tisdag 1 september 2015

Törnrosasömnen snart över - omfogning!

Jag tror det när jag ser det, att vi äntligen har fått ett företag som kommer hit och fogar om huset. Ett bra företag också, vana murare med en chef som är perfektionist. Han var ute i söndags och kollade, och de börjar redan på onsdag, dvs imorgon!!! Såhär åtgången ser södra fasaden ut, trista betonglagningar vid spruckna stenar.


Det blev väldigt mycket att göra helt plötsligt. Ta bort allt runt fasaden; klippa ner vindruvan, bära tegel till en annan plats och flytta allt annat som samlats på baksidan. Sen ska vi fixa en arbetsbod i orangeriet, så röja ut där och pappa golvet. Skydda gruset med någon plast och sen kanske införskaffa tillfälliga stuprör på rulle. När vi fick beskedet i söndags var vi på ikea och hade precis fixat garderober till lägenheten, vi har spacklat och målat lite där inför den nya hyresgästen och sen så skulle nya garderober upp. Som vi monterade till kl 10 på igårkväll... Vi har att ta itu med ikväll om man så säger.


Såhär ser sidan i söder ut. Det är inte så mycket kvar av fogen att ta ur här... 

Det blir kalkbruk nu igen, så allt kommer att bli fint vitt. Om det blir rent luftkalkbruk eller en inblandning av hydrauliskt får vi se, de ska göra ett murprov på en yta. Men först så är det upp med ställningar och fräsning av fogarna som gäller!

Fogprofilen är inte heller bestämd, Maken är inne på originalfogen, dvs en variant av pärlfog eller rundfog som det också kallas. Fogen sticker ut utanför teglet och man drar med ett järn för att få en pärla eller annan form. Här har det varit en fyrkantig profil. I murarhandboken från 40-talet varnas det för frostsprängning av fogen. Jag tänker att jag har sett både snyggt och inte så snyggt resultat när det gäller dessa fogar så beslutet får vänta tills murprovet. Huvudsaken är att cementlagningarna ryker och att stenarna får tillbaks sin fog.

4 kommentarer:

 1. Å vad spännande! Heja heja!

  SvaraRadera
 2. Ska bli så intressant att se arbetet och resultatet. Vilken firma är det? snälla: ta många och detaljerade bilder och posta upp dem här på bloggen.

  SvaraRadera
 3. Får vi inte se några bilder snart? Så att vi vet vilken profil det blev? Jag är allt ganska nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De håller fortfarande på och fräser, jag har inte varit hemma mycket tack och lov och tänker fortsätta hålla mig undan tills de har dammat klart. De vägrar att täcka fönster trots (upprepade) påminnelser. Enligt maken är det ett par goa gubbar med fallenhet för att fika som vi har fått på halsen. Vi har fast pris så de får väl ta det så lugnt de vill...

   Radera