tisdag 29 mars 2011

Entréfunderingar

Huset har sin nuvarande entré på den västra fasaden. Istället för ett stort soligt kök och matsal har man då en mörk hall på den bästa sidan.

Entrén ligger också fel i trädgårdsperspektivet, den syns inte från gatan och vägen dit tar upp den bästa odlingsplatsen. Genom att flytta entrén till östra sidan av huset löser man dessa problem. Men vart i öster ska den ligga?

Det första rummet man möter i öster är en härlig lounge, med mjukt gröna väggar, burspråk och kakelugn. Det är här man fikar när man har besök eller myser på en söndag. Annars så står rummet öde. Jag ville inte röra detta rum men när jag vågade leka med tanken på att sätta entrébyggnaden här så löste det många problem.


Genom att flytta både hall och wc från den västra fasaden kan man ha ett kök och matsal med stora fönster i väster mot verandan. Planlösningen mellan kök och matsal blir halvöppen. Det lugna rummet blir tillgängligt för ett tyst sovrum. Utrymmet vid trappen blir tvättstuga light.


Den fd matsalen får då plats med både ett stort badrum och ett kontor/bibliotek.Det är mindre ändringar av planlösningen som krävs, och båda rummen som rivs, hall och wc, är i stort behov av renovering. Köket rörs inte, men kompletteras med en köksö. En öppning tas upp i den bärande väggen mot köket, men den rivs inte.


Utvändigt är det naturligt att låta hall-verandans utseende bli inspirerat av alphyddan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar