måndag 30 mars 2015

Olofstorp Väggskåp

Tänk att det finns ett litet skåp som passar precis in i vår hörna.Jag blir bara latare och latare med åren, så jag köper sånt som jag inte behöver bygga om eller måla om, för då blir det bara ståendes. I detta fall har jag lite tankar på att måla med tempera, men det är absolut inget som måste göras.
Olofstorp skåp är i massivt trä, inte täckmålat och är bara 20 cm djupt och 75 cm brett Höjde är däremot rejäl med 100 cm. Det passar ju alldeles utmärkt eftersom vår lilla nisch var 22 cm djup och 77 cm bred. Vad är oddsen? Kanske lite rustikt och lite svart, men på det hela en perfekt match. Som sagt var, om jag får lust kan jag ju måla om det.

Ett helt underbart litet skåp, man får plats med förvånansvärt många glas i det. Glasen skimrar så fint mot svart. Stabilt är det också.

Vi modifierade det lite, eller IKEA-hack som det kallas. Gångjärnen var av typen där luckorna öppnas utan för ramen, man kan allså inte kan sätta två skåp direkt intill varandra. Eftersom jag ville montera skåpet dikt an mot väggen, och fortfarande kunna öppna högerluckan, fick jag inskaffa nya gångjärn på JULA. Inte superkvalitet och rätt svårmonterade men luckorna är så stabila att det går bra att öppna trots motstånd. 

Inredningen ändrade jag lite på också. Tallrikshyllan hade en rätt bred list så den vände jag uppochner så att inte kanten skulle vara ivägen för glas. Glashängare som jag tyckte såg så fin ut var helt värdelös förvaringsmässigt. Det fick bara plats ett glas på varje hängare, alltså totalt 12 glas, och det var så brett mellan piggarna att det kändes alltför osäkert.  Nu sitter det där iallafall om man skulle vilja använda det till något annat.  

Det känns mycket tryggare med ett väggskåp. Innan hade vi dem i utdragbara lådor och det var lite av en glasdödare. Inte ett glas har fallit offer sen vi monterade detta.

Och så matchar det rätt så trevligt mot kaminen. Fyrkantigt och lakritssvart. Rätt sugen på ett till på andra sidan fönstret, men då hade jag nog målat vägg och skåp i nån ljusgrå för att det inte ska kännas som att taket trillar ner på en.

3 kommentarer:

 1. Jag har kollat det där skåpet på IKEA tyckt att det varit riktigt snyggt. Har själv just varit och handlat nya lampor till köket på IKEA - de har ofta bra lösningar där. Och med helt OK utseende.
  Tycker att det svarta också passar bra till det rödaktiga träet (körsbär?) i de andra skåpen.

  SvaraRadera
 2. Snyggt! Har panat på den serien på nätet, kanske läge för en tur till det stora varuhuset...

  SvaraRadera
 3. It has the perfect size and I like the look of the black against the glasses.

  SvaraRadera