måndag 8 juni 2015

Trädgårdsentré och grävmaskiner

Skönt att våren 2015 inte är representativ för alla vårar. Skönt också att våren 2015 slog till när jag satt inne och skrev på ett arbete, känns inte som att jag missat så mycket.

På fredag ska jag och en kollega ha en liten examensfest. För oss själva! Jag började läsa på min utbildning 1998 men examensarbetet blev aldrig klart. En skilsmässa, arbete utomlands, en separation, bröllop, ivf-behandlingar och sjukdomar följde och tippade hela tiden över vågskålen. Förra våren tog jag och en kollega tag i saken och fick en projektplan godkänd. Sen fick han barn och tidsplanen sprack. Igen. Men. I ett samtal med institutionen i andra ärenden fick jag information om att vi hade till 30 Juni på att bli klara, sen skulle Bologna-processen skicka ut oss i yttre rymden som aliens utan möjlighet att återkomma så då fick vi banne mig fart. Det var den 15 April som jag fick reda på detta, så i Maj begärde jag tjänstledigt och sen så har jag skrivit så jag fått tennisarmbåge och tinnitus, men det går väl över! Klara är vi på torsdag, så på fredag blir det fest.

Fantastiskt roligt att kunna fokusera på en endaste sak så länge, känner mig renad i själen och vederkvickt i hjärnan, Nu har vi försökt rena trädgården i helgen och barnsäkra de allra farligaste områdena. Det är så kul att vara ute i trädgården, från tidig morgon till sen kväll och bara greja utan att tänka. Gosa med grannens katter, räkna svalorna, bära fikabrickor ut och in och ta ett glas vin i solstolen.

Jag var inne på att göra jätte-mycket, men sen kom jag på att om jag gör alla projekt jag tänkt för sommaren på en gång så har jag ju inget kul kvar sen, så jag lugnade mig. Det viktiga är att det finns plana ytor att gå på och inte så mycket hål.

Före
Ett farligt ställe var den här vallgraven in till entrén och uteplatsen. Det har en hög snubbelfaktor och är inte så kul sätt att välkomna sina gäster på. 

Efter
En ny stenrad och stolpar i stolpskorna gjorde det hela mycket trevligare. Jag målade dom på direkten, det finns ju ett allmänt påbud om att inte måla på tryckimpregnerat, men jag tänker att med linoljefärg så var är det värsta som kan hända? Färgen lär ju inte flagna och mer grön kan den knappast bli! Dessa är förvisso av den brun-impregnerade varianten, sög hur bra som helst. Vi ska ha smala sågade ribbor i olika höjd på sidorna, och göra nån slags grind. Jag vill även ha en bågformad överliggare men det får beställas av en snickare. I framtiden.

Sen hände det lite saker på framsidan. Såhär fin var vår framsida i vintras. 
Före

 Såhär ser den ut nu.
Efter
Men det är en hel del arbete mellan dessa bilder, för vi hade en firma här som grävde upp för ny dagvattenledning, så vi plockade upp all stenen och gruset som sen las tillbaka. På samma plats. Hur gräsmattan ser ut går vi inte in på. Det får vi fixa. I framtiden.

Under tiden
Det är väldigt oinspirerande att göra samma arbete två gånger, men stenraden hade fått några smällar så det blev ändå liiite bättre denna gången. Och det kommer bli sååå mycket bättre i källaren när inte allt regnvatten samlas vid husknuten eftersom dagvattenrören är gamla skruttiga terracotta-rör. Vi passade också på att be dom slänga ner en slang för fiber, så behöver vi inte gräva så mycket för det sen när kommunen får ändan ur vagnen med det. Aldrig mer släpper jag in en grävmaskin på denna tomten. Aldrig mer!

Annars kommer jag mest minnas Maj 2015 för det här. En månad av gudomlig tulpanblomning. 


6 kommentarer:

 1. Ja den där trädgården tar tid! Fint med den där nya ingången. Håller med dig om tulpanerna. De har blommat så länge när det varit så här kallt. Sådana som blommar vid olika tillfällen har blommat samtidigt eftersom de som kommit tidigt fortsatt att blomma! Så även vitsippor och annat. Riktigt långvarig blomning.

  SvaraRadera
 2. Such a huge amount of work, both for your brain with the thesis and your msucles with the garden!

  SvaraRadera
 3. Fint blir det! Och så skönt att bli klar med examen! Min vän geologen som började runt samma tid är fortfarande inte klar - och lär med tio år till pensionen knappast bli det heller... Hoppas det avspeglas lite på lönebeskedet också!

  SvaraRadera
 4. Heisann, nå er riving starta i 1. etasje i vårt Jugenthus som yngste sønnen overtar helt fra 1. august.
  Skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg!
  http://ethusenhistorie.blogspot.no/
  Så fine uteområder dere anlegger....

  SvaraRadera
 5. Heisann, nå er riving starta i 1. etasje i vårt Jugenthus som yngste sønnen overtar helt fra 1. august.
  Skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg!
  http://ethusenhistorie.blogspot.no/
  Så fine uteområder dere anlegger....

  SvaraRadera
 6. Hi !, i love your house and you blog ,, you have a new follower
  Angelica

  SvaraRadera