torsdag 10 januari 2013

Vinterträdgård i tornrummet

Olivträd, myrten, rosmarin, kamelior och t o m timjan. Bergianska trädgården i Stockholm har ett stort växthus/vinterträdgård där de vårdar exotiska växter från olika världsdelar. Det har blivit lite av en jultradition med ett besök dit på lillejulafton. Fika omgiven av aromatiska dofter medan man tittar ut på djup snö. 

Jag har längtat länge efter att få ha en plats med lite av den känslan, att ha ett rum med 5-10 grader celsius för övervintring av dessa växter. En lite kylen plats där man kan sitta och sniffa. En vinterträdgård helt enkelt. 


Nu är det ju där med att bygga ett sådant inte helt enkelt, eller billigt, så det har inte blivit av. Men jag har fått en tanke som är relativt genomförbar, att skapa en illusion av en vinterträdgård! Så nu kommer här en tanke under kategorin galna idéer som man aldrig vet hur dom slutar.

Tornrummet har bara tre väggar. Den fjärde är den här. Tidigare stack den ut från fasaden men 1915 byggde de ut huset under den. Vi kallar den alpstugan eller verandan i luften.

Jag funderar på glasa upp en vägg i öppningen mot den, så att det blir en svale, som det heter på äldre ritningar, eller ett sk sun room.

Idéen är att man kan sänka temperaturen här, precis som på en inglasad balkong, så att det blir gynnsamma förutsättningar för medelhavsväxter.
Det blir inte så stort, 1.20x3.30 men det blir plats för ett litet olivträd, några krukor och en liten fåtölj.

Glasvägg in mot rummet gör att ljuset fortfarande kommer in, en del av sommarvärmen kommer förhoppningsvis dämpas av detta också. Man får nog komplettera med lite ljusrör.
Lägga kalksten på golvet och sätta Morris-tapeten 'fruits' på väggarna och i taket för att förstärka känslan. Ett litet sagorum helt enkelt. Gäller nu bara att fundera på hur den där glasväggen kan byggas billigast och snyggast... och om det är mest galet eller galet bra. Samtliga bilder från www.houzz.com.
2 kommentarer:

 1. Låter som en jättebra idé, en sån som är skoj att ta tag i och så får man något man länge velat ha, på ett oväntat ställe.

  Tack för tipset om Houzz.. tror det var där jag hittade bilden faktiskt! Butlers pantry, låter lyxigt! Vårt hus kanske inte är sådär lyxigt i övrigt men jag tror det blir bra! Ser fram emot att fixa där, det är det roligste som finns att inreda ett utrymme du länge funderat på. Som din vinterträdgård!

  KRAM

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli jättebra. Låter som en mycket bra plats för växterna.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera