De dök ju faktiskt upp, med ställningar, vinkelslipar och kaffetermosar. Vår relation började sådär bra, de är märkligt ovilliga att täcka över fönster så vi kommer behöva göra en ganska omfattande städning inomhus. Och alla nymålade fönster fick patina direkt... men det är sånt man får räkna med när man gör renoveringar. Allt ska vara smutsigt annars är det inte på riktigt.
Fräsningen av de gamla kalkfogarna gick bra men cementlagningarna fick de ta med tyngre verktyg för där bet inte vinkelslipen. Cement borde förbjudas.
När fogen var borta runt fönstren avslöjades vissa brister i drevningen, mest spindlar som har drevat gratis i utbyte för rum och mat. Eftersom det är sådär U-värde i spindelväv så ska de lägga in ny drev. Lindrev känns bättre, ska inom Bauhaus och köpa på mig lite Isolina. Byggfabriken har inget inne.
Efter fräsningen av fogar har de börjat så smått med att ta ut lösa stenar. Det är en del cementlagningar på södersidan som man kan se, antagligen för att det är så utsatt i väster mot havet. Ska anlita några treåringar att plocka ut tegelbitarna ur naturgruset efteråt.
I större delen av huset, den äldre, är det bara murat med 1 1/2 sten, dvs det finns ingen luftspalt. Stenarna med kortsidan utåt är samma sten som är bakom putsen på insidan. När jag kom hem igår och tittade in i det här hålet trodde jag att det var spräckpanelen jag såg. Det visade sig att just den här väggen är murad med luftspalt och det är en tegelrad till innanför, så putsen på insidan borde inte åka ner. Det är samma rum som vi putsat och målat grönt, den gamla
matsalen.
Alla kalkfogar, förutom tornet, var frästa igår, så efter det började de så smått med fogningen. Dessa två pallar räcker väl ett tag iallafall. Maken lyckades övertyga mig om att deras kalkbruk restaura är ok att använda. Jag är kanske lite onödigt skeptisk till polska byggprodukter, men innehållsförteckningen visade att det inte var några märkliga saker inblandade, bara vanligt lufttorkande kalk med en hög kalkhalt. Referensprojekten var kyrkor och slott, och kyrkorna brukar ju vara generellt duktiga på att använda rätt produkter. Leveransen hade jag dock gärna sett hamnade inne på uppfarten och inte ute på gatan.
De började foga lite nätt igår, tydligen, igen, utan att först täcka fönstren. Lite jobbigt att man egentligen borde vara hemma för att se till att sånt "extra" sköts. Inget att ta upp i efterhand men jag hade önskat att de var lite mer försiktiga med vart de la ställningar, stegar och annat. Vi kommer behöva göra om en del av trädgården, de har mejat ner stålkanter till rabatterna, ryckt upp betongfundament, pepprat gruset med fimpar och satt sönder utemöbler. Bara att bita ihop.
Fogningen blev dock fin, den kommer ljusna när den torkar. Till skillnad från hydrauliskt kalkbruk så torkar denna mycket långsammare, vilket innebär att det tar längre tid innan de kan stryka för strukturen. Inte mitt expertområde att bedöma detta, maken var dock uppe när han kom hem från jobbet och satte igång att foga. De såg lite förvånade ut innan han förklarade att han bodde i huset.
Fogen blir en helt vanlig fog. Det var ju en tanke att låta originaldelen ha originalfog, en fyrkantig variant "fasett-fog"Vi beställde en profil från en trevlig smed i St Olof som tillverkade den enligt mått från den gamla fogen, Järnet i Elden, sjukt bra namn på en smedja, 700 var ett ok pris för att testa, men det blev visst inte riktigt bra. Jag såg inte provet men det är muraren i familjen som får bestämma det estetiska på detta. Om han är glad så är jag glad. Oavsett fog så är jag ändå bara så lycklig över att bli av med alla cementlagningar. Skavanker i sockeln behöver fixas till också, och målas i nån beige-grå. Är dock inte så lite arg på mig själv för att jag inte bad blästraren ta sockeln när han ändå höll på så att man hade kunnat stryka över en ny puts och få rätt färg överallt, Det får bli till våren. Men sen, då jävlar kommer det bli grannt!