tisdag 19 februari 2013

Takhöjning



Den uppmärksamme noterade säkert det vackert dekorerade stödbenet i inlägget om el. Nej, det i trä!


Precis samma dekorationer som de två kvarvarande stödbenen på alphyddan.
Slump?

tror inte det

Jag tror nämligen att det mansardtaket är ett senare påfund på detta huset. Mansardtak är ett sk brutet tak, vanligt på 1700-talets säterier och senare från sekelskiftet och framåt på sk Patriciervillor. Det ansågs pampigt, och är rätt fiffigt eftersom takhöjden blir bättre på sidorna

Sadeltak
Mansardtak










Många hus kring 1890 byggdes med sadeltak med ordentligt överhäng, säkert bra för de träfasader som fick fint regnskydd. Om man säger stationshus får man nog rätt bild i huvudet. SJs arkitekt Folke Zettervall har ett par hus med sadeltak på sitt samvete.
Bodens stationshus, 1894, originalet i mitten, "nationalromantik"

Dagarns stationshus, 1900, "jugend"


Östra fasaden
Jag kan gott tänka mig vårt hus med ett sadeltak liknande stationshusens. Tegelutbyggnaden till vänster under alpstugan var det som gjorde att alpstugans stödben kunde återanvändes i taket. Taket till höger är i mina tankar ett sadeltak, inte valmat som här. 

Nu är det så att arkitekturstilar är rätt svårdefinierade. Arkitekter på den tiden var inte lika styrda av byggbolagen, murarna var i många fall både byggare och arkitekter, och medelklassen trivdes lika mycket då som nu med det som var bekant. Stilarna släpade in i varandra, fick olika uttryck i staden och på landet, i trä och sten.
Jugendstilen och Nationalromantiken hade dessutom liknande ambitioner, hantverket hyllades. Som jag ser det är båda sprungna ur den tidiga arts and crafts rörelsen, Jugend utvecklades till något helt eget som alla städerna skapade i, medan Nationalromantiken föll in i tankarna om det ur-nordiska. Som om folk förr bodde i norska stavkyrkor med drakar på taket =) Villan måste ju också varit ett roligt nytt objekt att rita, till skillnad från slott, kyrkor, bondgårdar och skolor var det inte ju lika låst till formen. Så jag fortsätter att kalla huset för ett Jugendhus, med en liten blinkning. 




3 kommentarer:

  1. Kul att läsa! Här som vi bor påstår dom att fönstren i vårt hus är jugendfönster, men jag är inte så insatt i stilen att jag skulle veta om det stämmer eller ej. Finns en massa jugendhus här i Finland som jag bor, men vi bor på landet med trähus utan så många inslag av nån stil som helst och i stan är jugendhusen av sten och helt annorlunda än våra landsbygdshus så jag har ingen aning hur mycket jugend det är över våra fönster eller ej. Sekelskiftesfönster brukar jag själv kalla dom.

    SvaraRadera
  2. Så kul att du är så insatt, eller sätter dig in i det du inte vet! Heder åt dig öfr det och lycka åt ditt hus som fått en sådan dedikerad ägare! Tycker jugend passar bra, sadeltak eller ej!

    KRAM

    SvaraRadera
  3. Det är så roligt med historia, och det blir en speciell sorts levande historia när det är huset man bor i. Jag har spenderat många timmar på nätet och letat efter bilder och kartor, det är så spännande!

    SvaraRadera