måndag 23 mars 2015

Vitluta golv

Min bästa surdegsmånad är Januari, speciellt mellandagarna. Garanterat dåligt väder mellan nyår och trettondagen, lite pussel- och pysselvibbar kvar från Julen och en fräsch nyårskänsla att allt går att starta om ger perfekt läge för inomhusrenovering. Mysig, njutbar fixa färdigt-renovering!

Vi har en lista med rubriker för varje rum, alla rum i vårt hus har saker kvar som behöver fixas. Jag tycker inte att det är ett problem, det är mer som ett tillstånd. Det är roligt att ha en lista med saker som man kan göra och känna sig enormt duktig efteråt. Om man inte har en lista kanske man inte känner att man har någon mening här i livet och driver iväg till Nepal i ett par foträta skor och blir sådär enerverande harmonisk.

Nåväl, I mellandagarna gjorde vi revolutionerande bra saker.

Slipade och målade golvlisten till badrummet. Fyra gånger så att färgen faktiskt täcker! Mellangrå linoljefärg. (badrummet byggdes 2009 så det var mer en mögeldeg än en surdeg. Många duktighetspoäng,)

Fyllde i lite fogar i badrummet.

Målade hyllplan till orangeriet.

Bestämde ytbehandlingar i lilla sovrummet. Maken la in ett furugolv till alla-hjärtans dag 2014, och tanken var att det skulle såpskuras. Fungerar inte om man låter bli att såpskura kan jag berätta för de som inte visste det! Det blir ju inte så smutsigt på ett sovrumsgolv så att det måste skuras, och med en stor säng i vägen så...

Eftersom jag inte tänker ligga på knä och måla ett golv så blev det bestämt att vi vitlutar och kör hårdvaxolja från Osmo. Ja, jag bestämde det. Åhh, vilka gruvliga funderingar, inne på byggahus, kolla alla länkar. Blir det bra? Eller sådär flammigt? Det är ju inte samma känsla som trä... men kommer jag ärligt att skura golven? Troligen aldrig på frågan! Det går ju men det är inte rätt.

Väggarna målades först. Exemplarisk tejpning av maken. Samma underbara gröna som i orangeriet.

Jag lutade ett varv. Otroligt svårt sista plankorna, för man behöver dra ett långt svep från början till slut för att inte få penselmärken. Visade sig sen att det inte gjorde något. Häll inte upp lut i keramikskål, Tips!

Skrubbade bort lite vitt med en pad för att olja in golv, tog lite lagom och absolut inte bort allt löst. Bästa tekniken är att göra en korrekt knäböj med stabil core, hålla paden med båda händerna och gå bakåt.

Maken dammsög. Sen hittade vi ingen organisk pensel på byggvaruhus eller målarhuset (?) så det blev en vanlig med plaststrån. Maken antog uppgiften att olja, kändes som att jag fått nog av golvet för ett tag. Han gjorde det med bravur. Sen körde han lite skridskor i strumplästen för att mellanpolera och strök sedan på ett tunt lager till. Inte med strumporna dock.

Magnifikt!

Nej det är inte lika härliga känsla som ett vanligt trägolv, men det är vackert och jag tror tåligare. Nu ska listerna sågas till. De har stått färdigskrapade och målade i ett hörn sedan 2013. Det saknas några listbitar, det var en dörr in till badrummet när det var kök en gång i tiden. Så lite pussel/pyssel kvar att göra. Och listerna är inte i 2000 bitar, bara ungefär 12.


Jag är också otroligt nöjd med hur snälla vi var mot varann denna gången, inga trötthetsattacker, bra mat, trevliga fikapauser, ingen spänning framkallad av beslutsångest. Vi bara tuffade på och hade det mysigt. Sen varvade vi väldigt bra så att man inte hann bli less på något moment, varannan strykning typ, och båda höll på med penselvård. Rätt trevligt faktiskt att inte dela upp uppgifterna, utan bara momenten på en uppgift.
9 kommentarer:

 1. Wow! I'm so jealous you made progress in your house at this time of the year when I get nothing done! I love the colour you chose for the walls, which is not a surprise since I loved it in the orangery.

  SvaraRadera
  Svar
  1. It is a very pretty green. I have to get to indoor work in the winter, come april i escape into the garden :-)

   Radera
 2. Vi satte hårdvax på våra golv för vi konstaterade också att det där med skurning är inte något som vi kommer att göra. Även om vi hade velat det. Vi är helt enkelt för lata. Ert golv ser i alla fall fint ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler som är i klubben ;-) hur tycker du att det funkar? Har du det ovanpå målade golv med?

   Radera
 3. Vad är det för vacker grön nyans på väggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael, visst är den fin! Det är 5-430 äggoljetempera från Ovolin, här har jag skrivit lite om målningen om du inte är bekant med tekniken! http://jugendhuset.blogspot.se/2015/03/aggoljetempera-teknikspecial.html

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Hej, vad fint ert golv blev och vilken härlig grön nyans! Jag tolkar det som att ni använde vitpigmenterat lut men minns ni vilken av Osmos alla hårdvaxoljor ni använde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack, det är neutral (ofärgad) för golv.

   Radera