fredag 27 mars 2015

Spaljerade äppelträd på rad!

Kan det vara så att vissa saker längtar man efter mest för att namnen är så vackra?

Espalier
Orangerie
Orchard
Äng

Jag har försökt mig på en äng bakom orangeriet. Visionen var påskliljor och kungsängsliljor under äppelträd och en växtlighet som rådde sig själv. Surrande bin. Men det blev mest åkervinda av det hela. Och den japanska parksliden skickade upp en trevare i höstas. Ovackra ord. En enda liten knöl fick mig att gå i spinn, trodde att jag kontrollerat hydran som växer i grannens häck. En liten knöl under äppelträdet bland jordgubbsplantorna.

Inser att jag måste göra om för att komma närmare drömmen, flytta ut the last line of defence. Jordgubbarna blir flyktingar mot en okänd plats när jag gör ytan under äppelträdet till ingenmansland. Markduk, ogräsduk, sand och sten. Kan det bryta hydrans ben?

Det är en särlig stämning där som saknas i resten av trädgården. 

Tystare, varmare, vildare. Så det är mycket som står på spel. Och detta är inget man kan se på papper eller på en bild, den särliga stämningen. Svår att uppnå, lätt att förstöra.


En liten undangömd hörna, ett trasigt stolpstaket. Vindstilla.


Här kan man sitta skyddad från livet på gatan, sol från tidig morgon till 2-tiden.Åt höger från sittplatsen står en rad med odlingslådor och en vedhög som inte har ett bra ställe att vara på än. Lådorna ska flyttas till soligare ställe.

Längre bort skymtar man pergolan och här kommer solen runt hörnet på sommarkvällar. Kortsidan av orangeriet är rakt i norr.

Så min tanke är att få in mer spaljerade träd, rosor, bågar och lite kul. Med en tennisarmbåge lyckades jag gräva fyra stolphål och maken gjöt och passade så att det bidde rakt, mer eller mindre. 

Enligt uppgift så ska vi aldrig, aldrig mer gjuta egna stolpar! Min lilla kråka ledsnade hårt. En mut-mojito hjälpte upp humöret något och det blev klart till slut. Jag tycker att färdiga plintar är svårare, för då måste man gräva så himla perfekt, och jag tycker att det är svårt att få stabilt. Men så är ju jag grävansvarig och inte mätansvarig så jag är väl lite partisk. 4-5 timmar tog det nog, men då var det även lite ogräsrensning inblandat. (Jag gissade på 2h, tur att ingen arg snickare var inblandad)
Denna gången använde vi plattjärn och inte stolpskor. Lite smartare val...

Så vad ska plintarna vara bra för då? Jo, spaljéträden ska få något snyggare att växa på.
Mellan stolparna blir det antingen vajer eller en spaljé. Staketet hade jag tänkt ersätta med ett kastanjestaket, men grannen ska ju vara med på det också, så vi får se när vi pratat om 
det om de är pigga på idén.

Nåt åt det här hållet!6 kommentarer:

 1. Ahhh....det blir grannt, så grannt!!! :-)
  /Karin

  SvaraRadera
 2. Jag ville haft ramslök längst ner i vår trädgård jag. Men jag har inte kommit dit ännu. Slåss med parksalladen och kirskålen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorgligt. Täcker du eller rensar? Kirskål är ju så väldigt kompromisslös, parksallad har jag inte träffat 😃

   Radera
 3. Can you guess what I spent my Saturday on? Priming posts that hold trellises in my garden? It's really a small world, isn't it?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, how exciting! Are you getting some time in your garden now? Lovely, i hope we get to see it!

   Radera