torsdag 25 april 2013

Lunden

Drömmer om en vacker lund. Maken hittade ett par plantor med snöklockor, eller klosterliljor som de också kallas. Ett betydligt vackrare namn. Nu står de i krukor och börjar nog blomma vilken minut som helst. Fråga är bara var jag ska plantera dom, vi har mestadels sandig lerjord som äter humus till frukost, så inte idealet för någon som trivs i fuktig, lerig, skogsmark. Har tänkt rätt länge på en lund. Inte ett mörkt woodland med rhododendron, utan en liten glänta bland lövträd. Julrosor, snöklockor, kungsängslilja, krollilja, trillium, vipprams och kaprifol.


 Vi har en "häck" av 20 meter höga lönnar som växer lite oförskämt i tomtgräns. Har tänkt ta ner de flesta och plantera mindre träd en bit in från tomtgränsen. Men det är ett helt vinterprojekt, så kanske inte där just nu. Sen har vi en liten äppellund. Ja, det är ett äppelträd och en på väg att bli spaljerat, men gräset växer fritt. Här vill jag nog låta ängsblommorna härja, kungsängslilja står på listan.

Men här kanske. 
Det här är vad jag kallar för bauhaus-hörnet. Inget modernistiskt alls, bara den klassiska nybörjarrabatten. Man vill ha lite växter och insynsskydd och åker till stormarknadens växtavdelning med en stor kärra och köper lite olika prydnadsträd, lite buskar och en perenn. I det här fallet prydnadskörsbär, magnolia, hängvide, korallkornell, en liten japansk lönn, snöbollsbuske, buskros, hortensia och japanska lyktor.  Sen gräver man upp en oformlig del av gräsmattan och planterar dom, tätt, tätt. De menade väl men det blev så fel. De växer in i varandra och det är alldeles för splittrat utan inramning eller avgränsning mot gräset. Kompletterat med en sandlåda så är bilden total.

Vi började med att räta upp spaljen, sen önskade sig maken att få ta ner hängviden, sen blev det lite mer rensande av lykt-ogräset. Vi breddade den smala krokiga gången och satte lite kantsten, det är väl inte helt rätt men ibland får man jobba med det man har. Funderar på avslut mot gräsmattan.


Det blev en liten paradgång mot gräsmattan, och magnolian kommer nog ta sig bättre nu.

Här tror jag skulle bli en fin plats för lite underplantering med julrosor och snöklockor och kaukasisk förgätmigej 'jack frost'. Något soltåligare halvhögt i framkant som skuggar under sommaren och skyddar magnolian från bollar. 

Just nu slutar gången i ingenting men jag funderar på att göra en stor cirkel, för en naturlig riktningsändring. Eftersom tomtgränsen och huset är på olika ledd krävs en hel del cirklar. Det är ju inte nödvändigt att ha så mycket geometriska former men jag vill kompensera för den stökiga tomtgränsen. det är inte läge att ta itu med den än så jag vill suga in blicken från det fula in till mitten. 

Ett litet vattenspel under fågelmatarträdet kanske. Hade gärna hittat en likadan spaljé till, för att markera slutet på gången. Och min ljudabsorberande murgrönehäck så småningom.

Det är verkligen ett enkelt sätt att förhöja en trädgård innan man vet vad man ska göra av den, att rama in ytorna gör att det ser mer avsiktlig ut och förhöjer det man redan har.

tisdag 23 april 2013

Utekök enligt Cajsa Warg!

Så man tager om man hafva kan, ett stycke plåt, en kvarts spaljé, en stadig såg och åtta tum spik. Röres och ställes att svalna i lämpligt hörn i väntan på semestern.

Vi har en diskbänk i ett av skämshörnen. En jättefin diskbänk med uppvikt kant som min bra-att-ha-samlare tagit med hem. Det är en yta tänkt för omplantering, grovrensning av grönsaker från landet och nära till kökskomposten. Men eftersom den står i ett skuggigt norrläge har den inte blivit använd, vem vill stå där och frysa när solen skiner på brunnslocket? Men det hade varit bra att använda den, och kanske dra fram lite vatten? Så när jag snickrade kompost tog maken för sig att med lite enkla medel och bra-att-ha-saker snickra till något flyttbart för en plats i solen.

