onsdag 30 juli 2014

Att angöra lätt en pergola

Så var det problemet med att komma upp och såga av pelarna så att alla är i samma höjd över mark, och sedan lägga upp en 4 meter lång balk på dom.
3 meter pinne.
Ja jag säger problem, för det var så det kändes. Vi stog nere på marken och stirrade i tystnad. Slog lite på en pinne för att se hur stabil den var. Inte så värst. Man kan ju inte gärna bara stå på tå även om det löser rätt många utmaningar annars i livet.

Kan ha vart värmen också. 28C i solen gör att man inte kan lita på huvudräkning eller den vanliga problemlösningen. Men det blev rätt bra, vi skruvade fast de förmålade takpinnarna (det sved att göra hål i dom..) så blev det möjligt att sätta dit stegen. Vi rätade upp stegen innan vi började klättra, nånstans får man dra gränsen för akrobatik i vardagen.

Vi slängde upp överliggaren med ett dödsföraktande Hah! och skruvade sedan fast fyra av takpinnarna. Sen la vi bara upp resten. 

Juryn har överläggningar huruvida det ska vara fyra eller fem pinnar i varje fack, och om vi ska staga upp den lite mer men vi är rätt nöjda ändå. Nu ska trät torka litta sen ska jag måla mer grått på alla dessa pinnar. Varmgrå från Ottossons, en kanske väntar till våren... Det är ju lite makadam-grävande man kan ägna sig åt ett tag framöver... Vad med jobb för att kunna spela ett parti boule!

Och jättefint med pergola! Fastän den inte är klar eller planterad eller ens har en fin yta under sig så är det ett lyft! Vackrare att titta ut genom dörrarna och vackrare att vara nästan överallt där man ser den. En liten hyllning till den blå himlen blir det. Om du inte har en, bygg en!

5 kommentarer:

 1. Duktigt jobbat - en pergola med stor potential! Ska bli spännande att se vilka växter den får… :-)

  SvaraRadera
 2. Blir väldigt fint med orangeriet och pergolan. Bra jobbat. Har du tänkt ut vad som ska klättra på dem också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) blåregn! har två stycken som väntat sen i höstas på att få komma i jorden. Har planterat om dom i större krukor men jag kan höra deras tjat, klätterväxter är inte kända för sitt tålamod. Sen ska de komma lite klätterhortensia "bakifrån", har planterat en vid den kommande portalen mellan orangeriet och huset, och en bakom muren och uteduschen på andra vänstra sidan av orangeriet. De har fått stå och etablera sig där. Den ena måste jag dock flytta på eftersom planerna ändrats, men den har iaf växt till sig en del.

   Radera
  2. Åh blåregn! Det är vackert. har jag också velat ha, men det trivs inte här.

   Radera