måndag 22 april 2013

Skämshörnor

En underbar helg för att slita ute. Soligt, varmt och nästan vindstilla, hade det inte varit för att spillepengens skjutbana helt naturligt befolkas av typer med vårspritt i skjutfingret så hade man nästan kunnat tala om frid.

Skatan: kra  kra
Kulsprutan: Ka-ka-ka-ka-ka-ka! ka-ka! Ka-ka-ka-ka-ka-ka! osv osv till sju på kvällen.

Ja ni förstår, man får använda alla strategier man har för att inte cykla dit med en korg fylld med ruttna tomater. Ja, de har ju tillstånd till att vara där. Sen skulle man vilja låta den ljudkonsulten som godkände det hela sitta vid fikabordet en dag, så de får se hur det känns att ha 70 dB krutsmällar studsandes mellan husväggarna när man försöker slappna av. När de hade AK47-tävling i höstas höll de på utan ens avbrott för lunch, från tidig morgon till sen kväll. Gick inte ens att gömma sig inomhus för att komma undan.

Det sägs att 90% av befolkningen inte störs av ljudnivåer på 70dB. Tänk att få återfödas som en sån!

Någonting jag störs lustigt lite av är istället skämshögar. Jag har ingen statistik på det, men tänker mig att jag tillhör en 10% grupp här med. Förstå mig rätt, jag ska fixa till det, men dessa upplagsytor i trädgården, ser dom inte. Jag går ut och verkligen njuter fastän det inte ens går att ta en bild utan att få med ett par.

Vi har en till vänster i bild. Och en till höger.

 Det blir ju inte direkt bättre av att en grannes friggebod och thujahäck, en annans poolplank och en tredjes skjul utgör en disharmonisk fond till stensamlingen, komposten och diverse jordhögar. Men mitt öga skådar endast scillahavet, syrenens vackra bark och den varma ölandsstenen

 Man får smyga riktigt nära för att få ut dom ur sikt.


 Sorgligt. Inte ens en ordentlig hög.

Grogrunden för mina skämshögar verkar vara

 1. Dåliga grundförutsättningar. Det är nog inte det vackraste planket som förfulas. 
 2. En skuggig plats.
 3. Upptryckt mot en vägg.

Jag roade mig med en av dom i helgen. Komposten behöver bli lite större. Och snyggare.
Så jag valde denna platsen, fullt med gamla stubbar och syrenrötter.
Efter några timmars slit med spade och yxa så såg det ut såhär... Och lämningar i den här storleken hade slängts på en ny fräsch skämshög.

Efter några fler timmars slit med avjämning, stenläggning och spettande och sågande så hann jag hit.
Det är faktiskt rakt allting. Förutom en planka.
Så viiiiiit den lyser stackarn, tänkte måla den i en trevlig grön. Ska dit en mittsektion också, återanvänder från den gamla komposten. Och ett nät. Tanken är att så småningom skärma av denna yta så att det blir ett riktigt bra bruksområde för specialiserade skämshögar. Här kan de få vara kungar. Alla trädgårdar behöver en mellanlagringsyta. True dat!


3 kommentarer:

 1. När det gäller skämshögar tror jag att siffran är långt över 10 %. Sådana finns här också. Av varierande innehåll och fulhet. Megahögen är vår byggnadsttällning som ligger på lillahusets uteplats under en presenning. Den är inte att leka med. Sedan har vi en som innehåller trädgårdsavfall, fördelen med den är att sommartid syns den inte så mycket eftersom den göms relativt väl av grönska. Men den finns där!
  Fy vad jobbigt att ha en skjutbana i sin närhet.

  SvaraRadera
 2. Du gjorde enormt arbete i din trädgård. Jag behöver också hitta en vackrare lösning för min kompost!
  Magali

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna gjort en med kastanj staket, de ser väldigt vackra ut!

   Radera