onsdag 25 mars 2015

MÅla med Äggoljetempera - teknikspecial

Jag tycker att äggoljetempera är den vackraste väggfärgen jag någonsin använt. 100% miljövänligt är det också, bara ägg, linolja och pigment. Inte som sånt som säljs som kalkfärg men egentligen bara är vanlig vattenbaserad färg med inblandade mineraler.  Jag är inte rabiat när det gäller byggmetoder, men när det finns ett sätt som är billigt, enkelt, snyggare och mer miljövänligt så är det ett enkelt val för mig. 

Det finns två nackdelar med äggoljetempera, man måste bestämma sig en vecka i förväg för att beställa hem färgen, och man måste spara en glasburk med pigment om man behöver bättringsmåla.

Fördelarna med färgen är främst att det blir så jävla vackert, allt annat är ren bonus. 

Jag har målat med Farrow&Ball, för att jag ville prova en av deras kulörer. Det är en jättebra färg men inte i närheten av resultatet som blir med tempera. Om jag skickar färgkortet till Ovolin tar de fram en perfekt match. Jag förstår inte varför inte Ovolin tar kontakt med en inredare och tar fram ett gäng moderna färger. Jag har målat med carl larsson-grönt i matsalen där jag ville ha en mer autentisk känsla, men denna färg borde användas i alla hus, inte bara i gamla stenhus från förra sekelskiftet.

Hur gör man då? 

1 - Reka kulör Jag börjar med ett mejl till ovolin och bifogar den färg jag vill ha, en bild på ett rum eller kulörprov. De kulörprover de har på hemsidan är mer om man är på jakt efter tidstypiska kulörer. Ovolin svarar snabbt med ett förslag.

2 - Beställ Jag lägger in beställning på pigment och emulsion, man kan ta färdigblandad men då kan man inte spara undan lite pigment. http://ovolin.jetshop.se/aggoljetempera/-kulorprovpris-c-195-1.aspx

3 - Blanda Två-tre dagar senare får man hem det här, en påse pigment och en flaska emulsion.Dessa ska röras ihop, så du behöver en spann med lock, lagom stor. Jag häller ner emulsionen först och sedan pulvret. Det kan yra lite så ta det varligt.

Sen är det bara att ta en slev och röra ett tag tills alla pigment har löst upp sig.

4 - Måla Som vid all målning, tejpa lister, skruva av ellock, täck golvet. Ha en bred pensel, gärna en sån de säljer på ovolin, och en mindre pensel för hörn och tak. 
Jag börjar med att ta ett litermått och sleva upp färgen i en mindre behållare. Fyller en colaflaska med vatten och späder färgen. Jag späder och späder tills färgen blir som filmjölk, testa dig fram hur löst du vill ha. Jag har gipsputsade väggar som suger rätt bra, så löst är bättre. har du väv målad med vanlig färg så kan du ha tjockare. Testa, det ska gå riktigt lätt att måla, färgen ska inte behöva arbetas ut. Jag målar mjukt och lugnt med stora penseldrag, som en vindrutetorkare, börjar uppifrån och går ner. Kolla efter små färgdroppar och måla över dom innan de torkar. Första strykningen är inte täckande, blir rätt fläckigt.

Det tar en två-tre timmar att måla ett rum, och späd kontinuerligt och rör i skålen när det skiktar sig. 

Jag brukar vänta till nästa dag innan jag målar igen. Öppna ett fönster ett par minuter innan du ska måla nästa lager, för att ventilera ordentligt. 

Lager två kan du göra lite tjockare så att det täcker, men det ska fortfarande gå lätt att måla. Jag brukar satsa på tre tunna lager, tycker att det blir vackrast djup då.

5- Klar Vad finns mer att måla? Om jag har färg över brukar diverse föremål få sig en omgång, går att måla på plast, metall, trä mm. Förvara överbliven färg i kylskåpet, men släng efter ett par månader. Det är en färskvara.

r, här, här och här kan du se resultat från tidigare målningar.14 kommentarer:

 1. Vilket önskeinlägg :)
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack =) måla på! Jag spelade tom en liten film men den lyckas jag inte få upp, får väl lägga den på youtube och länka vid tillfälle!

   Radera
  2. Tack! Har bara provat färdigblandad tempera - älsklingsfärgen! Mycket sugen just på Carl Larssongrön till ett skåp i köket som bör matcha de grågröna köksskåpen...

   Radera
 2. Vad bra! Har du målat på möbler? Har lite funderingar på att måla vårt matbord med äggoljetempera. Det får ju stå och härda ett tag, men funderar på att testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag målade på ett bord, som står inne i uthyrningslägenheten. det såg rätt snyggt ut men det har hänt nåt med vattenringar på bordsytan, jag vet inte om det var att bordet var lackat innan och jag målade med snickerigrund först, för de hyllplan jag målat har hållt sig jättefint fastän jag har satt fuktiga muggar ovanpå. tveksamt vattentåliga alltså, ska nog på nåt vax ovanpå för slityta.

   Radera
  2. Hm-får kanske maila Ovolin och fråga. Jag lästa om svart färg där som skulle putsas upp och det lät härligt, men ett matbord måste ju vara rejält tåligt. Tror jag gör det faktiskt. Mailar dem alltså!

   Radera
  3. Gör så, jag tror att jag läste något om bivax på någon sida. Kollade på norrgavels hemsida, men ingen av bordskivorna var målade vad jag kunde se. Spännande!

   Radera
  4. De svarade att vanligtvis rekommenderar de hårdvax ovanpå färgen om det ska vara till ett matbord och om det är en ljusare färg, men om jag tänkte måla med oxidsvart var den så fet så i det fallet behövdes det inte. Ska ta mig en funderare innan jag bestämmer mig.

   Radera
  5. När du målar så kan du ju passa på att måla undersidan, sen om tre veckor kan du ju passa på att polera och ställa blöta glas på undersidan för att se hur det reagerar.😃

   Radera
 3. That was a very intersting post as I always try to use product that have the less chemical possible.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Do you know of there any french company that produces this old paint? Otherwise it should be quite easy to mix egg an oil yourself but I have never tried that. Too lazy =)

   Radera
 4. Nu fick du fick igång mig! Mailade direkt till Ovolin efter tre buntar färgprover som kom med posten igår. Ett av våra kommande större projekt i Huset är nämligen att måla alla innerväggar. Känner mig mogen att ta ett nytt steg, efter fem år som linoljefärgsmålande... Här skyndas långsamt. :-) Älskar linoljefärg och det ska bli spännande att testa en ny (eller gammal) sorts färg. Men innan dess ska vi igenom detta med färgvalet..... Ett projekt i sig.
  Fortsättning följer!
  /Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajaja! Alla är vackrare än man tror så du kan inte välja fe!

   Radera