver lite planering. Och sen blir man ju så seg...

Det är ju det där kruxet med kuddar och svensk sommar. Vädret här är inte lika pålitligt som på Cabarete, om man så säger. Förutom vinden, den kan man alltid lita på i skåne. Så ett tak behövs, så man inte behöver leka plocka upp och plocka ner fem gånger om dan. Säkert kul för min 1,5-åriga brorsdotter men en person som tycker det är lite mycket planering att ställa in en öl i kylen kan inte förväntas ta hand om dynor. Det blir mögel-fest, garanterat.

Så ett tak, och dynor, och en semester-känsla. Varför inte liknande något sånt här från Sweetwater Cabanas. Med lämpligt skydd på sidorna också så ska nog karibiens pärla passa för Sveriges San Diego. #ähum#



Tanken var att ha den bredvid de nya kökslådorna. Äppellunden som jag kallar den, det står ju faktiskt hela två träd där. Det är rätt avskilt i hörnet mot en grannes växthus och en annans höga thujahäck. Vi har dock suttit där riktigt mkt nu efter att lådorna kom på plats och jag inser att det är en blivande favvo-grillplats. Inte läge att låsa fast det för två personer med andra ord. Vindskyddat är hårdvaluta såhär nära kusten. Min idé då är att bygga sitsen i sektioner, som löstagbara lavar i en bastu. En sektion i bakkant kan vara fast och fungera som sittbänk.

Den ska ha ryggstöd på två sidor, och en bredare planka ovanpå att ställa diverse flaskor, glas och muggar på (se första stycket för innehåll). Plankan får då gå utanför ryggstödet så man inte får den obekväma saken i ryggen. Om lusten faller på är det ett riktigt mysigt helgprojekt. Fyra stolpar och lite altanvirke, hur svårt kan det va, va? =)

måndag 28 maj 2012

Kökslådorna annekterar sitt nya livsrum!

Framåt marsch! Mot köksträdgården!

Halt på stället!
Damasker på!

Regnrock på!
Invänta vidare order. Höger vänster om!

Kökslådor i storlek 60x120, 80 cm höga är formerade i äppellunden, en lyckad manöver!

torsdag 24 maj 2012

Brickwalls are falling down!

Jag är så glad! vi skulle bara göra en liten grej till...
Bredda dörrhålet mot hallen innan den sista gipsputsningen i matsalen.

Men vad hände här? Ser man bården i hallen???

Jo, för som jag längtat efter att ta ner den där väggen som de satte upp på 50-talet och se hur det såg ut och släppa in 100 år gammalt ljus! Och med lite mild övertalning fick jag sätta igång (du ser ju hur det dammar, vill du stöka ner igen sen när allt är målat? en regelvägg är ju lättare att ändra, jag kan banka, jag kör till tippen själv imorgon efter jobbet och jag städar sen! jag lovar!).
Till midnatt bankade jag tegel, blåsor på händerna, vit som en mjölnare och en arm som knappt gick att lyfta, men NER åkte den. Tre vänder till tippen och en helvetes massa dammtorkande senare är det ETT rum. Nu är alla möjligheter öppna, jag vet inte hur vi ska göra men det gör inget, för nu är den fula väggen borta!

1915 års blå limfärg var med även på denna sidan väggen. Lös där blå som om inget hänt. Inga spår av att dörrarna suttit annorlunda 1915. Undrar hur de möblerade rummet? Hallen var 1915 en yta mellan matsal och serveringsgång. Ett litet spelbord kanske? Hoppas att Herr Harald Boklund är lite nöjdare i sin himmel nu. Vet ju hur sura arkitekter blir när man ändrar på deras visioner.

Nu varvar vi trädgårdsarbete, linoljning av alphyddan och renovering av matsal, alltefter väder, humör och grönsakernas behov. Man kan säga att vi är ett med naturen =)

Och tjock-tvn har äntligen åkt till tippen. Tack mamma och pappa!

tisdag 22 maj 2012

Glada gubbar

I projekt flytta jord 2.0 har köksträdgården ersatt en tidigare Parkslide-odling. (Japanese knotweed) Vi grävde så nära äppelträdet vi vågade.
Under äppelträdet formade jag en liten jordgubbsodling. Jordgubbar, smulgubbar och smultron. Honeoye, Maxim, Rebecka och Snövit. En liten rad med plattor som är till för hobbitar att gå på och oss vanliga att sätta en hand på vid ogräsrensning!

Vi får se hur det går med avkastningen, men det är vackrare att se på än ett blandat crew av ogräs och undernärt gräs!

tisdag 8 maj 2012

Grangården

Inte så bildmässigt än, men med tid och hårt grävande så...

Längst bort växer nu gröngödslingsväxter så att jorden blir bättre till hösten, när det ska planteras lite. *ähum* Funderar dock på att sätta trädet redan nu för att se vart de sista häckraderna och gångarna ska dras. Vill gärna ha så att häckarna möts i kryss, och många snirkliga gångar men det ska ju finnas plats kvar för massverkan av gräset och perennerna också. Kan ju dock konstatera att jag behöver bättre flis för gångarna. Täckbarken var alldeles för finfördelad för gång.

måndag 7 maj 2012

Gunnar + Piet = sant?

Händerna täckta med valkar, ryggen starkare och breda makliga steg. Jag har förvandlats till Trädgårdsmästaren, mitt sommarskinn som är fräknigt som en kaukasisk förgätmigej.

Projekt Flytta Jord 2.0 har nu fört mig till den fd uppfarten. Det har grepats och planterats idegranshäck.



 För något år sedan kärade vi ner oss i Gunnars trädgård i Alnarp.  Den har en kryssgång av buxbom och små gångar av barkmull där man får gå över häckarna. Fina Prunus accolade blommar i Maj.

Denna har vi nu grävt idegranshäckar för, och markerat ut lite gångar. Vi valde dock idegran istället för buxbom pga buxbomssoten. I slutet av grangården börjar ängen, och jag tänkte spela ut det vilda mot de tuktade häckarna. Lite inspiration från Piet Oudolfs trädgård....




Gräs, vävarväxter som sanguisorba och strukturväxter som rudbeckia och Brunette. Det kommer bli en utmaning att få till rätt känsla, gräsen måste få dominera för att få den orörda känslan, men det är ju så kul med blommor! Färgschemat kommer ta upp den brunröda barken på körsbärsträden, de rosa körsbärsblommorna och det gulvita ståndarna. Troligtvis kommer det bli en del såpnejlikor också eftersom de verkar bestämt sig för att det är deras ställe...

Träden vi redan har där är ett pelarkörsbär och ett toppympat bergkörsbär. Till det ska vi ha ett toppympat Stella, ett sötkörsbär som faktiskt ger ätbara frukter. Blir lite knasigt med tre olika växtsätt men förhppningsvis blir planteringen lugn med allt gräs!