torsdag 31 juli 2014

A room with a view

Sommarens bästa innehäng har varit ungefär här...

Stuckatur

Pergolan har påverkat mitt höjdseende, när jag ändå höll på så passade på att ta lite bilder på takrosetterna på bottenvåningen. Denna delen har haft minst åverkan genom åren, så tre tak har kvar sin stuckatur.

Jag skulle tro att dessa är original från byggåret 1903 innan ombyggnationen 1915. Anledningen till den tron är att en av rosetterna sitter asymmetriskt i ett rum, i det rum som är förlängt. De är också alla lika i stil i hela huset, men det kan ju också vara så att man gjorde en allmän översyn 1915 och satte upp stuck i alla rum. Inte så lätt att veta i efterhand.

Avslutningen mellan vägg och tak är putsad hålkäl så där finns ingen stuckatur. Har sett hus på hemnet från samma tid i området och det verkar vara det vanligaste. När vi byggde badrummet uppe testade vi att göra lika med kalkputs och en tallrik, eller om det var ett kastrull-lock? Det blev riktigt snyggt även om det behövde bättras för att få samma finish som originalet.
Stora ringen i förmaket

Takrosett i förmaket

Takrosett i herrummet
Jag är så förtjust i dessa blomrankor som slingrar sig mjukt. I rummet vi renoverat, gröna rummet/matrummet, skrapade jag bort färgen. Målar man om taket en gång vart tionde år så försvinner ju detaljerna efter ett tag. Jag ska kalka eller limma den vit igen men den har fått vara omålad ett tag för den är så fruktansvärt vacker. Jag har en tanke om att frilägga de andra med, så att man ser mönstret bättre, men det är ett riktigt drygt och pilligt jobb.

                                                                                           Takrosett i matsalen

En liten orienteringskarta på bottenvåningen, signerad Harald Boklund 1915. Det var ett av flera förslag, men sen bestämde sig ägarna för något mittimellan, och byggde ut rum 1 söderut istället för att göra en veranda där. Rum 1, 2, 3 och halva rum 6 är med i lägenheten. Verandan hamnade istället utanför rum 6. Sen revs den på femtiotalet.


Och seriöst, varför är det inte bättre lösningar på takkopparna till lampor nuförtiden? Saknar den lilla skruven för att få dit dom ordentligt. Det finns ju en del smarta lösningar på internet, men har inte hittat någon där man kan använda originalkoppen. Avskyr när det hänger snett. Avskyr!

onsdag 30 juli 2014

Att angöra lätt en pergola

Så var det problemet med att komma upp och såga av pelarna så att alla är i samma höjd över mark, och sedan lägga upp en 4 meter lång balk på dom.
3 meter pinne.
Ja jag säger problem, för det var så det kändes. Vi stog nere på marken och stirrade i tystnad. Slog lite på en pinne för att se hur stabil den var. Inte så värst. Man kan ju inte gärna bara stå på tå även om det löser rätt många utmaningar annars i livet.

Kan ha vart värmen också. 28C i solen gör att man inte kan lita på huvudräkning eller den vanliga problemlösningen. Men det blev rätt bra, vi skruvade fast de förmålade takpinnarna (det sved att göra hål i dom..) så blev det möjligt att sätta dit stegen. Vi rätade upp stegen innan vi började klättra, nånstans får man dra gränsen för akrobatik i vardagen.

Vi slängde upp överliggaren med ett dödsföraktande Hah! och skruvade sedan fast fyra av takpinnarna. Sen la vi bara upp resten. 

Juryn har överläggningar huruvida det ska vara fyra eller fem pinnar i varje fack, och om vi ska staga upp den lite mer men vi är rätt nöjda ändå. Nu ska trät torka litta sen ska jag måla mer grått på alla dessa pinnar. Varmgrå från Ottossons, en kanske väntar till våren... Det är ju lite makadam-grävande man kan ägna sig åt ett tag framöver... Vad med jobb för att kunna spela ett parti boule!

Och jättefint med pergola! Fastän den inte är klar eller planterad eller ens har en fin yta under sig så är det ett lyft! Vackrare att titta ut genom dörrarna och vackrare att vara nästan överallt där man ser den. En liten hyllning till den blå himlen blir det. Om du inte har en, bygg en!

Medans pergolan torkar... matsalen

Medans trät i pergolan torkar (lite svårt när det regnar så fint...) har jag fixat lite mer i uthyrningslägenheten, det som gick under projektnamn "matsalen" men som blev en hel lägenhet med kök och dusch.
En liten re-cap, 2012 såg rummet ut såhär, sprutlackad panel av pressade sågspån och tapet som bara nästan satt fast på väggen.
Tusen valvs vägg
Vi tog ner tapeter och skrapade tak och allt fick en ny fin tunnputs. Taket kalkmålades och väggarna målades med äggoljetempera i Carl Larsson-grönt. Ja just det, jag tog ner en vägg mellan hall och matsal som murades upp på 50-talet, valvväggen. Golvet som var laminat och stavparket skulle bytas ut men när det blev lägenhet målade jag det grått istället. Med grundfärg under sitter det som berget på laminaten. På parketten hade det släppt lite, så jag målade om det golvet nu för att snygga till det. Jag fyllde även på med saker som saknades, nu när vi har ett sommaruppehåll i uthyrningen.

