tisdag 29 mars 2016

Orangeriet har fått kalkputs!

Orangeriet har fått kalkputs. Helt enastående. Storheten i detta kanske kan undgå, men det är såhär; kalkfärg är den enda färgen som går att måla med utomhus. Ja, jag veeet att det finns annan färg som kan ge kulör på en putsad fasad. Men det finns inget vackrare än ockra i kalk, uppmålat på en fasad skimrar huset i alla väder. En lång grå dimmig vinter blir en happening bara genom skiftningar i gyllene toner.

Men för att måla med kalkfärg krävs kalkputs. Och det kunde vi ju inte ha eftersom det var cementputs på det gamla orangeriet. Cementputs på leca och målat med plastfärg. Fel, fel, fel!
Före - sliten vit vattenbaserad färg och sprickor mellan mjuka block och hård cement
Före - en liten provmålning med färgen jag funderade på tidigare
Eller?!? Vi fick hit murare, de primade, satte upp nät och drog på ett grundlager med stolevell coat. Sen var det dags för ytputsen. Och det är här det märkliga inträffar. Murarna undrar om de ska använda kalkputsen som står i förrådet? Det var ett gäng påsar som blev över från omfogningen av huset. Ja, jag kan inte förklara detta men med armeringsnätet och stolevell (som är cementkalkbruk med diverse plastfibrer inblandat) så tyckte de att det gick alldeles utmärkt att dra på kalkbruk. Och jag är inte den att ifrågasätta glada nyheter! Denna uppbyggnad av puts och underlag är rätt unik, men det rör sig om ett litet orangeri. Ett litet experiment men det borde fungera.
Före - med lite lagningar

Efter - Vacker torkande kalkputs. Och hängrännor!
Det blev så himla bra! Fogbruket som nu fick bli finputs är 90% kalk och 10% marmorkross. Strukturen filtades när putsen satt sig lite, lite för rakt. Det är svårt att få riktiga murare att göra det lagom ojämnt. De strävar efter rakt, deras händer vill inget annat och antagligen har de alla problem med innerörat och blir sjösjuka om det inte är perfekt. Min käre make kan man vända upp och ner och snurra ett par varv, men när han kommer på fötter igen kan han sekundsnabbt se att mina trädgårdsrader böljar. Mycket imponerande superkraft!

Före - Lite för vackert ljus på en förebild kan man tycka
Efter - Tråkigt ljus men fin fasad!
Så nu får vi den obeskrivliga lyckan att måla med kalkfärg! En gul ska det bli, blekgul eller varmgul eller gulrosa... Det finns många att välja på. Vi ska vänta på att bruket genomhärdat, och jag vill gärna ha det lite varmare. 1 maj kanske blir en bra kalkfärgningsdag.
Ordentlig skit från målarkalk!

Före - Inser hur mycket jag behöver en rullbar verktygsvagn. Verktyg överallt!

Efter - Lite gul kalkfärg på detta och vi är hemma!
De monterade även upp hängrännor, tänkte ha tunnor att samla regnvattnet i. I ek. Det lär bli gulligt på mitt lilla hus! Hörnen blev för raka ja, men vad gör man, kalkfärgen lär mjuka upp det en del.

5 kommentarer:

 1. så fint det blir!

  SvaraRadera
 2. Så fantastiskt fint det blev. Förstår att du är glad.
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
 3. Det där kommer att bli så fint med gul färg på. Jag älskar också gult, det är så soligt och härligt.

  SvaraRadera