fredag 29 april 2016

Ljuvligheter i rospergolan

Rosorna har inte klätt in pergolan än, men redan finns här ljuvliga saker. Kungsängsliljorna trivs i den fuktiga lermarken. Måste köpa fler såna här lökar. Narcisserna 'Thalia' sprider sig frikostigt.

Och jag har installerat en fontän i mitten på en tegelpelare. Ett genidrag av maken, först hade jag tänkt att göra en form av pelare av ölandsstenen, men den är ju obändigt ojämn. Vi hade en halv pall med golvtegel kvar från golvläggningen i orangeriet. Pallen har stått ivägen i stort sett överallt och jag har tänkt febrilt på vad man skulle kunna ha den till, men det här hade jag inte kommit på själv.  

Så fantastiskt fint. Fågelbadet från plantagen (varför köpte jag inte fler?) fick flytta över hit och solcellspumpen plockades fram ur förrådet.  Plattorna är bara lagda utan bruk, det var ett tag sen jag grävde upp busken så förhoppningsvis har jorden satt sig, men annars är det bara att plocka ner dom och stapla upp igen. I botten ligger fyra plattor ölandssten ovanpå stenmjöl.

Konstruktionen är alltså väldigt enkel och jag tror att jag staplade i max en kvart.

Runt fågelbadet har jag tänkt så ängsfröblandning. La ut en 2x2 meter ogräsduk och ett lager jord över. Jag ska vänta med att så tills den första omgången ogräsfrön kommit upp, svårt att se skillnad på sådden sen. Tanken är ju att man ska kunna gå igenom bågen. Kanske en liten metallstol. Eftersom det kommer växa åkervinda i ytterkanterna kan jag inte plantera perenner, men jag vill ju ha ängskänslan kvar så mycket det går. 

Utsikt från fikagruppen. Med den gröna färgen blev den så neutral som jag ville, det ska vara en del i köksträdgården som ger höjd och inte konkurrera alltför mycket med växterna.

  Och utsikt från orangeriet! blubb, blubb!

6 kommentarer:

 1. Vilken vacker utsikt från fikaplatsen🌻

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst blir det bra, hoppas på rosblomning sen!

   Radera
 2. The white narcissi are always my favourite and here they are over, so nice to see yours!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I wish they could breed them for every month, their shape and color is so fresh!

   Radera
 3. Hvor ser det spændende ud. Skøn proces i haven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! det är roligt att se hur det tar sig...

   Radera