måndag 8 september 2014

Gör om gör rätter- Pergolan 2.0

Vi byggde ju en pergola på en av sommarens smällhetaste dagar. Vi skyller på hettan men vi använde stolpskor istället för plattjärn, eller plintjärn som de kallas med hål i.
Stolpsko
Plattjärn

Stolpskor går an att använda om man bygger en låg altan med väldigt lite tvärkrafter, för 3 meter höga stolpar fungerar det inte. 
Fint men svajigt
Kombinerat med vår lätta konstruktion så kändes det lite *host-host* instabilt. 
Vi har funderat ett par veckor på hur vi ska lösa det, förbättra infästningen i betongen eller bygga om överliggarna till något stabilare och större. Vi har planerat helgerna så infernaliskt väl att vi inte behövt bestämma oss. Bara glidit runt på spa i Sopot samt tittat på diverse natur. 

Stolpjärn typ U från Jula
Den här var på tapeten ett tag. Min tanke var att sätta ett platt järn i ett runt hål och det visade sig att det fanns en sådan fågel. Men vi vågade inte borra i plintarna, de kändes lite för klena.

I ursprungskonstruktionen hade vi 45x75 fastskruvade ovan  95x95. Det gav ju inte så jättemycket i stabilitetsväg. Efter mycket funderande var det egentligen bara att köra i lördags. Vi bestämde oss för att utseendet fick ge vika för stabiliteten. Det behövde jackas för att få bättre anliggningsyta och ta upp mer av svajet. 


Vi köpte nya 45x220 och jackade ut för reglarna. Det blev väldigt mycket bättre. Både för stabiliteten och utseendet. Vi ska sätta snedsträvor också, ett litet test utfördes som föll väl ut, Min förhoppning är att hitta något snygge-sågat att ha som snedsträvor.

Före

Efter
 Jabo har ett par färdigsågade men som ser lite pluttiga ut kanske. 

Sen är frågan om man ska lägga tillbaks små-pinnarna på andra ledden...Eller om man bara ska ha fler 220 som här


 Men något behövs tänker jag för växterna att bilda tak på!

Före

Efter ?
Pergola i motljus!

5 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj vad jag känner igen mig i det mottot. Som amatörrenoverare så råkar vi ofta ut för det "gör om gör rätt". Det är en av orsakerna till att saker och ting tar längre tid än för den som har koll. Har svårt att tycka till om ni ska sätta fler stora eller små på tvären. Egentligen tycker jag fler stora, men på bilden ser det ut som att det kan bli lite stort mot orangeriet, men det kan också vara vinkeln på bilden. Oavsett så kommer det att bli störtfint med blåregn på, älskar blåregn och har sett ett antal pergolor söderöver med blåregn och blivit grön av avundsjuka varenda gång.

  SvaraRadera
 2. Alltid lika inspirerande att titta in här. Det där blir makalöst bra! Även om ni fick göra om det...

  SvaraRadera
 3. I love the wisteria draping through the timber. We've just built something similar at Moregeous Mansions for a vine and it's started to creep over this summer - very exciting :-)

  SvaraRadera
 4. Hej Louise! Spännande att läsa om ert Pergola projekt och vilka problem ni stötte på. Letat men inte kunnat hitta dimensionen på er Pergola någonstanns. Vad är dimensionerna på hela Pergolan? Hälsningar Marcin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! jag har nog inga dimensioner, men skulle tippa på att den är 3 meter hög och kanske 4 meter bred? Stolparna är 95x95.

   Radera