tisdag 12 november 2013

Urvalsprocessen

Älskar att sitta och fundera och jämföra med mina färgkartor.
Provbitar från Ovolin, F&B, diverse böcker om måleri och interiörbilder. Klura på vilka pigment som använts och vad som passar ihop. Vilken äggoljetempera är närmast F&B Stone Ground? Vilken svart/grå är bäst till ett femtiotalskök? Hur varm ska en blå vara för att passa till äppelgrönt? Den lilla kemisten har blivit den lilla koloristen.

5 kommentarer:

 1. Hänger kanske ihop. VIll ha ordning. Själv brukar jag rita upp allting i Sketchup. D
  Funderar på att testa lite äggoljetempera på väggarna i vår lilla "smutt"

  SvaraRadera
 2. Åh, jag har märkt att F & B färgkarta det andra jag såg din bild! Det är öppet ofta i min stuga också! Lycka till! Jag tycker att välja färger mycket svårt.
  Magali

  SvaraRadera
 3. Alltså, är du kemist på riktigt? Och har du, oavsett detta, någon teori om bakgrunden till den uppfattning som verkar vanlig främst bland personer födda på 40- och 50talet om att äggoljetempera skulle kunna ge upphov till långvarig lukt och även till allvarliga allergiliknande symtom?? Har hört detta dels från 40-/50talister som jobbat inom byggbranschen men även från mer hippieaktiga ekobyggare så det kan inte enbart bero på fördomar eller dålig inställning tänker jag.. stött på en teori om att det skulle bero på mögel t.ex?

  Oavsett så verkar du ju ha målat en hel del äggoljetempera på rätt stora ytor, har du haft några lukt- eller andra problem?

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte kemist på riktigt, dock riskingenjör med viss inriktning åt det hållet. Oljefärg som torkar avger aldehyder, men används inte lösningsmedel så är gränsvärden under vad som anges för yrkesmässig hantering, dvs kontinuerlig exponering. När det är torkat så är det klart. Om man målar med äggoljetempera som luktar illa i burken luktar det illa på väggen, och det går inte över. Färgen är en färskvara, så rena och torra penslar, använd färgen efter att du blandat den och lufta de två första dagarna så är det inga problem alls. och det går ju att måla på alla typer av vägg, inte bara kalk- eller gipsputsade.

   Radera
  2. Det duger då för att jag ska se dig som en auktoritet på området :) Tack för svar, ser fram emot att testa!

   Radera