tisdag 29 oktober 2013

50-tals lounge

Detta är vad vi kallat hall i två år. 
Jo faktiskt, därborta i hörnet. Mot trappan står ett skoställ, och jackor hänges upp på klädstången. En ordentlig matta tog hand om gruset. Vi har röjt upp några gånger, men efter en liten stund såg det likadant ut.

Men stjärnorna hade lagt sig på rad och tiden var inne för hallen. Stjärnorna var i detta fallet en sotare som äntligen lovat komma och rensa murstocken från kajbon, en inköpt kamin, en lust att måla lite inne och en uppsatt klädhängare från granit. 

Det var dags för hallen att bli en mysig liten lounge. 

Väggfärgen är Blue Ground från Farrow and Ball som vi köpt för över ett år sen till en klädkammare som inte blev av, det är nu officiellt att jag älskar turkosblå färger. Fåtöljerna är mormors gamla. Så sköna, färgen på klädseln har stört mig lite men passar denna lagom omatchade plätt. Min tanke har ju varit att tweaka köket åt femtiotalet för att göra det lite mysigare, och då passar ju bordet lövet från Ikea som hand i handske.

Lampsituationen är inte helt utredd än. En ska bort men vi har lite svårt att välja... Kaminen ska placeras framför murstocken, där hyllan står nu.

Vart hallen nu tagit vägen?



Stormen Simone

Kraftiga sydvästliga vindar tog hand om en av våra funderingar, vilka träd ska vi spara och vilka ska vi för grannsämjans skull ta bort!
Före
Efter
I det lilla vita huset bor Jonny. Jonny bor rakt norrut. Vinden var sydvästlig. Jäkla tur för både oss och Jonny när en gigantisk 25 meter hög lönn ger sig iväg.

Bara en liten gren som touchat taket på Jonnys veranda. Vi hade inte kunnat fälla det bättre själva.

Trädet lyckades faktiskt pricka in den andra grannens tomt, men de har bara gräsmatta där så det var okej.

torsdag 24 oktober 2013

Snygga till väggar-special

Väggar är sånt som går mellan golv och tak, och de kan följaktligen se ut som allt mellan himmel och jord.

I mitt skönhetsideal är inte kulören det viktigaste, utan ytan på färgen. I en reklam som går just nu för Alcro Pashmina så skojar de till det lite och säger att det är ytan som räknas. När det gäller väggar så håller jag helhjärtat med, men det är ju verkligen att gå över ån efter vatten att välja Alcros färg.

I Alcros färg utgår de från akrylat, små klibbande plastkulor som svävar fritt i vatten, som de sedan blandar i saker för att det inte ska plastigt ut. De vill ha skimret som en vacker putsad vägg ger. Så varför inte köra på det istället?

Tja, det är ju inte alla som har en murare hemma, och även för dom som har det så kan det vara svårt att övertyga muraren om att en renovering av ett rum verkligen ska gå så på djupet. Och med allt det dammet som en rivning av putsen ger... Kanske har man en rätt ok vägg som man bara vill snygga till lite. Då finns det faktiskt alternativ till plastkulor som flyter i vatten och ger en filmbildande effekt.

Snabbe-snabbe
En enkel lösning för rummen som man faktiskt inte tänker ta itu med just nu, eller där tapeten sitter bra utan skador. En helg räcker för ett rum. Lite spackel i spikhål på fredagskvällen, grundstrykning med äggoljetempera på lördagen och en slutstrykning på söndagen. Temperan fäster på allt, luktar gott och ser matt och putsfin ut. Har man en tråkig vävtapet så målar man en strykning till med lite tjockare färg så får man penselstruktur.

Jag beställer min färg från Ovolin. Enklast är att mejla dom en inspirationsbild och så plockar de en färg, de har ett sjukt stort sortiment och bara en tiondel är på internet. De har färdigblandad färg men jag tycker att det är smidigast att beställa emulsion och pigment separat. Man häller bara ner pigmentet i emulsionen och rör om, men då kan man spara lite pigment om man behöver bättringsmåla. Färdigblandad färg håller ju inte så länge, men pigmenten klarar sig fint.

Man brukar behöva späda färgen rätt ordentligt. Jag brukar hälla i minst en liter vatten i en femlitersfärg, för att få en konsistens som mjölk i första strykningen och lättfil i andra. Är det plastfärg på tapeten så den inte suger så mycket så kan man ha det lite tjockare, så syns penseldragen bättre. Jag tycker att det blir finast med bred pensel men man kan ju rolla den också. Det blir en lite modernare utseende med roller.

Skön färg att måla med, inga lösningsmedel och en gudomligt vacker yta.

Alldeles lagom långt 
Om man har lite mer tid, eller om tapeterna är kass, så gör vi såhär på våra kalkputsade väggar.
Börja med att ta ner tapeterna med tapetklister. Del 1 och del 2. Rätt så lustfyllt arbete, inte minst att vika ihop tapeten i snygga högar. Laga skador med kalkbruk eller gipsputs. Om väggen är målad med en tät färg så rollar man på primer. Ytan fixas sedan med en tunn puts med gipsputs, typ Gypsum. det är ungefär som att bredspackla men man behöver inte slipa så mycket mellan lagren! En slätning med putsbräda med skumgummi när den är "lagom torr" ger en supefin yta.

Sen målning enligt ovan på denna med. Stå ett tag och beundra sitt sjuuukt snygga resultat.

Efter det är det bara att inte sätta upp lister i två år sen är man klar!

Om man nu nödvändigtvis inte vill hålla på med naturvänliga egenblandade färger så rekommenderar jag farrow & ball eco estate emulsion. För putsade ytor i kök kan det ju faktiskt finnas en poäng med en färg med plastkulor som flyter i vatten och ser ut som sten.