Här kommer man in i lägenheten från altanen. Jag ställde in klädhängaren Enudden, Lampan Ranarp och fyllde på kökshyllan med fräscha inventarier.

Pokal, Bakelse och Arv. På namnen kan man ju höra hur romantiskt det blev, kändes som att jag shoppade till ett litet sommarhus på en äng. Bricka Omväxlande kan jag rekommendera för hyllplan av galler. Fick plats med mer när underlaget var plant.

Det är inte jättemycket skåp i köksön, som byggdes upp där väggen tidigare var. Köksserien Udden verkar faktiskt ha utgått, smög runt och letade som man ju gör på ikea, man kollar lite på allt och lägger på minnet (eller är det bara jag som får botaniker-hjärna där?) Jag var där själv denna gången så det hade jag minsann inget dåligt samvete alls för.


En ugn med kolfilterfläkt, en tvättmaskin och ett litet skåp. 


På andra sidan finns kyl och en till Udden, arbetsbänken. Den lilla hyllan blev aldrig riktigt bra men jag hade inte tagit med måtten på väggen så jag iddes inte kolla efter ett enklare och längre hyllplan. Däremot fixade jag till slut serveringsvagnen Ranås som var slutsåld när vi renoverade klart 2011, och även en soptunna Knodd. Både dom och serveringsbrickan har samma turkosa färg. Det tycker vi om. Hittade även en korg med slät botten, står i serveringsvagnen där. Korgar är ju ofta lite svåra att ställa burkar i, allt trillar, men denna hade en liten innerkorg i tygklädd kartong. Jag tog sista exet så i Malmö är dom slut i ett par dar. 

I matsalen är nu plats för en liten sitthörna/TV-hörna och ett köksbord. Soffan har vi knyckt tillbaks i sommar till orangeriet, så nu får kökssoffan vara här ett tag. Tanken är egentligen inte att hyra ut möblerat, men det har mest varit doktorander och masters-studenter, och de är sådär roade av att köpa eget och lånar hellre vårt. Om de vill byta ut något så bär vi bara upp överskottet på vinden igen. 





Det lilla bordet har jag målat i Bergsblått, tempera även det. Stolarna fick flytta in i biblioteket denna gången.



Kakelugnen och takstuckaturen är enastående i detta rum, till och med en torkställning ser konstnärlig ut i det sällskapet.


 En vy in till sovrummet, och sedan kan man gå vänster in i köket/ hallen...


Så är vi tillbaka där vi började! Hoppas ni också har det mysigt i regnet...


måndag 28 juli 2014

Massa pinnar i pergolan

Ännu en svettig dag avverkad. Åtta stycken 95x95 stolpar. Det är ingen liten myspergola, stolparna är 3 meter höga för att binda ihop med stora huset. Riktmåttet är den röda tegelbården på huset, 2900 färdig markyta. Aningen svårt att ta sig upp till dessa för att såga av dom...
Det kommer att behövas lite fyllnadsmassor.. ser skottkärran och spaden framför mig. Av det jag ogillar mest att skotta så är det makadam. Spaden fastnar i den otroligt effektiva makadammen. Pergolan ska också bli rätt stor till ytan, lika stor som gräsmatterutan. Fyra stolpar på rad där det mellan stolpe 2 och 3 kommer bli ett litet trappsteg ner på gräset.  En ny mittaxel är född!

fredag 25 juli 2014

Bygga pergola

Underbara skugga. Det är lyx när det är så varmt som dessa veckor och jag kan ha det varmt och skönt under ett träd.

Utanför orangeriet är det fint västerläge med sen kvällssol och platsen har länge ropat efter ett luftigt tak. Grönskan som slingrar sig uppför ett pergola-tak, möjligheten att dra ut segelduk på vajer. Pergola är vad jag har velat ha här och nu är det faktiskt på gång!

Såhär blev det! 

Nja, inte riktigt så. Vi satte upp solskydd för att få lite skugga när jag grävde åtta hål och gjöt plintar. 


söndag 6 juli 2014

Före och efter - Dalarna edition

Man kan ta en byggnadsvårdare ur Skåne men man kan inte ta byggnadsvårdandet ur skåningen.

I familjen har vi ett litet sommarhus vid en sjö i dalarna. Det är ett ljuvligt ställe där tidens tand fått gnaga mer eller mindre ostört de senaste årtiondena.

Jag har inte varit där på en femton år, så det var med nya ögon som jag åkte på en semestervecka vid de blå bergens sjö. Byggnadsvårdarögon.  Och med det så menar jag nog mest att man ser inte det man ser, utan hur det kan bli efter lite linolja.


Man får välja sina strider. Och bestämma hur mycket man orkar på en vecka. Så en dörr fick det bli.  Närmaste ställe för linoljefärg och penslar var vid Falu koppargruva. Sen skrapade och målade jag i solnedgången.
Ett steg närmare framtiden.  Lämnade penslarna och färgen om nån annan har på sig samma ögon.