måndag 19 maj 2014

Foga tegelgolv

Vi är ju faktiskt människor! Vi har kommit dit vi är ur vår förmåga att tillverka verktyg. Såna saker kan man få för sig att säga när man sitter med en kopp morgonte och betraktar maken foga, eller inte foga.

Det finns inte mycket forskning dokumenterad på ämnet att lägga tegelgolv (läs inte många bra google-träffar).
Man kan låta golvet vara obehandlat, men får då syra golvet efter fogningen för att få bort fogresterna. Man kan använda den bifogade hårdvaxoljan från Osmo, med diverse kemikalier, eller använda en blandning av rå och kokt linolja. Man kan foga med vanlig fog, eller använda c-bruk eller kalkbruk. Man kan foga genom att stryka över som en vanlig fog med resultatet massa fogmassa på plattorna, spritsa fogen eller peta ner torrt bruk.

Vi valde efter många om och men att olja golvet med osmo för kulören blev inte alldeles för röd med den metoden. En liten tunn hinna vitt blev det dock. Tänker att den kan poleras bort eller så får det vara lite antik-känsla. Jag hade supertunt med olja så det var inte det. Olja golvet tog väl en fyra timmar och jag glömmer så lätt hur jobbigt det är att måla golv.

Så fogningen.

Det blev hydrauliskt kalkbruk, duger det för Sveriges kyrkor så duger det för mig. Vanlig klinkerfog verkar inte vara att rekommendera, antingen kalkbruk eller C-bruk.

Påföringen var tänkt att ske med sprits, men det blev nåt fel på spritsen. När man klämmer på bruk pressas vattnet ut och det blir stenhårt. Jag hade en tanke om att bygga mallar, men det blev torrt blandat bruk istället som borstades över ytan och ner i fogarna. Med torrt bruk så klibbar det inte inte i alla håligheter, och oljningen gör förhoppningsvis att eventuella rester går att torka bort. Man blandar alltså upp kalkbruket med vatten, men inte så mycket vatten att det blir rinnigt utan så att det fortfarande är lite fast och nästan smuligt.

Ett verktyg fick jag dock bygga. En skrapa till fogen. När man jämnar till med fogjärnet eller vad det nu heter, så blir fogen för slät. Med en pinne rispas strukturen upp.
Fogat golv med pinne och sop

Pinnen ska vara av ek, furu går till nöds men då blir det lite flisigt. Jag sågade till en av furu. I morgonrock frisågade jag med handjagaren till en liten pinne med handtag. Brunnslocket är väl inte bästa arbetsplatsen men den var stabil.


Två timmar fogning räckte för ryggen
Det kan ha varit regnet, men jag märkte att luften blev tydlig fuktigare efter hårdvaxoljan på golvet. Plattorna suger inte upp lika mycket som förut, så hade det varit ett riktigt växthus så hade varianten med att låta plattorna vara obehandlade varit det bästa alternativet.

Hur vi gjorde förarbetet kan ni se här och här.

fredag 16 maj 2014

Åkervinda, tistel och kvickrot

Var ute till tio häromkvällen och rotade ogräs. Iklädd urringad klänning, strumpbyxor och utan handskar följde jag rötter av åkervinda, fettistel och kvickrot djupt ner runt körbärsträdet. Inser att det lilla körsbärsträdet Stella får plockas upp så att jag kan lägga hela ytan i träda under presenning och täckbark. Irriterar mig sanslöst på att det är jag själv som fört in dessa ogräs, tror att de kom med påsen med gröngödslingsväxter som jag strödde över för att förbättra marken. Som vanligt är det ingen mening med att argumentera med naturen. "Jag hade ju tänkt fortsätta perovskiaplanteringen här ju!" 

Kan ju vara ett bra ställe för en polytunnel här så får maken någonstans att odla grönsaker. Det kommer att bli en utmaning att få nytta och fägring av denna yta men det är bara att hugga i, det blir säkert bra. Försöker påminna mig själv om saker som är värre än rotogräs för att få perspektiv. Bortrövade skolflickor, polarisen som smälter och plastfönster i gamla hus. Men då blir jag bara på ännu sämre humör.

 Ska fixa en post-ironisk skylt till orangeriet, uppställd i ögonhöjd bredvid té-fåtöljen. 





måndag 5 maj 2014

Lägga tegelgolv i orangeriet

 Tegel är bara så bra. Fick hem en pall från Qvesarum i god tid för långhelgen. Nu blev den inte så lång, eller den var så lång att vi bokade in lite för mycket annat. Men på fyra timmar på en 1 maj kan man hinna med en hel del.

Flytta på tegel i en skottkärra.

Använda Pythagoras sats och fixera mätlinjer med hobbyakryl-spray.

Prima golvet så att det inte suger för mycket.  

 Klura på skärningar av hörn och fris.

Och på en lördag kan man:
Lägga en fris och
fylla på med tegel i fiskbensmönster.

Fika litegrann.


Lägga mera tegel på nästan hela golvet!

Arbetshörnan är kvar, så kanske en fyra timmar till innan det är dags att olja och foga. Men det är ingen mening med att stressa det klart, golvet ska ligga länge så det är bra att fylla det med goda minnen.

 Snygga, snygga skärningar

 Ganska fantastiskt fint både inifrån och utifrån.



Solvarma golv hoppas jag på i sommar