måndag 24 mars 2014

Målade väggar i Orangeriet!

En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat sal och väggar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra arbetsbänkar. 

Orangeriets väggar målades gröna, och denna gången så överträffar ändå målet resan. 

Det känns ju onödigt att försöka utnämna den vackraste färgen i världen, men varje gång jag målar med äggoljetempera....


så tänker jag att det hade inte kunnat bli vackrare.


 Mamma fick en liten snabbkurs i temperamålning och helgen gick fort fort för att det var så roligt. Vita väggar var helt ok, men det här ger rummet en helt annan karaktär och binder ihop inredningen så fint. Mot bakväggen ska det byggas en soffa av något slag.  


En mjuk grön, som passar perfekt till oliver och apelsiner. Jag målade med mycket spädd färg för att få så skiftande och livlig yta som möjligt. Det känns mer som infärgad puts än en målade vägg. Ovolins 5:430, ingår i 1700-talsserien. 

Och sen kan man roa sig med lite filter. Riktigt såhär livlig är färgen inte! 
Arbetsbänken är så fin, den enda prylen som är kvar från tiden när orangeriet var ett förråd. 

Ja, min redskapskorg också förstås, cykelkorgar är ergonomiskt överlägsna alla andra korgar!
Och nej, vi har inte eluttag som ser ut som varningstejp, det är varningstejp. Tror att det blir vita eluttag härinne faktiskt. Men gjutjärnsventilerna från qvesarum var fina i svart, så söta man vill äta upp dom!

torsdag 20 mars 2014

Golv i orangeriet

När man sett något vackert så är det svårt att nöja sig med något lagom. Såhär brukar golv se ut i de trädgårdsrum jag tycker är vackrast.
Terracotta-klinker i gul-rosa

Rutigt klinker

Hårdbränt marktegel


Återvunnet tegel

Rejäla plattor

Plattor som tåler en del slabb och jord och som slits vackert. För att inte tala om att de ger värmelagring och en jämnare fuktnivå. Priserna för motsvarande ligger på 500kr/kvm för skivat tegel (som inte är så vackert som på bilderna) upp till 1500kr/kvm för betong- eller terracotta-klinker med rätt yta. För 23 kvadrat blir det ungefär 10 000-35 000kr, vilket känns lite saftigt. Det ska ju göras en del på bostadshuset också....

Så nej, inte läge för det. Vi har diskuterat att flyta och slipa golvet, betonggolvet som ligger där behöver få en bättre yta. Det hade varit helt ok med flytat men har funderat på mer kreativa lösningar. Och så hittade jag den här på hemsidan hem till osti.

Hemgjutna betongplattor!

De är bara så grymt vackra, naturlig färgvariation och fin form. det skadar ju inte heller att hennes orangerie är något i hästväg med underbara fönster och gröna vackra dörrar. Camilla var så väldigt snäll och berättade var man kan köpa formar, så nu är bara frågan hur många man ska köpa och om man har tålamod att gjuta egna plattor. En platta varannan dag =)

Här hittar man gjutformarna och mycket annat spännande för betonggjutning...
Fina formen!

torsdag 13 mars 2014

Dödsmetall

Kämpade mig igenom en kvadratmeter rabatt igår. Funderade att bara grepa lite i jorden och jordförbättra, men det går liksom inte. Inte när man får upp så här mycket tegel, dödsmetall och glas på ett spaddjup.

tisdag 11 mars 2014

Magnolia

Funderar på vad som ska hända utanför terrassen. Innanför väggarna av  mörka idegranshäckar är det soligt, gräsgrönt och växter i lavendel och purpur.  Utanför är det träd och lite vilt. Jorden är mer sandig än lerig och solen kommer på eftermiddagen till en vindskyddad plats. 

Funderar på att göra en rosa skir skogsdröm, med mjuka skiftningar åt purpur och vitt. En mängd med organiskt material för att få surjordsväxter att trivas. 

Magnolia ‘Jane’, en klematis ‘Hagley Hybrid’, rosa höstanemoner, Konvaljbuske ‘Ruby Spice’, kronnäva ‘Claridge Druce’, Rosenplister ‘Pink Pewter’, jätterams,  Och en buskpion eller tre. 


Nu ser det ju väldigt, väldigt rosa ut men de blommar ju inte samtidigt, tror intrycket blir mer elegant. Det kan kräva lite jobb att hitta rätt sort av allt, men det ska vara precis rätt rosa för att synas i ett lite skuggigare hörn. 

Bra plats att plantera duktigt många vårlökar också, hyacinter bli magiska här. Rosenplistern får nog växa lite utanför, den är ju väldigt invasiv och den får inte ta över. Kanske att man får sätta några tussar en bit ut så att det andra hinner etablera sig ordentligt. 

Är det våren som sätter igång min längtan efter lunden?