tisdag 7 oktober 2014

Pergolan fick lavendelhäckar

Alltså, lavendel. Min bästaste växt. De är nästan vintergröna, kommer tidigt på våren, blommar och drar till sig alla möjliga sorters surr. De luktar gott när man planterar dom. De luktar gott när man klipper ner dom på våren. De luktar gott när man rensar ogräs runt dom. De doftar underbart när man klipper gräsmattan om kvällen.

Och de doftar när man planterar om dom i nya lavendellådor!


Nu börjar man se strukturen. Till vänster ska det läggas gräs, när resten av växterna är flyttade och gräset/ogräset uppgrävt. Till höger ska det fyllas upp med stenmjöl.


Det kommer bli rätt underbart att sitta under blåregnet och lukta på blommorna. Och kanske äta chokladtårta med lavendelgrädde?

När man kommer runt från framsidan av huset kommer man fram till det här, en ganska lagom nivåskillnad på 20 cm ca. Till höger om lavendellådorna ska jag slänta så att det går att köra skottkärra upp där.

Tre lavendelplantor fick det plats i varje låda, tror att de blev ca 2,5x 0,7m stora. Grappenhall blir så himla fet! Nu är de lite tråkiga i nederkant, men en säsong så har de nog fyllt upp där. Jag satte den finaste sidan åt andra hållet eftersom den kommer få mindre sol och inte växa så mycket. 
Här ska trappsteget byggas.

Här bakom stor-lådan ska det också bli någon form av sittplats. Man sitter rätt mysigt skyddad av träden och kikar ut. 


Jag har en del kvar att fylla.. och plantera!

En stor del av helgen lades på att gräva upp pioner. De var rätt ordentligt stora och jag visste ärligt inte vart jag skulle sätta dom. En del är fina i ljusrosa men andra är rödrosa, skär sig mot det mesta andra i trädgården. Det lämpligaste stället fick bli på framsidan, dit jag transplanterat en del av buxbomen redan. Maken fick röja marken medan jag gav mig på mega-pionerna. Det är vanligen inte så stressigt att flytta växter, men pionrötterna är så sköra! Jag hatar att döda saker så jag blev lite extra svettig. Men åtta pioner fick flytta dit. Hittade två till i hinkar senare på kvällen som jag glömt att jag grävt upp, få se vart de tar vägen....


Rosa och röda pioner i österläge, lagom mycket sol tror jag. 

Här har vi inget gjort, men för att påminna mig om de ställen som är vackra redan nu!


Kan jag tittat på när jag funderar på vart 1 kvm blå iris ska flyttas.4 kommentarer:

 1. Vad ni har fixat i trädgården i år! Och fint kommer det att bli när allting växer. Jag är väldigt avundsjuk, vi hann ingenting i trädgården i år vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en månad kvar av säsongen minst! även om man får vara snabb i vändningarna när man kommer hem när det skymmer så fort... Stora rabatten är nu inne på 13 månaders av grävande, får se om det hinner bli 14 innan jag får i första växten =)

   Radera
 2. Tja, du kan ju alltid flytta hit irisarna om de inte har något bra hem 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna! har du sett hur dom ser ut dock? Det är såna riktigt svulstiga ena, höga också så de behöver stöd. Lila åt det kalla hållet, om jag inte minns fel. Skär sig galet mot cerisa pioner och laxfärgade jättevallmo.

   Radera