Väggar är sånt som går mellan golv och tak, och de kan följaktligen se ut som allt mellan himmel och jord.
I mitt skönhetsideal är inte kulören det viktigaste, utan ytan på färgen. I en reklam som går just nu för Alcro Pashmina så skojar de till det lite och säger att det är ytan som räknas. När det gäller väggar så håller jag helhjärtat med, men det är ju verkligen att gå över ån efter vatten att välja Alcros färg.
I Alcros färg utgår de från akrylat, små klibbande plastkulor som svävar fritt i vatten, som de sedan blandar i saker för att det inte ska plastigt ut. De vill ha skimret som en vacker putsad vägg ger. Så varför inte köra på det istället?
Tja, det är ju inte alla som har en murare hemma, och även för dom som har det så kan det vara svårt att övertyga muraren om att en renovering av ett rum verkligen ska gå så på djupet. Och med allt det dammet som en rivning av putsen ger... Kanske har man en rätt ok vägg som man bara vill snygga till lite. Då finns det faktiskt alternativ till plastkulor som flyter i vatten och ger en filmbildande effekt.
Snabbe-snabbe
En enkel lösning för rummen som man faktiskt inte tänker ta itu med just nu, eller där tapeten sitter bra utan skador. En helg räcker för ett rum. Lite spackel i spikhål på fredagskvällen, grundstrykning med äggoljetempera på lördagen och en slutstrykning på söndagen. Temperan fäster på allt, luktar gott och ser matt och putsfin ut. Har man en tråkig vävtapet så målar man en strykning till med lite tjockare färg så får man penselstruktur.
Jag beställer min färg från Ovolin. Enklast är att mejla dom en inspirationsbild och så plockar de en färg, de har ett sjukt stort sortiment och bara en tiondel är på internet. De har färdigblandad färg men jag tycker att det är smidigast att beställa emulsion och pigment separat. Man häller bara ner pigmentet i emulsionen och rör om, men då kan man spara lite pigment om man behöver bättringsmåla. Färdigblandad färg håller ju inte så länge, men pigmenten klarar sig fint.
Man brukar behöva späda färgen rätt ordentligt. Jag brukar hälla i minst en liter vatten i en femlitersfärg, för att få en konsistens som mjölk i första strykningen och lättfil i andra. Är det plastfärg på tapeten så den inte suger så mycket så kan man ha det lite tjockare, så syns penseldragen bättre. Jag tycker att det blir finast med bred pensel men man kan ju rolla den också. Det blir en lite modernare utseende med roller.
Skön färg att måla med, inga lösningsmedel och en gudomligt vacker yta.
Alldeles lagom långt
Om man har lite mer tid, eller om tapeterna är kass, så gör vi såhär på våra kalkputsade väggar.
Börja med att ta ner tapeterna med tapetklister. Del 1 och del 2. Rätt så lustfyllt arbete, inte minst att vika ihop tapeten i snygga högar. Laga skador med kalkbruk eller gipsputs. Om väggen är målad med en tät färg så rollar man på primer. Ytan fixas sedan med en tunn puts med gipsputs, typ Gypsum. det är ungefär som att bredspackla men man behöver inte slipa så mycket mellan lagren! En slätning med putsbräda med skumgummi när den är "lagom torr" ger en supefin yta.
Sen målning enligt ovan på denna med. Stå ett tag och beundra sitt sjuuukt snygga resultat.
Efter det är det bara att inte sätta upp lister i två år sen är man klar!
Om man nu nödvändigtvis inte vill hålla på med naturvänliga egenblandade färger så rekommenderar jag farrow & ball eco estate emulsion. För putsade ytor i kök kan det ju faktiskt finnas en poäng med en färg med plastkulor som flyter i vatten och ser ut som sten.
Jag var inte modig nog att gå för tempera kök, syfte jag använde Farrow and Ball och jag måste säga att jag hade ingen allergi alls, för en gångs skull!
SvaraRaderaThanks again for your comments about the Ikea kitchens... I must say it's not looking too good: their new cabinets are limited in width and I have an unconventional old kitchen, so it's not working very well... I keep working!
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera