torsdag 17 januari 2013

Eldfunderingar

15,7 grader i köket på morgonen. 22 grader uppe i sovrummen, samtliga radiatorer på max. Vi lider av ett felrenoverat hus.  Det går inte att "öppna upp till nock" i ett hus utan ventilationssystem. Bara så ni vet. Värmen stiger upp från trapphuset, bort från köket, upp på plan 2 och lägger sig att vila på loftet på plan 3. Sen bestämmer sig luften för att komma ner igen när den svalnat av, en kall ström rinner nedför trappstegen tillbaks till köket.

Vi ska göra om lite, så småningom, bygga igen, glasa upp, och så, men för det krävs en hel omplanering av köket. SÅ DET DRÖJER ETT TAG.

Så vi tänker installera en kamin för lite strålningsvärme, bygganmälan är fixad, nu behöver vi bara bestämma vilken. Bara.

Såhär ser köket ut när man står i trappen. Vi har faktiskt flyttat köksbordet till fönstret nu. Man ser det inte men över halva köket finns inget tak. Spottar, inga taklister, släta golvsocklar.
Murstocken = den vita lilla väggen till vänster i bild

Jag hade tänkt att göra om köket lite, när vi är klara med allt annat. Tycker inte att ett supermodernt valnötskök passar i ett gammalt hus. Men föregående ägare har lagt mycket energi och pengar på ett måttbeställt kök som fungerar super, så jag vill inte riva ut det. Bara tweaka lite.


Lite som det här köket från Kvänum, måla om de släta grafitsvarta och komplettera med lite retro-handtag. Kakel istället för glas och kanske en ny ö med marmor för bakning. Ta bort spottar, byta snickerier.

Så köket ska få samma lister som i övriga huset, men ett kök mer åt 50-tal. Så vilken spis ska man ha?

Vi vill ha med glas på tre sidor för sittplatserna är i vardera ände av rummet. Så då passar inte de klassiska gjutjärnskaminerna. Som är så himla fina, speciellt Jötul F500 i brun emalj...

Kandidat 1. Austroflamm Glass. 
Österrikiskt flam-monster som säger "jag är eld!" 
Höjd 1.10, stora glasluckor. Nätt liten modell.


Kandidat 2 Jötul F 163
Norsk industridesign i härlig benvit ojämn emalj. 
1 meter hög med lite smalare sidoglas. Andas retro och väldigt söta ben.

Kandidat 3 Contura 850
Neutral, halvrundad. Rätt osynlig, lite rustik
1 meter hög med rätt stora sidoglas.

Den lilla vita är jag nog mest kär i, men jag undrar om inte Austroflamm ger mest eldkänsla. Conturan är ett vettigt val, den smälter nog in överallt. Men kanske lite tråkig. Priset är i stort sett detsamma så ingen hjälp där.7 kommentarer:

 1. Om ni har tänkt göra om köket som du säger så röstar jag på ettan, jag tycker det känns som att den skulle passa bäst där. Och så ser man elden bra, vilket alltid är trevlig. Även om glasen har en förmåga att bli svarta rätt fort.

  SvaraRadera
 2. Kolla på Lauritz. Där brukar det finnas massor av kaminer i den här varianten och där kan du säkert fynda.

  http://www.lauritz.com

  SvaraRadera
 3. Kamin vet jag inget om, dock ska vi installera en själv inom något år så då får jag väl lära mig lite mer. MEn att måla valnötsluckorna svarta kommer att bli skitsnyggt! Bra att ha retro-handtag på så att det inte blir för modernt. Coolt!

  Före- och efterbild på vårt kök kommer... snart.. kanske ;) Vi saknar sockel nu och det ser så dumt ut, vill visa när köket är snyggt ju!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Sicket gulligt hus! :)

  Gillade också ditt inlägg om vitt vs färg.
  Jag är en stor förespråkare för icke vitt. Även om köket är vitt. Passade bäst med befintliga luckor, alla andra detaljer har dock färg.
  Trapphuset blir vitt men det är mest för att framhäva vår röda trapp.

  Mer färg åt folket säger jag! Det gör en glad.

  Magic spelas det ofta och mycket bland grabbarna i kompisgänget. Själv spelar jag inte :)
  Vi tjejer brukar istället spela brädspel, blir som två läger på spelkvällarna

  SvaraRadera
 5. Hej på dej! Vad kul att du skrev en kommentar på min blogg så jag hittade till din blogg! Vilket underbart hus ni har och så kul att få följa med er renovering och trädgårdsplanering och dina tankar kring vitt, och... ja, resten har jag inte hunnit läsa än, men är på gång! så kul att ha hittat din blogg! vi hade btw helt säkert valt kenya om det hade varit ett alternativ då när det begav sig och om inte Sydafrika kom före, jag hänger fortfarande på ett par kenyabloggar och suktar och längtar lite grann :)

  SvaraRadera
 6. Kolla, den här hittar ni inne i Malmö nu. Är inte den lite i stil med vad ni tänkte er? De har haft ett par likadana och då brukar de inte bli så dyra.

  http://www.lauritz.com/sv/auktion/vedspis-foer-trae-briketter-och-kol/i2771546/?ReturnUrl=http%3a%2f%2fwww.lauritz.com%2fItemList%2fItemList.aspx%3fLanguageId%3d3%26DC%3d0%26SO%3d5%26ST%3d1%26TTyp%3d2%26TVal%3d86400%26FLId%3d3%26FCId%3d2%26CPIn%3d0%26ISz%3ds%26PSz%3ds%26PSzG%3ds%26ArId%3ds%26LLan%3ds%26New%3d0%232771546EndTagRU

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tipset, men nej, vi är rätt petiga med att det ska vara glas på tre sidor. Alldeles otroligt petiga med det faktiskt =)däremot på blocket har de haft ett par jötul f163, men tyvärr bara i svart. Ska det vara den trebenta måste det vara i emalj...

   Radera