måndag 10 augusti 2015

Fontän med solcellsdriven pump!

Vem älskar inte vatten i trädgården? Iallafall om det är ett litet vattenblänk, utan farligt djup eller branta kanter.

Fontäner och vattenporl är ju så hemskt trevligt, men sladdar för att koppla in el till pumpen är ju oftast rätt opraktiskt, Och är man en sån som tycker att det är roligare att möblera om i trädgården än inomhus så är det ju förträffligt med en sladdlös pump som går att flytta hursom.

Jag var sugen på en med solceller, de har fått varierande betyg på odlingsforum så jag tänkte att jag skulle införskaffa en i den dyrare prisklassen. Det blev den största modellen med batteri, så det vart lite dyrare än vad det kanske måste vara, 1235 inklusive frakt från Solsmart.se.
Proteus LED
Bild från www.solsmart.se

Det är en liten pump, standardmodellen, en solcellspanel storlek A5 och ett uppladdningsbart batteri. Pumpen är det väl inte så värst mycket med, blir inga vattenfall av detta, men ett porl i ett fågelbad eller zinktunna fungerar den bra för. Det är ett par förlängningsrör med och olika munstycken så att man kan få upp strålen över vattenytan om man har ett djupare kar. Djupare än ca 40 cm skulle jag dock inte satsat på.

Det var bara att sätta ihop sladdarna, placera pumpen i vatten och låta solpanelen ladda i tre timmar innan man tryckte på knappen, och så har den bubblat på sen dess.

Sladden ska väl inte gå ut sådär från sidan, utan ligga fint bakom. Fontänen är ett spontant hopkok av pumphuset till den gamla dammen från 50-talet, ett brunnslock och ett rea-fågelbad från plantagen. Känns bra att ha en stabil pjäs för förutom småfåglar så lockar vatten även till sig tvååringar.

Jag har placerat den här, i österläge med sol från tidig morgon till sen eftermiddag. Rabatten är nyplanterad mitt i juli, stackars växter.

Den kör på ett par timmar efter att solen gått ner bakom planket, och klarar även tråkiga dagar, dock så har den inte bubblat när det varit tunga regnmoln. Solcellspanelen och batteriet går att flytta ut en bra bit från fontänen, och sättas på tak eller i träd för max soltid och minimalt skrymmande.

Eftersom den kör slut på batteriet när det blir skugga så startar den inte på en gång på morgonen eftersom den verkar vilja ligga och ladda batterierna ett tag. Om man vill ha igång den då så får man gå fram till batteriet och trycka av och på, så startar den på momangen. (förutsatt att det är sol förstås).

Nackdelen med solcell är att den laddar ur batteriet och har starttid på morgonen, och att panelen måste kunna placeras i bra solläge. Jag vill gärna ha mitt vatten mitt i grönskan, lite undangömt så, och där blir det ju mer skugga än om man satt en fontän mitt på gräsmattan. Den passar ju bra att ha nära en solig sittplats, både för porlet och för soltimmarna...

Det finns ju även en annan rolig variant som jag är lite sugen på, kanske för större ytor, en som man bara lägger i och så flyter den med solcell och pump integrerat. Finns en billig, lite skränig, på Biltema, och en snyggare på vattenliv. Harald Nyborg har också en riktigt billig standard, men jag är rätt nöjd med batteriet som ger längre och pålitligare tid som den är igång. Jag är helt klart såld på solcellspumpar och kan tänka mig ett par lägen till som jag vill ha porl på, men det gäller att fundera på hur mycket sol platsen faktiskt får.
3 kommentarer:

 1. Mycket intressant det där. Jag har ett fågelbad som jag så gärna skulle vilja ha lite porl i. Men som du också skriver om så står den inte mitt i solen. Det står på en hög stubbe så det är ju inte så lätt att föra det heller. Stubben står ju där den står. Tål dock att funderas på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flytta det skulle det stå, inte föra det.

   Radera
 2. It must create such a nice noise in the garden. My neighbours have a bubbly fountain as well and like hearing it. I don't know how theirs work, though.

  SvaraRadera