fredag 20 maj 2016

Kalkfärgning av orangeriet!

Så var det dags för att måla orangeriet. Vi valde hydraulisk kalkfärg kiselit från målarkalk. När man målar med kalkfärg vill man inte att det torkar för fort, så gårdagen fuktiga majkväll med lagom molndis och 17 grader var rätt idealiskt. Både för färgen och en själv. 


Vi valde kulör genom att gå i kvarteret St Gertrud i malmö. Det är lite äldre bebyggelse som är kvar efter att de rev de andra medeltidshusen för att ge plats åt galleria Caroli. Byggfabriken och Patesserie David ligger här så det är en mycket bra gata. Jag har längtat efter ett rosagult hus så det var en bra förebild.


Färgen 7137 var en milt gul aprikos, färgen 7141 en vacker varmgul. Vi valde 7137 som ser mjuk och fin ut. Lagom gul-aprikos. Och rosorna i gul-aprikos passar väldigt bra till huset.


Östergatan en solig dag på google street view... Huset till vänster är målat i två toner, varav den ena är rätt lik 7137!


Man ska ha 0,8-1 liter vatten per kg färg. Jag vägde upp det i en målarhink och hällde sen kalken i 9 liter vatten. Som sedan blev 10 liter eftersom fasaden sög väldigt mycket.


Blubb blubb! Vispa i 15 minuter och sedan måla upp färgen inom en timma. Jag målade nog inte upp mer än 6 kg färg.


Skyddsglasögon, skyddshandskar och inte ta av glasögonen för att klia sig i pannan. Målningen är rätt enkel, tog lite försök innan vi hittade rätt balans på förvattningen. Det blev några ytor med lite tjockt med färg. Måla med en bred kalkpensel och så är det inte så noga, fasaden ska ju bli flammig annars kan man ju lika gärna måla med silikat.

Och ungefär här börjar det isa i ådrorna. Den är väldigt orange.


 Såhär orange!

Väggen är duschad på morgonen igen så det blir till att vänta att se under helgen, om vi får en mjuk persikofärg eller en glad apelsin. Om det visar sig vara en apelsin kommer den bli övermålad kan jag säga direkt. Apelsin är skitsnyggt men just nu får den stora huset att se ut som en lime. Jag kan tänka mig att måla över med banan...


Vad man nu tycker om för frukter, färgen är skitsnygg och ger ett fantastiskt ljus och värme till uteplatsen. På en gård i lummig miljö utan något vitt i närheten hade jag varit överlycklig, men här tar den över lite väl mycket.  

Såhär kan det ju bli, som på Alt-y-Bela. Magiskt.

 Fint här med, men vita fönster är ingen bra kombo till en mörk fasad.


 Växterna känner sig genast som hemma med lite italiensk färgsättning!  Provburkar? Näe, det är för fegisar ;-)

4 kommentarer:

 1. Oh, vad ni är flitiga! Spännande att se om färgen blir mildare om någon dag eller två. Jag tycker i och för sig att den är rätt snygg i sig, men kanske inte mot bostadshusets färg. Håller tummarna!!
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har lite väl mycket egen karaktär just nu. Men det gör inget om det är för mörkt, den ska målas en gång till så det är bara att beställa en ny kulör för nästa omgång. Om vi köper ett hus i wales kan det ju vara bra att ha en säck glad apelsin =)

   Radera
 2. Snyggt i sig men jag håller med om att mildare nog är bättre, men det är ju väääldigt personligt det där med färg och form. Lycka till med fortsättningen.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Va läckert, du ska väl ändå måla dörrarna, så klart det ljusnar eller hur😘

  SvaraRadera