måndag 24 augusti 2015

Fönsterrenovering

Spenderade två veckor av semestern med att renovera fönster. Det är en magi som uppstår när man bestämmer sig för att bara göra en sak. Lugn i kroppen när alla fibrer vet att det är just här som du ska vara. Vi varvade med en mellanvecka i dalarna, två veckor på raken hade varit för mycket för våra stackars kroppar.

Vi fixade en verkstad i uthyrningslägenheten som var tom över sommaren. Tanken var från början att vara ute under ett partytält, men det utlovade vädret kändes inte helt rätt för det. Nu vart ju vädret hur fint som helst, kanske lite svalt men soligt mest hela tiden. En klar fördel med att bo vid kusten.

Vi började varje morgon med omelett och bacon, tog kaffekopparna och gick in hit.  Öppnade fönster och dörrar så den härliga sommaren kunde komma in.


Valde vilken sommarpratare vi skulle ha på radion och började rengöra glas, ta bort kitt. 


Svära över några krossade rutor, lite mer kaffe i solen.  Sträcka ut ryggen.


Tillbaks in, skrapa och slipa litegrann. Dessa fönster var brunfernissade utvändigt så ingenting att skrapa. Några lagningar av bottenstycken, demontera rostiga hörn. Vara mycket självgod och nöjd med att färgen under beslagen var kromoxidgrön. Grundolja. Grundmåla.

Sätta tillbaks glas, kitta. Måla. Måla igen. Sopa undan för dagen, duscha och cykla nånstans och vara lite sociala. Ibland stannade vi hemma och lät det sociala komma till oss.

Vi gjorde fyra fönster på tornrummet, Varmgrå. Vi började på sidorna och gjorde ett framtill.Sidofönstren nertill under tornet blev också målade.  

Och två halvmånefönster. De övre är fastskruvade så det fick slipas, oljas, kittas och målas på plats, på stege. Då blev det kåpor för att höra klart på sommarpratarna. Så mysigt att sitta i karmen och måla högt uppe. Kände mig lite som Rapunsel.

Nu har vi fem bågar i källaren, skrapade och oljade som väntar på att få tillbaks sina glas innan höstregnen sätter in. Kanske att nån tar en stege och målar den översta pärlsponten ljusgrön med, men det känns som dåliga odds på den...

Och, om allt går vägen har vi hittat ett företag som kan tänka sig att foga om vårt hus i höst innan rotavdraget sänks, ska bara förhandla lite lätt om pris först. Kryper i tårna för att få huset att se värdigt ut igen. Snart är all 70-talsskrud borta.

8 kommentarer:

 1. Duktigt! Borde ha fixat fönster här med, till källaren och lilla huset, men maken plockade aldrig ner dem så det får vänta. Kan tänka mig att det är trevligare om man håller på båda två. Själv tycker jag fönsterrenovering är något av de tråkigaste jag varit med om! Men fint blir det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jobbigaste tycker jag är om de är dåliga i botten, eller glas går sänder. Men det är ju mest emotionellt. Själv hade jag inte gjort det, det är rätt mycket med och tycker att det tar ohållbart med tid annars.

   Radera
 2. Wow, you managed to feel like Rapunsel while working so hard, you're amazing!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks, whats a vivid imagination good for unless it can help you through renovation?

   Radera
 3. Kan nästan inte se mig mätt på ert hus! Och med nymålade fönster blir det ju ännu finare.
  Gott att ha en hel extra lägenhet att bre ut sig i över sommaren. Låter spännande med en uthyrningslägenhet, förresten. Har ni en fast hyresgäst, eller hur funkar det?
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! tegel är speciellt.det är ju andra regler när man hyr ut del av ens hus, så man behöver inte oroa sig för att besittningsrätt och så, men vi lägger upp den på bopoolen som mest riktar sig till studenter, många doktorander och post-doc som kommer till sverige och gärna tar ett boende lite utanför stan. Det är ju bara 10 min till malmö och 15 till lund så det är ganska optimalt ur den aspekten.

   Radera
 4. Fönster....alla dessa fantastiska gamla fönster, husets ögon, en spegel av själen. Grattis till det vackra resultatet men också till att ni fått känna på den harmoni som kan uppstå när tålamod och handens arbete ger frukt.

  SvaraRadera