fredag 3 juni 2016

Min dag med jordfräsen eller Ett himla skitgöra

Bakom huset har jag skapat en inramning till gräsmattan. En fin U-form med en pergola, en stor rabatt och en boulebana. I mitten skulle gräsmattan få vara en mjuk grön matta för krocket och barnfötter.

Snarare en matta för extreme-krocket och stukade fötter. Lämningar av perennplanteringar och en nergrävd fontän (som levde en sommar) och ett försök att sänka marknivån medelst spade gav en gräsmatta med höjdskillnader på 20 cm. På en i övrigt plan yta. En offert från en markentreprenör var på 15.000. Säkert ett rimligt pris men inte i budgeten att lägga detta på en bit gräs.

När vi flyttade in var ytan till höger en uteplats av sjöstensplattor som mamma och brorson grävde bort, sen förde jag en ojämn kamp mot den sandiga jorden för att få en lummig cottage-garden framför förrådet. Bara oreganon som trivdes. På denna bilden är vi i full fart med att bygga om förrådet till orangeri. Det är inte sticklingar i krukorna, tror att det är sensommar och omplaceringsdigitalis.


2014 börjar Pergolan komma upp och buxbom och lavendel flyttas. Grappenhall. Köp!


 Två-åriga monster av grappenhall lämnar spår efter sig, rötter stora som pilatesbollar.


Enter the jordfräs.

Vet inte om ni har hört, men vi har det rätt varmt i Skåne just nu. April och Maj har varit väldigt torrlagda. Så också extrem-mattan.

Varken jag eller min man har kört jordfräs förut. Det är alltså en gräsklippare med vassa harvar på undersidan. Den väger rätt mycket och galopperar som en häst på hård mark. Eftersom jag är den i familjen som inte har en nackskada och som faktiskt har en inplanerad operationstid för karpaltunnel var det min kropp som valdes till gräsmatteoffret.

Skam den som ger sig tänkte jag och plockade fram familjegenen. Den gen som för några generationer gav energi att bryta ny åkermark i den jämtländska skogen och som de senaste tre generationerna har grundat ett ohälsosamt intresse för gräsmattor av putting green-kvalitet. Den bryter vanligen ut hos den manliga delen men det kan ju finnas avvikelser. Min bror har undgått den, jag kan vara bärare. Anar den hos ett av brorsbarnen...

En kväll av detta. Kunde ana mig till muttret från de grillande stackars grannarna, men jag försökte undvika tiden mellan 17.30-18.30 för lite middagsro ändå.Efter tre överjobbiga timmar den första dagen såg det ut såhär, halvt uppsliten grästorv. Vildsvin?

Andra dagen krattade jag upp grästorven och körde och tippade i hallonlådorna. Bra planering måste jag säga, det är jobbigt att gräva om man inte har någonstans att göra av jorden.


Platonmatta i lådorna... och orimligt jobbigt krattande.


Snart planteringsdags.


Sen fick vattenspridaren stå på i två timmar. Och dagen efter gick det mycket bättre. Fortfarande asjobbigt men det hände något!


Tekniken utvecklades också. När man kör i grässvål var det bättre att låta den harva på stället, flytta fram ett steg osv, sen lyfta den bakåt utan att harven tar i och köra den framåt och tugga sönder torvorna. När sen grässvålen var borta gick det att gå vanligt utan större bekymmer.
Nu är det bara att kratta och så frön, eller om vi köper matta på rulle. Känns lite för varmt för färdig matta? Ska fråga gräs-expertisen. Recept på sommarens favvo-drink är redan utprovad. Jordgubbar, banan, is och apelsinjuice i mixern. Sen i med en skvätt Ron Diplomatico och servera i Iittala-glasen. Suveränt bra glas, inte helt supertunna men storleken är bra för både bubbel och drinkar. Bra med lite glam trots att man har blåsor i händerna.

6 kommentarer:

 1. Vilket enormt arbete, arvet, det kommer från din pappa, envisheten och gräsmattevurmen😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vettigt men ganska nyttigt =) kram!

   Radera
 2. Haha, roligt inlägg :-) Jag minns när min man använde jordfräs hos oss, det är ett under att jag fortfarande har en tvåbent make (han var livrädd)!
  Såklart måste man avsluta varje stort arbete med lite bubbel eller annat glam i glas!
  Kram Elin
  P.S. Jag hade rullat, definitivt. Fröna måste ju vara ännu mer känsliga och så tar det hundra år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack =) Rulle alltså, det är det alternativet som jag vill ska fungera, så det blir lite fint snabbt!

   Radera
 3. Blir såå fint!!!!

  SvaraRadera