måndag 27 maj 2013

Färgträsket igen!

Orangeriet ska målas. När vi är i färgaffären säger jag förrådet för att inte låta pretentiös. Förrådet är murat med siporexblock, sedan putsat med cementputs och målat med någon form av oljefärg. För de som inte vet så är detta fel, fel, fel! Cementputsen är alldeles för hård för blocken och spricker, och oljefärgen blir fort tråkig och har en hemsk yta. FULT. Men vi kommer inte ta ner putsen som sitter som berget, nixpixjagvillhamittorangeiiår, utan vi målar på det med fuskfärg. Silikonharts kallas det, ger en matt yta om än något livlös, och ska enligt produktbladet ha nanoteknologi som fungerar som en inbyggd liten städtant.

Det får vara hur det nu vill med det, färgen fäster på vårt underlag och kommer ge en snyggare yta än vad det är nu.


Vi köpte en 1L provburk från cuperol för 50 kr. Billigt. Jag valde en smutsig beige med dragning åt gult och rött. Det är provmålat hela väggen till vänster om fönstret. Syns knappt. Färgerna rosa, grönt och grått har också varit på listan men jag vill ha något lite italienskt, och gult är ju lättare att få accepterat. Det finns väl förankrat i det svenska färgseendet om man säger så.

 Det blev en rätt behaglig vaniljgul som faktiskt inte känns alltför skrikig. Kanske lite för lite rött i den, men tillräckligt bra för inte pyssla med fler provburkar... 
 Så. taket är rött tegel med dragning åt orange. Fönstren är färdigmålade vita. Tänker roströd vattbräda, vitt under takfoten. Men sen här då, på panelen och vindskivorna och porten. Vitt? 1700-talsgrå? Grönt som på stora huset? Gult som på putsen?
Satte mig och provmålade lite men kunde inte komma mig för att lägga till en tredje färg. Det känns på något sätt bäst att måla bort panelen och snickerierna, men sannolikheten att matcha in en linoljefärg så bra till putsen... 

Färgträsket, jag går ner mig varje gång trots att jag bestämt mig för att sluta grubbla och göra snabba val. Jag vill bara få det bra så vi kan börja måla baksidan och bygga vedbodarna! Sen borde jag lite på mig själv. Vi lånade hem färgsnurran med 600 kulörer och jag tänkte roa mig med att hitta den som teglet på huset matchade bäst. Vilken som passade? Jo den färgen jag valde lite snabbt i affären . Curry 50. 

8 kommentarer:

 1. Gult, vitt och rött lär väl räcka på ett så litet hus. Jag undrar om vi svenskar är så förtjusta i gult eftersom det påminner om solen som vi får så lite av. SJälv älskar jag att ha gult inomhus, just för att det får mig att tänka på solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tänker du då vitt på gavelpanelen och dörren, eller bryta till en gul? Jag är lite orolig för att det vita ser för märkligt ut och att det gula blir fel nyans. Har sett lite bilder på 1700-tals gula hus, pilastrar odyl är då målade i en vit med rätt mycket umbra i. Funderar på om det kan vara lösningen.

   Radera
  2. Där tog du mig på sängen. Gavelpanelen tappade jag bort i tankegången.I och med att fönsterna är vita så tycker jag att det gröna går bort. Huset blir ju liksom ett eget hus i estetiken, stora huset har ju gröna fönster. Jag kan köpa grått, men relativt ljust grått att man nästan tycker det är vitt, fast det inte är det. LIte grön umbra i som du säger. Annars tycker jag samma färg som putsen så att det bli en enhetlig vägg. Dörrarna däremot tycker jag kan vara röda om man känner för det. Men det är nog för att jag gillar rött :), Annars också ljusgrått. Lite så.

   Radera
  3. Kom fram till samma. Jag tar en vända med ljusgrått i den ljusaste skalan först, sen målar vi nog väggen och tar sista trästrykningen efter det, så ser man om det behövs mer eller mindre kontraster. Vi får täcka över putsen för sista strykningen, inte mer med det. Köpte hem rödockra och bränd terra så får vi se vilken röda som smälter in med teglet bäst! kollade på gula färger och tror vetegult blir mest likt som bas.

   Radera
 2. Jag älskar det provet du visade. Det kommer att vara vacker. Jag tvekar också månader innan du väljer en färg ...
  Magali

  SvaraRadera
 3. Hahahah, åh vad jag känner igen mig. Man kan få lätt hjärtklappning och antydan till ångest, ligga vaken om nätterna och vrida sig för det är inte heeeelt exakt precis just den kulör som man känner fungerar.

  Dörren kastade vi på spillepengen, du hade inte velat ha en dörr som man måste dra i av alla krafter och väcka hela grannskapet för att kunna stänga...eller hur :)

  Men vi har tagit ditt tips med att dra in vinterträdgården en bit på fasaden, till skillnad mot hur vi tänkte tidigare. Bfra tips, tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grunden ser jättefin ut, det ser man redan att det kommer att bli spektakulärt. Jag vill gärna ha kvar vår förrådsdörr, men den är tydligen den fulaste dörren i södra sverige. Jag tänker att med lite färg så... =) Mitt hopp är att vi inte kommer hitta något på återbygg med rätt pris och utseende, så att vi får ta den dörren tills vidare. Dörren är ful, men jag har redan engagerat mig i den och då ger jag inte upp så lätt.

   Radera