torsdag 19 november 2015

Topiary, topiary min älskade!

Jag har ett förhållande med formklippta växter. En obesvarad längtan skulle man kunna säga. Jag vill kasta mig över en gigantisk bullig idegran, sova på en avenbokshäck, leka kurragömma med en skock buxbomsbollar. Men det går ju inte, lika lite som jag kan gå på skaren utan att trilla igenom.

Vi var ju på B&B i Wales i samband med Rugby-VM (Australien kom tvåa om ni missade det) och jag inser att jag måste ha in stora formklippta tingestar på framsidan. På Allt-y-Bela har Arne Maynard placerat ut formklippt så att de ser levande ut. Det vill ju jag också ha. Ett gäng blodbokar som gömmer sig bakom husknuten.Men så stora klumpar är ju rätt så dyra, även om de faktiskt går att beställa från Holland om man skulle få för sig att lägga en månadslön på en buske. På framsidan har vi en Platan som växer fint, och en underplantering med jordgubbar och diverse lökar. Jag tycker att den strikta ytan med grus och stenlinjer är väldigt vacker och passar bra i storlek till huset. Huset är ju rätt högt och ligger nära vägen, det balanseras upp bra av en ren yta. Till höger om huset är gången till entrén som ligger på baksidan av huset. Från början var infarten till tomten på grannens tomt bakom huset, men nu bor ju Johnny där och jag tror han skulle bli lite förvånad om vi började använda hans tomt att parkera på. Det räcker nog inte som motiv att vår trädgård blir mer logisk så...


Tanken har hela tiden varit att sätta upp någon form av spaljé eller staket runt parkeringen, men det har varit svåra beslutsvåndor var grinden ska placeras. Rakt fram är mest naturligt, men då blir det rätt mycket insyn. Jag lutar ändå åt att det behöver bli mysigare och mer välkomnande.

På Allt- y- Bela omfamnar spaljerade paradisäpplen en plantering närmast huset, Malus 'Everest´ spaljerade i fyra våningar. Vi kärade ner oss rejält i denna plantering och har funderat på vart vi kan få plats med något liknande.

 En liten sittplats i hörnan. Aningen idylliskt. 
Då hade det här...

Kunnat se ut såhär...


Jag har även hittat ett danskt företag som levererar till ett mycket resonabelt pris. La in en förfrågan på 10 stycken äppleträd, 670 danska styck, mycket billigt för 8-10cm stam och 275 cm höga träd, och med frakt till Sverige blev det bara 8000 totalt! planteskoler.dk heter dom, har inte googlat på dom än men de verkar seriösa. De har även fina häckplantor av blodbok och idegran som man kan tänka sig... Har nu läst reviews på nätet och de verkar väldigt dåliga med döda växter och hemsk kundservice. Får bli något annat.

8 kommentarer:

 1. Vilka härliga planer! Det kan ju bli riktigt snyggt. Visst vill man formklippa figurer, inte bara klot;)
  Jag kan rekommendera att ta hjälp. Hade Zetas trädgård över i veckan. Fick bra stöd i idéer, ritningar och kloka tips. Kostade två timmars rådgivning och det var det värt. Ska bygga om garaget till orangeri och sätta upp en pergola likt ni har. Även jag brottas med att entrén av olika skäl är på baksidan. Fick bra tips om hur besökaren förstår det. Det kostar både tid och pengar så det är skönt att fått lite stöd och förstärkning i tankarna och det blir så mycket bättre. Ska bli spännande att följa hur framsidan utvecklas!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande planer! Jag har använt liknande tjänster på huset, men för mig så är trädgårdsnöjet planerandet och bestämmandet, att (om) det blir bra är nummer 2 på listan =) Jag vill att det ska vara Jag och Min trädgård. Är lite galet. Jag gillar dock att bolla med vänner, mycket givande, men då är det ingen förväntning på att jag ska följa deras råd! Jag fick sms från maken om att jag inte beställer något nu i vinter våren väl?!? så det får kanske vänta till april!

   Radera
 2. Jaaa, det skulle ju bli jättebra! Har man Allt-y-Bela som förebild kan man nog inte misslyckats! Jag förstår verkligen din förtjusning i det formklippta, jag har uppåt 100 klot :) Du får komma och titta till våren!
  Kram
  Katarina
  PS jag tittade på bilderna från ert orangeri, det är ju alldeles fantastiskt! Tegel i fiskben, blir det bättre?! DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tror på idéen, och tack för den fina komplimangen om orangeriet, visst är det fint, blir förvånad varje gång jag går in. Kommer gärna på vårpromenad i trädgården!

   Radera
 3. Åh, vilka bra planer, jag tycker det verkar helt strålande! Jag lovar att komma med tusen sådana där icke-förpliktande tips när jag kommer och hälsar på :-) Och du får gärna komma tillbaka och lägga dig på mina stora idegransbollar - om du lovar att ta med en sekatör upp och ansa lite när du ändå är där...!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 4. Rolig blog du har. Hittade hit först nu. Tror också att dina idéer om spaljeer skulle bli jättefint. Fint montage du gjort. Claus Dalby har liknande i sin trädgård utanför Aarhus om du inte redan sett det på hans blog. Alt-y-Bela ligger på min B&B-lista för nästa besök i UK. Roligt att se dina bilder därifrån.

  SvaraRadera
 5. Pas på med Planteskoler.dk de har en lang lang række alvorlige klager bag sig. Se mere på Trustpilot.com her:
  https://dk.trustpilot.com/review/www.planteskoler.dk

  De har rigtigt mange sager med dårlige planter, høje fakturaer og ekstra gebyrer samt grov opførsel overfor kunder der klager.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om trustpilot, har aldrig sett så många dåliga reviews på ett företag. För billigt för att vara sant, då är det så!

   Radera