onsdag 1 april 2015

Kaminrecension: Astroflamm Glass

Käre nån vad det är trevlig med en kamin. Jag är så nöjd med vårt val av eldkälla, det var ju lite eldfunderingar men vi bestämde oss för en Astroflamm Glass och jag kan bara säga att vi är helnöjda. Höjden och de tre glasrutorna gör att man ser den från båda sittplatserna i köket. När det blir mörkt är det magiskt med alla reflektioner i fönstren.
Vi eldar bara lite då och då men det är trevligt på helgerna när man vet att man ska vara hemma hela dagen att starta upp en brasa på morgonen. Vi tar alltsomoftast frukost och sen en andra frukost på lördagarna utan att lämna köket. Först vid matbordet med tidningen och sen chilla i soffan med en kaffe och sudoko tills man känner att det är dags att göra nåt.

Eller bara gå upp till vardagsrummet och titta på en färsk rugbymatch...

Det är bra drag i den och lätt att få fart på elden. Lite smal för standardlånga stockar, då får man vinkla veden lite, men har man extra långa så kan man stapla mot bakväggen. Mycket höjd.

Vi rengör glaset med en icke miljövänlig sprayskum vi köper på eldabutiken. Man ska säkert ha på sig skyddsutrustning för att inte utveckla en tredje arm men det går riktigt lätt att städa av! Vi har även en askdammsugare som fungerar utmärkt men som låter som en jetmotor. Städa ur spisen är alltså en sån syssla som är så jobbig att den blir rolig!

Oputsad kamin, blir inte så smutsig eftersom det är så väldigt bra luftflöde.

Veden har vi inte lyckats hitta en riktigt bra plats till.  Jag har tänkt på lite lösningar med vägghängd förvaring för vi har luckan ner till källaren precis intill. Köket är ju fullmöblerat överallt. Jag kommer väl på nåt bra nåndag och tills dess staplar vi det på golvet...

Jag lyckades övertala maken att det var en bra idé att vända bottendelen bakochfram, så att hålet är baktill. Av erfarenhet vet jag hur stökigt det där lilla utrymmet kan bli. Vedskräp, handyxa, tändstickor. Nu slänger vi in spintved där bak och framsidan ser ren och fin ut.

Bild från Astroflamm med vedförvaringen framåt. Snyggt när det är fullt, men inte annars...

Det är helt perfekt att ha lite strålningsvärme i ett rum med noll isolering mot den kalla källaren. Tofflor och lite ved så tror man att man bor i ett civiliserat hus!

En liten grej är att man inte kan haspa upp luckan, den stänger sig själv väldigt ordentligt. Jag har kommit på att jag kan använda ett litet ved för att hålla den uppe.

Den är också en utmärkt barnpassare. Hade fint besök av brorsdottern häromhelgen. I väntan på mat som dröjde lite väl länge satt fyraåringen i en fåtölj framför brasan, helt hypnotiserad av elden.

6 kommentarer:

 1. Ser mycket trevligt ut. Älskar att elda. Vi har ju vedspis och kakelugnar så vi ser inte lågan, men det är trevligt ändå. Vi har i och för sig ett slags galler som går att sätta på kakelugnen istället för luckorna och då går det att se lågan.
  Det där med vedförvaring är alltid en fundering. Vi har valt att helt enkelt ha en vedkorg. Det känns på något sätt onödigt att hålla på att stapla veden inne när den ändå ska eldas upp relativt snart.
  Vi är också sådana som gärna slappar hela lördagförmiddagen. Ibland måste man faktiskt få slappa också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är riktigt mysigt med stängda sprisar också, man får ju ljudet på ett annat sätt. Finns ju glasluckor för kakelugnar också=) Vi har ingen golvplats därav behovet att få upp det på höjden, annars är korg fint. har kollat på röshults, men tycker att den är lite dyr.

   Radera
 2. Eld är en så himla grym uppfinning! Vi har en Andersen-kamin som vi fick såväl renovera som byta skorsten på när vi flyttade in - men j-r vad vi eldar! Hela dagarna, hela vintern, och hela kvällarna vår och höst. Älskar den där kaminen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Det är värt besväret!

   Radera
 3. I so want a stove in my cottage. I really appreciate reading all your tips - noted, no wood compartment at the front!

  SvaraRadera
 4. Stoves are so nice and it's especially wonderful that you can see the fire. I think fires are mesmerizing. We are talking about getting a wood burning furnace someday. We have several acres of woods and trees are always falling over from storms or high winds, so it would help us save money heating our house with wood. Enjoy your stove.

  Cindy Bee

  SvaraRadera