Här är man inte så sugen att stå, trots den strategiska placeringen nära rabarbern, jordgubbarna och kökslådorna. Diskbänken står bakom komposten.


Vi har haft den ståendes på denna behållare, vi har väl fått något levererat i den, men kommer inte precis ihåg vad... Min söta snickare byggde om lite och hängde på en spaljé.
 TADA!
Sådan, lite hyllor och målning på detta så kan den nog bli rätt användbar. Frågan är bara vart den ska stå. Soligt, vindstilla och så att man helst bara ser den från framsidan =) 

Man hade kunnat plantera lite bönor framför spaljen, och haft en maskkompost under bänken. En helt självförsörjande grönsaksbänk! Nej, nu får jag sluta med att tänka på komposter, jag är helt hagalen. 

Om det blir bra så ska den även fungerar som utekök, så att man kan skära sallad och fixa såsen ute. Det är annars straffkommenderingen på sommaren. Så osugna är vi på att gå in att det ofta bara blir en gaffel rakt i korven, på sin höjd att någon lämnar grillen för att hämta ketchupen...


måndag 22 april 2013

Skämshörnor

En underbar helg för att slita ute. Soligt, varmt och nästan vindstilla, hade det inte varit för att spillepengens skjutbana helt naturligt befolkas av typer med vårspritt i skjutfingret så hade man nästan kunnat tala om frid.

Skatan: kra  kra
Kulsprutan: Ka-ka-ka-ka-ka-ka! ka-ka! Ka-ka-ka-ka-ka-ka! osv osv till sju på kvällen.

Ja ni förstår, man får använda alla strategier man har för att inte cykla dit med en korg fylld med ruttna tomater. Ja, de har ju tillstånd till att vara där. Sen skulle man vilja låta den ljudkonsulten som godkände det hela sitta vid fikabordet en dag, så de får se hur det känns att ha 70 dB krutsmällar studsandes mellan husväggarna när man försöker slappna av. När de hade AK47-tävling i höstas höll de på utan ens avbrott för lunch, från tidig morgon till sen kväll. Gick inte ens att gömma sig inomhus för att komma undan.

Det sägs att 90% av befolkningen inte störs av ljudnivåer på 70dB. Tänk att få återfödas som en sån!

Någonting jag störs lustigt lite av är istället skämshögar. Jag har ingen statistik på det, men tänker mig att jag tillhör en 10% grupp här med. Förstå mig rätt, jag ska fixa till det, men dessa upplagsytor i trädgården, ser dom inte. Jag går ut och verkligen njuter fastän det inte ens går att ta en bild utan att få med ett par.

Vi har en till vänster i bild. Och en till höger.

 Det blir ju inte direkt bättre av att en grannes friggebod och thujahäck, en annans poolplank och en tredjes skjul utgör en disharmonisk fond till stensamlingen, komposten och diverse jordhögar. Men mitt öga skådar endast scillahavet, syrenens vackra bark och den varma ölandsstenen

 Man får smyga riktigt nära för att få ut dom ur sikt.


 Sorgligt. Inte ens en ordentlig hög.

Grogrunden för mina skämshögar verkar vara

  1. Dåliga grundförutsättningar. Det är nog inte det vackraste planket som förfulas. 
  2. En skuggig plats.
  3. Upptryckt mot en vägg.

Jag roade mig med en av dom i helgen. Komposten behöver bli lite större. Och snyggare.
Så jag valde denna platsen, fullt med gamla stubbar och syrenrötter.
Efter några timmars slit med spade och yxa så såg det ut såhär...







 Och lämningar i den här storleken hade slängts på en ny fräsch skämshög.

Efter några fler timmars slit med avjämning, stenläggning och spettande och sågande så hann jag hit.
Det är faktiskt rakt allting. Förutom en planka.
Så viiiiiit den lyser stackarn, tänkte måla den i en trevlig grön. Ska dit en mittsektion också, återanvänder från den gamla komposten. Och ett nät. Tanken är att så småningom skärma av denna yta så att det blir ett riktigt bra bruksområde för specialiserade skämshögar. Här kan de få vara kungar. Alla trädgårdar behöver en mellanlagringsyta. True dat!