måndag 7 maj 2012

Gunnar + Piet = sant?

Händerna täckta med valkar, ryggen starkare och breda makliga steg. Jag har förvandlats till Trädgårdsmästaren, mitt sommarskinn som är fräknigt som en kaukasisk förgätmigej.

Projekt Flytta Jord 2.0 har nu fört mig till den fd uppfarten. Det har grepats och planterats idegranshäck. För något år sedan kärade vi ner oss i Gunnars trädgård i Alnarp.  Den har en kryssgång av buxbom och små gångar av barkmull där man får gå över häckarna. Fina Prunus accolade blommar i Maj.

Denna har vi nu grävt idegranshäckar för, och markerat ut lite gångar. Vi valde dock idegran istället för buxbom pga buxbomssoten. I slutet av grangården börjar ängen, och jag tänkte spela ut det vilda mot de tuktade häckarna. Lite inspiration från Piet Oudolfs trädgård....
Gräs, vävarväxter som sanguisorba och strukturväxter som rudbeckia och Brunette. Det kommer bli en utmaning att få till rätt känsla, gräsen måste få dominera för att få den orörda känslan, men det är ju så kul med blommor! Färgschemat kommer ta upp den brunröda barken på körsbärsträden, de rosa körsbärsblommorna och det gulvita ståndarna. Troligtvis kommer det bli en del såpnejlikor också eftersom de verkar bestämt sig för att det är deras ställe...

Träden vi redan har där är ett pelarkörsbär och ett toppympat bergkörsbär. Till det ska vi ha ett toppympat Stella, ett sötkörsbär som faktiskt ger ätbara frukter. Blir lite knasigt med tre olika växtsätt men förhppningsvis blir planteringen lugn med allt gräs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar