måndag 5 augusti 2013

Orangeriet med dörrar!

Vi fick in faktiskt in dörrarna fint med lister och allt lagom till semestern, så vi har njutit av middagar i vårt lusthus en bra stund. Vi har även slipat, oljat, målat trädetaljer när vi inte varit upptagna med att gräva diken eller åka på utflykter. Visar en liten bildserie från i våras fram till 2 Juli när de kom på plats.
Före. Ett litet förråd fyllt av bråte.

Visionen efter inköpet av dörrarna.
Orangeri-dörrar på plats! Inte helt olikt visionen, till och med lite bättre!
En väldigt vacker inramning till trädgården
Det är så roligt nu att forma baksidan av trädgården med utgångspunkt från orangeriet. Tyngdpunkten har flyttats, tidigare var den naturliga centrumaxeln köksfönstret men nu är det utsikten från Orangeriet som drar åt sig uppmärksamheten.

Leker med tanken på olika former, cirklar, snedställda kvadrater, ellipser, svepande ängar.... Höjder och inramning, pelargångar, höga träd...  Det är en planeringskaramell som kommer räcka länge!

21 kommentarer:

 1. Jag håller med! Det blev mycket bättre i verkligheten. VIlket härligt hus att ha i trädgården. Jag kanske behöver bygga om vårt lilla hus också. Men det är väl i och för sig synd för det är tänkt att ge oss hyrespengar på äldre dar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske går bra att hyra ut ändå? Min ursprungsplan innan jag hittade dörrarna var att sätta på ett väggväxthus, och ta upp större dörrar in mot huset. Då får man en sittplats inne med mkt ljus och en 1,5 meter djup yta för odling som känns större eftersom det är öppet bakåt. Helst med samma golvnivå också.
   http://www.willabgarden.se/produkt/vaxthus/euro-serre-designa-sjalv/mural-3-och-4/midi.aspx

   Radera
  2. Jodå, det hade varit något. Tyvärr ligger vårt hus lite fel på tomten för att göra så. Men någon gång hoppas jag ivart fall få dit ett växthus. När jag kan komma på var det skulle kunna byggas så att det både ser bra ut och fungerar för växterna.

   Radera
 2. Vad härligt ert orangeri blev, och mer ett orangeri än vårt med de murade väggarna. Förstår att ni njutit av det under sommaren. Jag gör som du, till Mats stora irritation ;-), och står och drömmer om hur jag ska inreda runt orangeriet när det är klart. Hur jag ska ha gångarna och vilka växter och vilka former på odlingarna och så glömmer jag bort att hålla där Mats vill och vända när han ber mig osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bättre att du står och drömmer än att du springer runt och markera med vattenslangar iaf, eller sitter timma efter timma och skissar, han får ju iaf sällskap =)

   Radera
  2. Ha ha, ja kanske det! :-)

   Radera
 3. Det ser härligt. Utsikten från insidan mot trädgården är verkligen vacker.

  SvaraRadera
 4. Ert orangeri blir så fint! Det är det enda jag saknar på vår gård, ett orangeri - det är verkligen min dröm att ha ett sånt!

  SvaraRadera
 5. Jaaaa! Till och med bättre! Så snyggt!

  Jag beger mig snart ut på cykeln för att leta upp ert hus och tjuvkika...

  SvaraRadera
 6. Grattis! Romatiskt och praktiskt på samma gång. Detta lilla hus är att älska! Ser fram emot fortsättningen....

  SvaraRadera
 7. Heisann!

  Det ble virkelig lekkert. Flott med dører på langveggen i orangeriet!!
  Nå er jeg i ferd med å bestille vinduer til mitt jugendhus. De fra 1904 er råtne og må erstattes.
  Egentlig hadde jeg tenkt til å bytte ut husmorvinduene fra 1960 i 2. etasje først, men naturen vil det annerledes. Estetikken må vente. Men ett vindu og dør i annen etasje må også bli nye. Det er utgangen til verandaen.

  Beste hilsen ethusenhistorie.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Men åååååh, kom igen nu. Lägg ut fortsättningen!!

  (Och ja, jag har varit tvungen att cykla förbi ert hus. Så FINT det ligger och så mysigt det är! Jag var livrädd att du skulle titta ut och känna igen mig... :) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fort det finns en fortsättning så kommer den =) Vi har lagt byggandet på hyllan ett tag och passat på att ta hand om alla övergivna B&B och fik på ostkusten istället. Så skönt när stockholmarna åker hem! Kul att du cyklade förbi, hade varit jättekul att få lite input av dig så nästa gång tveka inte!

   Radera
 9. En byggnad med dessa tre ting förtjänar att prisas: commoditas, firmitas et venustas, som Andrea Palladio sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. efter lite google sökning så säger jag tack, och vi jobbar på funktionen! Just nu är det ett lyxigt tillhåll för gräsklipparen =)

   Radera
 10. Jätte fint.
  Dessutom blir jag glad när jag ser att där finns i alla fall en bygnadsvårdare till i Burlöv.
  Vi bor vid kyrkan (Arlövs)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! huset med tegelarkitektur bredvid eller på andra sidan gatan? Finns lite roliga hus i arlöv även om man kunnat önska att det fanns mer kvar av det!

   Radera
 11. Blekgult tegel med bruna dekormurningar, stor trädgård framför.

  Tyvärr fösvinner många pärlor efter hand här i byn.
  Har sett din blogg förut men kopplade inte att huset stod i Arlöv.
  Men nu vet jag vilket hus det är bara länge sedan jag var på den gatan.
  MvH
  Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! det kollar jag alltid in när jag kör förbi, verkar som att ni ha en fin trädgård där bakom!

   Radera
 12. Om du använder kontaktformuläret på vår projekblogg så får jag ett mail

  http://www.gardochtorp.se/hans.aspx?article=4689

  SvaraRadera
 13. Very beautiful!!! We just installed three French doors on our porch: two on one side and one on the opposite side. It's pretty.

  SvaraRadera