onsdag 11 maj 2016

En bit till på vägen med äppelspaljén


Helgens stora attraktion var ju kökslådorna på stycket, kommer att bli grant när det grånat och fyllts med hallonbuskar. På andra sidan häcken fick maken till den sista saknade stolpen av de fem som krävdes för en fruktspaljé med värdighet. Fyra stolpar går ju men fem är optimalt. Råkar vara samma antal som vi fick plats med efter att gränsbjörken fått ge vika. Så nu har vi ett två äppelträd, ett päron och ett kvitten ´vranja´. Jag hade egentligen helst bara haft äpplen men det var så sorgligt utbud av spaljerade äppelträd på Flyinge denna våren så det fick bli något annat.

På slutet av raden utanför den sista stolpen lyckades jag även få plats med ett uppstammat krusvinbär, eller Jostabär som det stod på lappen. En blandning av vinbär och krusbär. Jag har ingen aning om vad det ska vara bra för men det var det högsta uppstammade bärträdet de hade på Flyinge. Jag gillar bra löpmeterpris på mina växter! 


Allt blommar väldigt tacksamt i fruktlunden just nu. Pelarkörsbäret är gudomligt, alla äppelträden är också himla fina. Jordgubbarna börjar komma så smått.


Pelarträden med Redcat och Goldcat är bara så söta.


Längst bort i äppelspaljén står två uppstammade röda vinbär, som tydligen ska ha extra långa klasar. De kommer bli en liten entréport bort till hallonlådorna.


Jag har bestämt att det blir armeringsjärn mellan stolparna istället för en träspaljé. Det blev så massivt när grannens plank kom upp, det känns som att det räcker med trä på denna delen och jag vill framhäva träden lite mer. Samt att det kommer gå tusen gånger snabbare att få upp... Målade alla stolparna i övedsgrönt blandat med zinkvitt, inte 50/50, mer grönt denna gången. Övedsgrönt är en så himla fin färgmatch till äppelblad. Den passar också väldigt bra till den kamouflage-sprayade pergolan.


Stolpen närmast uteplatsen har sjunkit 10 cm under vintern, så den måste någon stark (jag) lyfta upp så att vi kan hälla ner lite mer makadam i botten. Undrar när jag ska sluta vara så slarvig, men det kommer nog inte att inträffa. Jag är ok med att göra om saker ibland, hellre det än att det tar för lång tid i början.  I rospergolan har jag strött ut ängsfrön som ska bli spännande att se hur det tar sig. Jag tänkte beställa från Pratensis, de har så mycket häftigt, men kom inte loss utan plockade två påsar från plantskolan när jag var där. Det är fiberduk och ett par cm tråkig jord ovanpå. På sådden siktade jag ett tunt lager planteringsjord. Det ska man egentligen inte göra men vår jord blir till infertilt damm om det exponeras för solen efter grävning. När man sedan vattnar på den blir marken till cement så jorden behövde lite solskydd.

Fruktträdgården UPPDATERING
Bygga klart spaljén och plantera tre små träd. Innebär målning, grävning och lite snickrande.
Duk, stenmjöl och stenläggning på uteplatsen
Ta bort busken, spraya portalen grön och plantera klätterväxter. En fontän i mitten? Brännässlor och slingervinda gör det hela intressantare.

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt fin och en helt ljuvlig blomning du har just nu. Har också en massa cats; Redcats, Greencats och Goldcats och de är verkligen användbara och helt ok äpplen också.
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu vill man att det ska vara svalt och vindstilla så att det inte blåser iväg för lätt. Ska bli spännande att se vika frukter det blir, man får ju frukt på köpet när man planterar snygga fruktträd =)

   Radera
 2. The view of your garden with all the blossoming trees is magical.

  SvaraRadera