Det finns inte mycket forskning dokumenterad på ämnet att lägga tegelgolv (läs inte många bra google-träffar).
Man kan låta golvet vara obehandlat, men får då syra golvet efter fogningen för att få bort fogresterna. Man kan använda den bifogade hårdvaxoljan från Osmo, med diverse kemikalier, eller använda en blandning av rå och kokt linolja. Man kan foga med vanlig fog, eller använda c-bruk eller kalkbruk. Man kan foga genom att stryka över som en vanlig fog med resultatet massa fogmassa på plattorna, spritsa fogen eller peta ner torrt bruk.
Vi valde efter många om och men att olja golvet med osmo för kulören blev inte alldeles för röd med den metoden. En liten tunn hinna vitt blev det dock. Tänker att den kan poleras bort eller så får det vara lite antik-känsla. Jag hade supertunt med olja så det var inte det. Olja golvet tog väl en fyra timmar och jag glömmer så lätt hur jobbigt det är att måla golv.
Så fogningen.
Det blev hydrauliskt kalkbruk, duger det för Sveriges kyrkor så duger det för mig. Vanlig klinkerfog verkar inte vara att rekommendera, antingen kalkbruk eller C-bruk.
Påföringen var tänkt att ske med sprits, men det blev nåt fel på spritsen. När man klämmer på bruk pressas vattnet ut och det blir stenhårt. Jag hade en tanke om att bygga mallar, men det blev torrt blandat bruk istället som borstades över ytan och ner i fogarna. Med torrt bruk så klibbar det inte inte i alla håligheter, och oljningen gör förhoppningsvis att eventuella rester går att torka bort. Man blandar alltså upp kalkbruket med vatten, men inte så mycket vatten att det blir rinnigt utan så att det fortfarande är lite fast och nästan smuligt.
Ett verktyg fick jag dock bygga. En skrapa till fogen. När man jämnar till med fogjärnet eller vad det nu heter, så blir fogen för slät. Med en pinne rispas strukturen upp.
Fogat golv med pinne och sop |
Pinnen ska vara av ek, furu går till nöds men då blir det lite flisigt. Jag sågade till en av furu. I morgonrock frisågade jag med handjagaren till en liten pinne med handtag. Brunnslocket är väl inte bästa arbetsplatsen men den var stabil.
Två timmar fogning räckte för ryggen |
Hur vi gjorde förarbetet kan ni se här och här.
Åhhhhh så vackert golvet är! Var hittade ni teglet?
SvaraRaderaqvesarum, det är samma golv som de har i sin utställning men detta är inte lika mörkt som det som ligger där, vet inte om de oljat mer eller om det är skillnader i produktionen. Lite skört men nu när det ligger där så ska det nog hålla.
RaderaAlltså golvet är ju bara så snyggt så man dör!! Grattis till valet av det och arbetet med det!
SvaraRaderaKram
Elin
tackar!
RaderaI love your brick floor! But it seems to be a lot of work. It's worth it, though.
SvaraRaderaKan bara ställa mig upp och applådera samt hålla med Elin.
SvaraRaderaJag döööör så jäkla snyggt!
Tamara
SÅ SNYGGT!!!!
SvaraRaderaVattnade ni fogarna efteråt eller hur fick ni dom att härda?
SvaraRaderaDet var inte helt torrt bruk, utan iblandat vatten men inte så mycket som det ska vara. Svårt vad man ska jämföra med men inte så att den flyter ut. Torrare än vad jag trodde att det fungerade i vilket fall, var lite nervös, men det blev jättebra.
RaderaFungerar det verkligen att olja golvet innan man fogar?
SvaraRaderaTrodde inte att bruket i fogarna fäste då.
Ert golv är himla snyggt, kul att ni gett er tid till att snedsåga alla kantstenarna.
tegel är poröppet, så därför valde vi att olja först. Annars hade det nog krävts att man syrat efter fogningen. Inga problem för fogen att fäst, men jag oljade ju bara på ovansidan. Kalkbruk är inte så känsligt, den stålas ner i fogen ordentligt innan den rispas upp...
Radera