tisdag 23 september 2014

Världens största odlingslåda?

Fyrkanterna fortsätter att invadera. Nästa steg i pergolaträdgården var att bygga en ram för den upphöjda rabatten. Vi ska höja upp marken vid pergolan för att få en plan yta och den höjden ska även rabatten ligga på. Gräsmattan blir av detta en fin nedsänkt fyrkant, en "bowling green", ett trappsteg ner från pergolan så kommer man ut på gräset. Exotiskt med höjdskillnader när man bor i denna delen av Skåne. Det krävs bara 10 cm vatten och hela byn är dränkt på ett väldigt jämlikt vis.  

Runt rabatten snickrade maken en enkel ram, så småningom ska det vara en kallstensmur framför trät. Nu byggdes den upp med 45-reglar som spetsades och under imponerande tålamod justerades för att få rätt höjd. Just nu ser den ut som en gigantisk kökslåda. Gräsmattan ska få bre ut sig framför pergolan så rabatterna i mitten flyttas. 


Osnyggt planterad lavendel? Ja, det är ett lavendel-mellanlager här. Vi ska ju även bygga lådor vid frambenen på pergolan, så lavendeln ska få flytta in i dom, men var lite ivägen just nu. Fantastisk lavendel, hoppas att den fortsätter att trivas så bra. Svårt att tänka sig att jag planterade dessa som små pluttar för tre år sedan, och beskurits rätt hårt varje vår. 1 meter i bredd är de nu. 
Varför tramsa med Hidcote när man kan ha Grappenhall-monster?

I framkant av pergolan här (vänstra stolpen på bilden) ska lådor för lavendeln byggas upp. Sen fyller vi massorna mot trät. Diket i bild är till för att lägga en vattenslang i.

Förutom Lavendeln så behövde även vår perfekt raka buxbomshäck flyttas. Den får nu pryda avskiljningen mellan woodlandet och framsidan. 
 Woodland med turkisk julros och lungfläckört på g. Där grenen är nedstucken ska det sättas en till spaljé, en liten kom-i-ihåg så att jag inte planterar något precis där... 


Nyplanterad rad med buxbom från andra hållet. Mycket bra med ett hinder framför magnolians rötter.

Buxbomen var rak, men nu får jag ett tillfälle att plocka fram fin-sekatören och saxa in den på sina ställen. Stenraden är bara satt i leran så den kommer behöva justeras lite. Mellan storgatstenen och gräset sätter jag en planka för att förhindra gräset att ta sig mellan springorna. Mycket praktiskt att klippa mot också och den syns inte när gräset kommer tillbaks.

Lite sugen att fortsätta snygga till på denna sidan nu när jag börjat, men får hålla i mig och fortsätta där jag ska med lådorna och pergolan. Jag har två jättefina plantor med blåregn som verkligen har förtjänat att få komma ner i backen. Och en bricka Stjärnflocka som tåligt har genomlidit en vinter, vår och sommar utan att tappa tålamodet med mig. 

Nu har jag iallafall flyttat tillräckligt mycket buxbom för att snickrandet ska kunna fortsätta!2 kommentarer:

  1. Your garden is lovely, full of different plants.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Merci beaucoup ma chére, and there is more to come!

      Radera